Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Kädentaitajat Ihmeellisiä esineitä

Ihmeellisiä esineitä

Sähköposti Tulosta

laiva - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Pienen pieni alus seilaa sinisellä merellä. Sitä olisi mukava katsella, mutta siinä on yksi vika: sen sijaan, että katsoja ihastelisi meren sineä tai valkoisia purjeita, koko huomio kiinnittyy siihen, miten ihmeessä laiva ja meri on saatu mahtumaan pulloon.

Laivan rakentaja Isak Poutanen kertoo, että vielä kymmenen vuotta sitten hän ei olisi voinut paljastaa laivan salaisuutta: se kulki tekijältä toiselle, eikä sitä paljastettu ulkopuolisille. Tietoverkon myötä salaisuus kuitenkin vuosi eteenpäin, ja pullolaivojen rakentamisesta on julkaistu jo opaskirjojakin. Nyt voimme enää ihmetellä sitä, tuleeko ihmisistä todella onnellisempia, jos he saavat kaikki salaisuudet selville.

Pientä pullolaivaa voi käydä ihailemassa Kirkkonummen kirjaston lasivitriinissä neuvontatiskiä vastapäätä. Vitriinin pienoisnäyttelyn pääosassa ovat kuitenkin sorvatut puuesineet: rasiat, maljat, lautaset, pikarit ja hyllyllinen kynien sorvaamisen eri asteita. Puun kauneus on pullolaivojakin ihmeellisempää.

Nykyisin kaikki peruskoulun puutöissä olleet tietävät, mitä sorvaaminen tarkoittaa: puunpala kiinnitetään pyörivään sorviin, ja siitä irrotetaan lastuja erilaisilla taltoilla. Näin valmistetaan pyöreitä esineitä, esimerkiksi porraskaiteita, tuolin- ja pöydänjalkoja, lamppuja, puuastioita ja vaikkapa kyniä.

Puun ja metallin lisäksi voidaan sorvata vaikkapa kynttilöitä: Isak Poutanen rakensi itse ensimmäisen sorvinsa legopalikoista, minkä jälkeen perheen kynttilät alkoivat saada uusia,mielikuvituksellisia muotoja. Lopulta nuoren miehen vanhemmat päättivät ostaa hänelle oikean sorvin. Samalla tarvittiin kyllä myös työtila, sillä sorvaaminen ei ole maailman siisteintä puuhaa. Kirkkonummen työhuone on edelleen Isak Poutasen käytössä, vaikka hän asuukin nykyisin perheineen Helsingissä.

Isak Poutanen on aina pitänyt puusta ja hienopuusepäntyöstä erityisesti. Sorvaamiseen hän innostui koulussa, jossa puutyön opettaja Tomas Linden innosti häntä jatkamaan harrastustaan. Vaikka kirjaston vitriinissä olevat esineet ovat taidokkaita, puutyö on silti Poutaselle edelleen pullossa - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

vain rakas harrastus: ammattinsa hän on etsinyt muualta. Isak Poutanen kuitenkin kertoo, että hän myös myy esineitään silloin tällöin ja voi ottaa tilauksiakin vastaan, jos jollakulla on mielessään jokin tietty esine. Poutasen yhteystietoja voi kysellä kirjastosta.

Pullolaivoja Poutanen on tehnyt muutamia. Kirjaston pienen laivan tekemiseen on kulunut yli 100 tuntia, joten ihan joka päivä laivanrakentamiseen ei ryhdytä.

Ja miten se laiva sitten on saatu pulloon? Poutanen paljastaa, että laivat rakennetaan pullon ulkopuolella. Pullon suuaukko mitataan, ja laivan runko rakennetaan tarpeeksi pieneksi, jotta se mahtuu aukosta. Aluksen mastot kiinnitetään runkoon pienillä saranoilla ja nostetaan pystyyn teräslangoilla vasta pullon sisällä, kun merenä toimiva ikkunakitti on tyyntynyt lopullisesti. Sen jälkeen on tärkeää, että pullo laivoineen asetetaan oikealle korkeudelle, jotta erityisesti pienet ihmiset ylettyvät niitä ihailemaan.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 08.01.2012 12:03 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0646 sekunnissa.