Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Terveys ja hyvinvointi Kausi-influenssarokotukset alkoivat Kirkkonummella

Kausi-influenssarokotukset alkoivat Kirkkonummella

Sähköposti Tulosta

Ei sattunut - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Maailmaa kiertävät influenssavirukset ovat jo aloittaneet matkansa kohti Suomea. Aasiasta yleensä liikkeelle lähtevä muuntunut flunssavirus matkaa vähitellen kohti Suomea ja pahiten se pääsee riehumaan, kun kylmät ilmat saapuvat. Siksi rokotukset Suomessa ajoitetaan juuri marraskuulle, ennen kuin influenssa pääsee valloilleen.

Influenssa ei ole vain ikävä ja kivulias kuumetauti. Siihen kuolee vuosittain 20-60 henkilöä. Tässä luvussa on vain kuolemantapaukset, jotka johtuvat suoraan influenssasta. Jälkitauteihin ja sairauden aiheuttamaan perussairauksien pahenemiseen tai yleiseen heikkenemiseen kuolee Suomessakin satoja ihmisiä joka vuosi. Sen lisäksi influenssa aiheuttaa mittavat taloudelliset vahingot yhteiskunnalle sairaalapäivien ja sairauspoissaolojen muodossa ja tolkuttomasti rästiin jääneitä läksyjä koululaisille.

Vahinkoja voi ehkäistä ottamalla rokote. Riskiryhmiin kuuluvilla ja 65 vuotta täyttäneillä rokottamisen on osoitettu vähentävän influenssasta johtuvia sairaalahoitoja keskimäärin 40-70 % ja kuolleisuutta 50-70 %. Vaikka rokotteen antama suoja ei ole täydellinen, rokotettujen oireet ovat yleensä lievempiä kuin rokottamattomien potilaiden.

Riskiryhmiin kuuluville ja heidän lähipiirilleen rokote annetaan terveyskeskuksessa ilmaiseksi. Muille rokote maksaa 12 euroa. Reseptin voi pyytää terveyskeskuksesta ja tulla sinne myös rokotuttamaan itsensä, mikäli ei kuulu niihin onnekkaisiin, joiden rokottamisesta huolehtii työpaikan työterveyshuolto.

Erityisen tärkeää on, että riskiryhmiin kuuluvien lähipiiri rokotuttaa itsensä. Rokotteen antama suoja heikkenee iäkkäillä ja muuten sairailla ihmisillä. Siksi on tärkeää, ettei heidän lähipiirissään ole sairastuneita ihmisiä, jotka tartuttavat taudin heihin: jos et sairastu, et tartuta. Lista sairauksista, joita sairastavat ihmiset kuuluvat riskiryhmään, löytyy THL:n sivulta. Rokote kannattaa myös ottaa, jos perheessä on vastasyntynyt tai ikääntynyt henkilö.

Kausi-influenssarokotukset on aloitettu jo 70-luvulla, eikä niistä ole todettu terveydellisiä haittoja. Rokote ei sisällä tehosteaineita, jotka sikainfluenssarokotteessa aiheuttivat narkolepsiaa.

Kirkkonummen terveyskeskuksissa rokotetta annetaan neljän viikon ajan.Ensimmäisenä rokotuspäivänä kävijöitä oli runsaasti, mutta jonottaminen ei kuitenkaan vienyt kohtuuttoman paljon aikaa. Rokotusajat ilman ajanvarausta löytyvät kunnan sivuilta. Jos rokotuspäivät eivät sovi, voi terveyskeskuksesta varata itselleen sopivamman ajan puhelimitse.

Kommentit (1)Add Comment
...
Kirjoittanut ei koskaan enää influenssaa, 17.11.2014
Hienoa, että rokotuksia saa ja niitä jonkin verran käydään ottamassakin. Hämmästyin kyllä suuresti kun kuuntelin eräiden päiväkotityöntekijöiden keskustelua aiheesta. Toinen oli sitä mieltä, että ei hae rokotusta, koska "siitä voi tulla flunssainen olo". Toinenkaan ei nähnyt mitään syytä ottaa sitä. Olin kauhuissani. Jos nämä aikuiset saavat influenssan ja sattuvat työskentelemään ihan pienten lasten, jopa alle vuoden ikäisten parissa! Tauti voi olla kohtakokasja entä vaikeat jälkitaudit. Mielestäni päiväkotihenkilöstölle ja vanhusten kanssa työskenteleville influennssarokotuksen tulisi olla pakollinen.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0647 sekunnissa.