Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Design ja sisustus Makuasioita kaikki tyyni

Makuasioita kaikki tyyni

Sähköposti Tulosta

sininen katto - Verkkonummi.fi

Helmikuussa aiheenani olivat värit. Aihe on niin laaja ja kiehtova, että pyynnöstä jatkan väreistä vielä hieman. Värien ja sävyjen kirjo kun on loputon mahdollisuuksien meri. Mistä esimerkiksi tietää että väri sopii tilaan?

Värisuunnittelun lähtökohtana on useita syitä, ja varsinaisia perusteita on kymmeniä, jotka meidän suunnittelijoiden tehtävä on ottaa huomioon. Lyhyesti voidaan kuitenkin kiteyttää: Värin valinta on oikea silloin kun se luo käyttäjilleen ja itse tilaan halutunlaisen tunnelman ja silloin kun väri sopii kontekstiinsa hyvin, eikä riitele muiden kanssa. Sehän on siis kuin hyvä aviomies! Makumme ovat erilaisia, ja hyvä niin.

Eri maissa ja eri kulttuureissa käytetään värejä eri tavalla. Yllä olevassa kuvassa on esimerkki siitä, kuinka kattojen väri voi olla muutakin kuin valkoinen. Tumma katto sopii tilaan, jossa on korkea huonekorkeus, ja ympäri vuoden valoisaa ja aurinkoista luontoa. Se sopii siis ympäristöönsä. Pimeässä pohjolassa, jossa lämmitys- ja rakennuskustannusten takia asuntojen huonekorkeus ei yleensä ole kovin suuri, tumma katto madaltaa tilaa entisestään.

Eri väreillä on tilaan ja tunnelmaan erilaisia vaikutuksia. Niitä myös käytetään viestimään erilaisia asioita – joskin eri kulttuurit saattavat viestiä samoilla väreillä hyvinkin erilaisia asioita:

Valkoinen on meille skandinaaveille tuttu, turvallinen ja tärkeä väri. Se on ollut pitkään suosituin seinien väri, ja etenkin katon väri. Sille on ihan vankka syynsäkin: Valkoinen tai vaalea pinta heijastaa valoa hyvin ja tuo täten tilan tuntua. Se on muutenkin hyvä ja viaton tausta kaikille muille. Valkoinen heijastaa kiltisti muita värejä. Symbolisesti valkoinen on viattomuuden ja puhtauden symboli.

Harmaa on ollut pitkään vahva ja varma trendiväri. Se saattaa tuntua toisista jopa tylsältä, mutta harmaan hyvä puoli on juuri sen neutraalius, sehän sopii yhteen lähes minkä värin kanssa tahansa. Harmaassa on merkittävässä roolissa sävyn vahvuus ja valoisuus.

Musta imee itseensä muut värit. Mustan merkitys korostuu etenkin eri kulttuureissa valtavasti: kiinalaisille se on onnen väri yhdessä punaisen kanssa, kun taas länsimaalaisille se on ollut vahva surun symboli. Mustan hyvä puoli on olla tehokas kontrastin rakentaja. Musta on symboliltaan mystisin ja kiistellyin väri.

Perusväreistä punainen on vahva väri, joka antaa virtaa ja piristää. Liian suurena annoksena saattaa ahdistaa. Punainen symboloi elämän keltainen huone - Verkkonummi.fi

jatkuvuutta. Mielletään rohkean ihmisen väriksi.

Keltainen on auringon, energian ja ilon väri. Keltainen symboloi kasvuvoimaa. Sopii lastenhuoneeseen. Sininen on palanen suomalaista identiteettiä. Sininen viilentää ja rauhoittaa. Sininen kirvoittaa mietiskelemään. Vihreä on kasvun väri, joka rauhoittaa. Vihreä on tasapainoisuuden väri. Ruskea on vakaa ja turvallinen maan väri. Ruskean eri sävyt kulkevat kuitenkin sisustuksen trendeissä milloin inhokkina, milloin suosikkina.

Värejä ja sävyjä riittää. Kannattaa kokeilla rohkeasti, mikä väri tai mikä väriyhdistelmä mihinkin sopii. On muistettava, että ei ole olemassa yhtä oikeaa vastausta. Kodin sisustamisessa on tärkeintä, että valitut värit tuntuvat asukkaista itsestään hyvältä, vaikka silmät kiinni. Sekin on nimittäin tutkittu, että sokeat pystyvät tuntemaan värit juuri niiden värähtelyn takia.

Värien yhdistämiseen ja valintaan löytyy lukematon määrä neuvoja: on väripsykologiaa, värioppia, kirjoja ja oppaita. Värien valintaan kannattaa paneutua. Kuuntele itseäsi, katso ja kuuntele tilaa. Jos itsellesi värin valinta aiheuttaa tuskaa, niin pyydä suunnittelijan apua: me suorastaan nautimme värien maailmaan sukeltamisesta, sinun makuasi kuunnellen.

Aiheesta on valtavasti tietoutta ja luettavaa. Lähteenä tässäkin: Carita Päivänen & Maija-Riitta Riuttamäki: Sisustamisen iloa, Gummerus 2005, Wiemeyer & von Vet: Väreillä on väliä, sisustajan kauneimmat väripaletit, WSOY 2011. Lisäksi näistäkin opeista iso kiitos opettajalleni sisustussuunnittelija ja galleristi Pirkko-Liisa Topeliukselle.

väriä . Verkkonummi.fi

Värikästä kevään odotusta!

Riitta Bergman

www.idyllicum.fi

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 22.03.2012 20:05 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0658 sekunnissa.