Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Design ja sisustus Käsitöitä, kulttuurivientiä ja ajatuksia naisen paikasta

Käsitöitä, kulttuurivientiä ja ajatuksia naisen paikasta

Sähköposti Tulosta

Loja Saarinrn ja perhe - Verkkonummi.fi

Kirkkonummen Hvitträskissä on mielenkiintoinen näyttely niille, jotka ovat kiinnostuneita tekstiilitaiteesta. Näyttely kertoo myös naisen roolista viime vuosisadalla ja kulttuuriviennistä, jossa Suomi menetti jotakin hyvin arvokasta.

Jokaisen menestyvän miehen takana tai varjossa saattoi ennen piileskellä vähintään yhtä lahjakas nainen, joka ei kuitenkaan menestynyt samalla tavalla kuin puolisonsa. Näin oli myös Eliel Saarisen perheessä: Loja oli arvostettu kuvanveistäjä, joka luopui työstään ryhdyttyään maankuulun arkkitehtineron vaimoksi ja hänen lastensa äidiksi. Loja auttoi miestään ja teki lukuisia työtunteja vaatineen pienoismallin Saarisen upeasta kaupunkisuunnitelmasta, joka valitettavasti jäi toteuttamatta.

Hvitträskissä avattu Loja Saarisen elämää ja uraa esittelevä näyttely kertoo tarinan naisesta, joka lapsia hoitaakseen kyllä luopui alkuperäisestä urastaan kuvanveistäjänä, mutta loi itselleen uuden, hyvin arvostetun aseman tekstiilitaiteilijana, sisustussuunnittelijana ja pukusuunnittelijana. Hänen uransa merkittävyys jäi kuitenkin piiloon suomalaisilta, sillä vaikka Loja Saarisen kädenjälki näkyi jo Hvitträskin jugend-linnan sisustuksessa, varsinainen uransa arvostettuna tekstiilitaiteilijana hän loi vasta perheen muutettua Yhdysvaltoihin. Niinpä Suomessa ei juuri tiedetty Eliel Saarisen vaimon taiteellisista saavutuksista, eikä täällä ole hänen töitäänkään lukuun ottamatta Luoman koululle lahjoitettua kuultokodosta.

Hvitträskin näyttelyyn "Loja Saarinen – Taidetta ja elämää Hvitträskissä ja Cranbrookissa" on koottu valokuvia, vanhoja lehtileikkeitä ja Loja Saarisen lähettämiä kirjeitä. Ne antavat hyvän kuvan sekä kulttuurieliitin että taiteilijaperheen elämästä Yhdysvalloissa.

Kuva: Cranbrook archives, Loja, Eero, Eliel ja Pipsan Saarinen

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 24.04.2014 13:59 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0669 sekunnissa.