Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kulttuuri Demo Masalan joululaulut kuuluivat ulos saakka

Masalan joululaulut kuuluivat ulos saakka

Sähköposti Tulosta

Kansantauti - Masala - Verkkonummi.fi

Kirkkonummi.  Myöhästyin keikalta. Polysemia oli juuri lopettamassa settiään, kun saavuin Masalan monitoimitalolle nuorisobändien (joulu)konserttiin. Kuulin viimeisen kappaleen seinien lävitse ja se kuulosti – noh, sellaiselta, jota en ole oppinut ymmärtämään. Minä näet kuuntelin vielä 15-vuotiaanakin pelkkää Sibeliusta ja Bachia. Juice oli villeintä, mitä kykenin sulattamaan.

Niinpä asiantuntemukseni nuorisobändien soittamasta musiikista on häpeällisen huono. Pystyn kuitenkin tunnistamaan tehdyn työn, yhdessäolon tärkeyden ja musiikillisen kunnianhimon. Olen iloinen siitä, että Kirkkonummen nuorisotyö tarjoaa bändeille monipuoliset mahdollisuudet käyttää aikaansa johonkin hyödylliseen – niin kuin musiikkiin. Uskon, että kun käyn riittävän monessa konsertissa, opin vähitellen ymmärtämään vielä itse musiikkiakin.

Keikan aloitti siis Polysemia, joka on ollut olemassa kesäkuusta lähtien. Basisti Arttu Karppinen kertoi, että bändin musiikki on jotakin hevin ja popin väliltä. Kappaleista neljä oli bändin omaa tuotantoa. Karppisen lisäksi Polysemiassa soittavat Oskari Kilpi, Matias Eskola, Nina Lundström ja Niko Suhonen, jotka kaikki ovat vuoden 1993 vuosikertaa ja käyttävät soittamiselta ylijäävän ajan opiskeluun.

Biotech oli minulle jo entuudestaan tuttu Kanttulan keikalta. Siellä bändi ei tosin ollut aivan kokonainen, sillä osan oli saartanut islantilainen tuhka. Nyt keikka kuitenkin onnistui mainiosti. Bändi soittaa yhdessä kolmatta vuotta. Siihen kuuluvat Mikael Ignatius, Benny Raivio Kasper Koutonen ja Alex Anttila, jotka kaikki säveltävät. Englanninkieliset sanoitukset tekee Benny, kuulemma enimmäkseen väkivallasta, alkoholista ja muista hilpeistä, nuoria kiinnostavista seikoista.

Sanoituksista huolimatta Biotechilla tuntui olevan mukavaa sekä lavalla että takahuoneessa. Bändin jäsenillä oli myös selkeä käsitys siitä, miten bändi syntyy: Pitää olla hyviä kavereita, sellaisia, joita haluaa tavata joka viikonloppu ja useamminkin. Musiikista täytyy pitää. Sen täytyy olla tärkeää. Ja musiikkia on osattava tehdä itselle: ei pidä miettiä, mitä muut ajattelevat.

Anthem Life on myös ollut keikoilla ennemminkin: syksyn kuluessa keikkoja on ollut jo viisi ennen Masalan joululauluja. Bändi harjoittelee periaatteessa kolmesti viikossa, mutta työ ja koulu ovat harmillisesti haitanneet soittamista viime aikoina. Miika Matilainen, Janne Perttu, Riku Holm ja Matias Eskola ovat soittanee tässä kokoonpanossa noin vuoden.

Bändillä on jo toista kymmentä omaa kappaletta, mutta keikoilla soitetaan niistä vain noin kahdeksaa. Anthem Lifen tulevista keikoista saa tietoa Facebookista

Bändin musiikkia on kuulemma vaikeaa määritellä: metallica, rock, alternative. Sanoitukset ovat synkähköjä, mutta uudemmissa biiseissä jo hiukan valoisampia. Elämäntuska ilmeisesti alkaa hellittää jossain vaiheessa ja sen jälkeen ovat vuorossa luultavasti rakkauslaulut.

Rakkauslauluja oli jo illan viimeisessä setissä: jo aikuistuneen ja Kirkkonummeltakin pois muuttaneen Kansantaudin keikka päätti konsertin. Kansantautiin kuuluvat Juhani Saari, Tuukka Martikainen, Teemu Salmela, Samuli Pekkarinen, Potso Lehtinen ja Lauri Ekroth. He ovat soittaneet yhdessä jo vuodesta 2007. Melkein kaikki bändin jäsenet tekevät biisejä, joten musiikkilajejakin on melko monta. Genrejä ei pelätä sekoittaa. Silti Kansantauti kuulostaa Kansantaudilta, oli laji mikä hyvänsä.

Musiikista ei kuulemma ole ammatiksi bändin jäsenille, mutta se on kyllä tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä kaikilla. "Musiikki on elämäntehtävä." Sitä ei tehdä rahasta vaan ilosta, paitsi Juhani Saari, joka mielellään ottaisi kyllä rahaakin. Bändin omakustannelevyä on muuten myynnissä Kirkkonummen Info Kirjakaupassa, joten Saaren ja muidenkin taloudellinen tukeminen on mahdollista.

Osa Kansantaudin jäsenistä toimii aktiivisesti myös MELU ry:ssä, joka on järjestänyt Kirkkonummella nuorten bändileirejä ja musiikkifestivaaleja. He ovat valmiita tukemaan ja neuvomaan aloittelevia musiikintekijöitä myös Verkkonummen kautta:

"Kuunnelkaa musiikkia ja ottakaa musiikin historia haltuunne. Miettikää, mitä itse haluatte olla ja mitä haluatte sanoa. Kun suunta on löytynyt, tarvitaan paljon työtä. Ja aimo annos tuuria."

"Jossain vaiheessa on uskallettava lähteä liikkeelle kellarista. Kukaan ei tule hakemaan keikalle, ellette itse tuo itseänne esiin. Kirkkonummella siihen on hyvät mahdollisuudet."

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 22.12.2010 16:25 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0725 sekunnissa.