Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Kirjallisuus Tulikiven mysteerit pitävät otteessa

Tulikiven mysteerit pitävät otteessa

Sähköposti Tulosta

Tulikivi - verkkonummi.fi

Minulta tivattiin, miten valitsen kirjan yöpöydälleni, suositusten perusteellako? Myydyimpien listoilta? Arvosteluista? Vahingossa? Tunnustin huvittuneena, että melkoisessa määrin teen valintoja myös pelkän kannen perusteella. Vaikka katseen vangitseva, hyvännäköinen kansi ei tietenkään ole tae mistään, visuaalinen (ja kyllä, perin pinnallinen) valintatyylini on tuottanut harvoin karvaita pettymyksiä. Ehkä parempien kirjojen ulkomuodon eteen todella nähdään enemmän vaivaa. Ehkä minua on vain helppo miellyttää.

Jokunen vuosi sitten käsiini tarttui kirjalähetystä purkaessani trilleritiiliskivi eleettömän tyylikkäine kansineen. Kun kansilehdellä vielä mainittiin sarjamurhaaja vuosisadan takaa, hullu tiedemies, ikuisen elämän salaisuuden tavoittelu ja eksentrinen, sooloileva agentti, valintani oli selvä.

Kirja oli Douglas Prestonin ja Lincoln Choldin Ihmeiden kabinetti, Gummeruksen ensimmäinen Pendergast -käännös. Kuoleman asetelma, sarjan seuraava, ei ainoastaan lunastanut edeltäjänsä herättämiä odotuksia, vaan ylitti ne mennen tullen, ja olin myyty. Hilpeän vakavissaan tieteen ja yliluonnollisen rajoja rikkovissa, alati kiihtyvissä juonikuvioissa seikkailee toinen toistaan vetoavampia, viihdyttävämpiä ja inhottavampia hahmoja. FBI:n erikoisagentti Aloysius Pendergast sai sijan lukutoukan sydämessäni, aivan Jack Reacherin, Sirius Mustan ja Edmond Dantèsin tuntumasta.

Sarjan tuorein osa, Tulikivi, alkaa luonnollisesti rikospaikalta Long Islandilta, lukitusta huoneesta jonka keskipisteenä on osittain karrelle palanut ruumis, ja sen jalkopäässä lattialautoihin painunut, hiiltynyt sorkanjälki. Näyn edessä edes villit teoriat sopimuksista paholaisen kanssa eivät tunnu kovin kaukaa haetuilta. Pendergast ei voi vastustaa mysteerin yliluonnollisilta vaikuttavia elementtejä, ja sukeltaa tapauksen tutkintaan hienostunutta nenäänsä myöten. Tutkinta vie agenttia apureineen New Yorkin kaduilta Firenzeen, ja siellä rappeutuvaan linnaan, jonka kätköissä vuosikymmeniä aikaisemmin kokoonnuttiin laittamaan alulle jotakin sanoinkuvaamatonta... Yksitoista pistettä bibliofiilille, joka tunnistaa lainatun henkilöhahmon dekkarihistorian hämäristä, lunttaamatta!

Jos olet aiemmin lukenut tekijöiden yhdessä tai erikseen kirjoittamia kirjoja, riemastut useaan otteeseen bongaillessasi tuttuja Pendergastien sivuilla. Jännityksen, trillereiden, murhamysteerien ja outojen hahmojen ystäville suosittelen koko sarjaa, englanniksi lukeville löytyy jo kymmenen osan verran lomaa arjesta. Vaikka tämänkin Pendergast -kirjan tarjoama kyyti oli ehdottomasti pienen kärsimyksen arvoinen, tunnen velvollisuudekseni varoittaa herkemmin yöunensa menettäviä. Tulikivi on melko kiinteän trilogian aloitusosa, joten varautukaa siihen, ettei kaikkia lankoja suinkaan solmita yhteen tarinan lopussa. Pikemminkin tekijät kirjoittivat lopuksi alun, jonka jatkoa ainakin vain suomenkielisiä kirjoja lukevat joutuvat tovin odottelemaan. Tulikivihiilillä.

Kirjaterveisin,

Tiina

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 13.10.2011 18:06 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.064 sekunnissa.