Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Valtuutetut Pekka Borg: tietotaitoa kunnallispolitiikasta

Pekka Borg: tietotaitoa kunnallispolitiikasta

Sähköposti Tulosta
Pekka Borg
Tapasin Pekka Borgin, tutkijan, tietokirjailijan ja kunnanvaltuutetun juuri ennen kuin hän lähti Algarveen. Tähän aikaan vuodesta Algarvessa sataa: se on oivallinen paikka keskittyä uuden kirjan kirjoittamiseen. Tekeillä on kirja metsäluonnon monimuotoisuudesta eri aikoina. Edellinen, juuri painoon mennyt kirja Kirkkonummen ympäristönsuojelun vaiheista ilmestyy toukokuussa.
Pekka Borg on asunut Kirkkonummella jo 40 vuotta. Hän tuntee seudun metsät ja polkujen mutkat tarkasti. Myös paikallispolitiikan kiemurat ovat tuttuja, sillä hän on viidettä kauttaan kunnanvaltuustossa. Borg toimii sitoutumattomana vihreiden valtuustoryhmässä.

Poliittisen kartan tunteminen helpottaa valtuustotyötä kovasti – jos haluaa saada jotakin aikaiseksi. Kokemuksesta voi esimerkiksi oppia, että Kirkkonummella hyvillä aloitteilla on taipumus päätyä ympäripyöreiksi lausunnoiksi, jotka eivät koskaan muutu sanoista teoiksi. Aloitteen täytyy olla konkreettinen ja yksityiskohtainen saadakseen todellista muutosta aikaiseksi.

Tällä hetkellä vihreiden valtuustoryhmällä on tekeillä kaksi tärkeää aloitetta: Kirkkonummen ilmastostrategian aikaansaaminen ja viherkaavan valmistelun aloittaminen.

Ilmastostrategiaa yritettiin saada muotoilluksi jo vuonna 2006, mutta silloinen aloite oli niin yleisellä tasolla, ettei mitään konkreettista päätöstä koskaan saatu aikaiseksi. Nyt on tarkoitus paneutua konkreettisiin ehdotuksiin, jotka koskevat rakennusjärjestystä, pilottihankkeita, kunnan kiinteistöjen ekologisuutta ja maankäyttöä. Enää ei ole aikaa pelkkään puheeseen: ilmastonmuutos ja sen torjunta on otettava huomioon myös Kirkkonummella.

Rakennusjärjestys tarkoittaa niitä määräyksiä, joilla ohjataan rakentamista ja lämmitysjärjestelmien suunnittelua kestävään suuntaan. Tekniikka ja tietämys ovat kehittyneet valtavasti viime vuosien aikana. Ekologisuus voidaan ottaa huomioon rakennusmateriaalien valinnassa, eristämisessä ja  lämmitysjärjestelmien valinnassa. Kunta voi vaatia rakentajilta ekologista rakentamista, ja tähän pitäisi päästä jo Kirkkolaakson valtavissa rakennushankkeissa.

Kunnan itsensä on tietysti näytettävä hyvää esimerkkiä: tulossa on esimerkiksi uusi koulukeskus ja kunnantalo, joiden olisi syytä olla sellaisia, joista kirkkonummelaiset voisivat olla ylpeitä  tulevien sukupolvien edessä.

Ilmastostrategiassa on otettava huomioon myös nykyisten kunnan kiinteistöjen lämmitysmuodot, samoin uusiutuvien energialähteiden käyttö.

Kaavoitus on yksi merkittävämmistä ilmastostrategisista työkaluista. Pekka Borg on huolissaan Kirkkonummen kunnan maankäyttövisiosta (LINKKI), koska sen toteutuminen tarkoittaisi laajaa omakotialojen aluetta, joka peittäisi suuren osan kuntaa. Tällainen rakentaminen lisäisi autoistumista entisestään, vähentäisi luontoympäristöjä ja metsiä ja lisäisi hiilidioksidipäästöjä.

Ilmastostrategian ottaminen vakavasti edellyttäisi kunnan ympäristöhallinnon resurssien lisäämistä ja organisaatiorakenteen muutoksia. Tällä hetkellä ympäristöhallinnossa on aivan liian vähän henkilökuntaa ja hallinnollisesti se kuuluu yhdyskuntatekniikan alaisuuteen, mikä aiheuttaa ristiriitoja, koska yhdyskuntatekniikan ja ympäristönsuojelun intressit ovat usein ristiriidassa – vaikkei niiden nykymaailmassa enää pitäisi olla.

Viherkaavahanke pitää sisällään ulkoilu- ja viherkäyttötarpeet, asukaspuistot, luontopolut, viljelypalstat, ratsastuspolut, rannat ja vesistöjen käytön. Niiden kirjaaminen kunnan maankäyttösuunnitelmiin ja suunnitelmien asteittainen toteuttaminen lisäisi kaikkien kuntalaisten viihtyvyyttä. Asian tärkeyttä kuvaa se, että tehty kuntalaisbarometri osoittaa luonnon ja lähiympäristön olevan kirkkonummelaisille kaikkein rakkainta ja tärkeintä Kirkkonummella. Hankkeiden toteutuminen edellyttää hienovaraista yhteistyötä eri tahojen kanssa – ja tietenkin poliittista tahtoa.

Kunnallispolitiikka on uuvuttavaa ja vaikeaa: asiat ovat hyvin konkreettisia ja aina löytyy joku, jonka edut ovat ristiriidassa uusien hankkeiden kanssa. Välillä on vaikeaa olla kyynistymättä. Vastuuntunto ja jostain pulppuava optimisti saa kuitenkin luontoa rakastavan Borgin jatkamaan Kirkkonummen asioiden hoitoa ja luonnon ja sen monimuotoisuuden puolustamista.

Ps. Pekka Borgin metsäntuntemuksesta voi päästä nauttimaan Suomen Luonnonsuojeluliiton  retkellä:

su 9.5.2010 klo 9–15 Kymmenen järven kierros Meikonsalon - Lappträskin Natura-alueella. Muuttolintuja, kevätkukkijoita, vuokrakauden linnotteita, erilaisia suojelualueita. Kävelyä osin poluttomassakin maastossa 15 km. Lähtö Kvarnbyn sorakuopan P-alueelta klo 9, paluu klo 15. Eväät, saappaat, nuotiokahvit keitetään sään salliessa. Oppaana Pekka Borg.

Lisää tietoja www.sll.fi/uusimaa/kirkkonummi/retket
Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 19.01.2010 10:39 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.065 sekunnissa.