Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Terveys ja hyvinvointi SOTE-kulut nousevat mutta ovat silti maan alhaisimmat

SOTE-kulut nousevat mutta ovat silti maan alhaisimmat

Sähköposti Tulosta

SOTE - Verkkonummi.fi

Kirkkonummi kuuluu niihin kuntiin, joiden sosiaali- ja terveyskulut nousevat SOTE-alueeseen liittymisen myötä. Maksut asukasta kohti nousevat Kirkkonummella 123€, tosin vasta siirtymäajan jälkeen vuonna 2020. Tämä tarkoittaa Kirkkonummelle noin 4,7 miljoonan euron lisälaskua verrattuna vuosien 2011 – 2013 keskiarvoa.

Vuosina 2011-2013 sosiaali- ja terveyspalvelumme ovat STM:n laskelmien mukaan maksaneet 2411€/asukas. Uuden laskentatavan mukainen maksu on 2534€/asukas. Espoossa asukaskohtaiset maksut nousevat laskelmien mukaan 126€ päätyen 2536 euroon. Helsingissä kulut puolestaan laskevat 241€, jääden silti 2821 euroon asukasta kohden. On kuitenkin otettava huomioon, että vuonna 2020 sosiaali- ja terveydenhoitokulumme olisivat nousseet joka tapauksessa jonkin verran.

STM:n maksutaulukkoa tutkiessa ensimmäinen kiinnostuksenkohde on luonnollisesti maksujen muutos. Osassa kuntia maksut kasvavat, osassa pienenevät. Kirkkonummen kannalta mielenkiintoisinta kuitenkin on, että muutosten jälkeen Kirkkonummen maksuosuus asukasta kohden on maan pienin. Tämä johtuu siitä, että olemme muihin verrattuna ainakin toistaiseksi kovin terveitä ja ikäjakaumammekin on poikkeuksellisen suotuisa. Luvut perustuvat laskentamalliin, jossa 20% perustuu väkilukuun ja 80% ikä- ja sairastavuustekijöihin.

 

Kommentit (2)Add Comment
...
Kirjoittanut Jerri Kämpe-Hellenius, 06.12.2014
Osaisiko kukaan selittää miten sairastuvuustekijä lasketaan? Se kun muodostaa 80% tulevan maksun pohjasta niin käytännössä siis määrää kunnan maksuosuuden.
...
Kirjoittanut Mää vaan taas, 09.12.2014
HUS:n toimitusjohtaja Lindenin mukaan nykyiset noin 20 000 sote-asioista päättävää vaihdettaisiin noin 20 sote-asioista päättävään ja oman edustajan tähän toimielimeen saisi sitten asukasmäärän mukaan? Arvatkaa ketkä todellisuudessa sitten päättävät ne asiat? Kolme suurta eli Helsinki, Espoo ja Vantaa ja saisivatko kaikki kunnat edes edustajaa, eikös tällä yhden kuntayhtymän mallilla (Etelä-Suomen sote lännestä itään Uukuniemelle asti) ole enemmän kuin 20 kuntaa alueellaan? Vai ehkä kuitenkin niitä pakkoliitoksia pakotettuna, kun ei muutakaan voi?

Olikohan laskelmissa mukana miten ikärakenne ja sairastuvuus ja työttömyys visioidaan tai onko kertaakaan kysytty siltä palvelujen keskiössä olevalta, mitä odotuksia on tai pitäisikö ne lähipalvelut säilyttää? Soten piti olla ihmistä varten, eikä ihminen sotea varten.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0648 sekunnissa.