Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Terveys ja hyvinvointi Kirkkonummen hoiva ja huolenpito on keskihintaista

Kirkkonummen hoiva ja huolenpito on keskihintaista

Sähköposti Tulosta

Sosiaalipalveluiden tuottama tuoli - Verkkonummi.fi

Suomen kuntaliitto vertailee säännöllisesti keskisuurten kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia. Kirkkonummi on tässä 18 kunnan vertailussa mukana nyt toista kertaa. Perusturvan toimiala on selvästi tehostanut toimintaansa, sillä vuonna 2009 kulumme olivat 8,8%, mutta vuonna 2013 vain 0,4% keskiarvoa suuremmat. Eri sektoreilla erot muihin kuntiin ovat hyvinkin suuria, joten toimintatapoja lienee syytä tutkia ja vertailla edelleen. Lukujen luulisi kiinnostavan erityisesti tulevaa sote-aluetta, joka jo parin vuoden päästä päättää Kirkkonummenkin hoitokäytännöistä.

Lastensuojelua halvalla

Lastensuojelusta Kirkkonummi selviää edullisesti: peräti 22.4% edullisemmin kuin muut kunnat keskimäärin. Osa lastensuojelun asiakkaista saattaa ajatella, että edullinen hinta selittyy palveluiden vähäisyydellä. Perusturvan talouspäällikkö ei kuitenkaan allekirjoita teoriaa, sillä lastensuojelun tehtävät ovat lakisääteisiä: mitään ei voi jättää tekemättä rahapulaan vedoten. Lindell uskoo pikemminkin syyn olevan siinä, että Kirkkonummella lapset ja perheet voivat keskimääräistä paremmin.

Erityisen kiitoksen Lindell antaa lapsiperheiden kotipalvelulle, jota kaikissa kunnissa ei ole. Kun perheitä tuetaan ja ongelmia ehkäistään ennalta, päästään huomattavasti halvemmalla. Tosin kuntaliiton taulukko kertoo, että "muihin perheiden palveluihin" Kirkkonummella käytetään rahaa 38.6% vähemmän kuin vertailukunnissa.

Lastensuojelun johtava sosiaalityöntekijä Birgitta Nordman epäilee edullisen hinnan johtuvan ainakin osittain siitä, että Kirkkonummi tuottaa suuren osan lastensuojelun palveluista itse. Nordmanin mukaan resurssejakin voisi lisätä: ennaltaehkäisevässä perheohjauksessa on tällä hetkellä vain yksi työntekijä perheitä auttamassa, koska toinen siirrettiin tekemään lastensuojelun tarpeen arviointeja.

Vanhuspalvelut edelleen kalliita

Vanhuspalvelujen kustannukset olivat vertailukaupunkien suurimmat: peräti 21,4% muita kuntia suuremmat. Kun vanhuspalvelut nielevät reilun kolmanneksen sosiaalitoimen kuluista, prosenteilla on jo merkitystä.

Hieman päätöksentekijöitä lohduttanee tieto, että suunta on kuitenkin kohti parempaa. Kun vanhuspalveluiden kustannuksiin lisätään myös terveyskeskuksen vuodeosastolla olevien vanhusten kulut, ero muihin kuntiin on enää 17.9%. Vuonna 2012 ero oli vielä 25,2%.

Miksi vanhustenhoito on Kirkkonummella niin kallista muihin kuntiin verrattuna? Esa Lindell uskoo, että yksi syy on suuruuden ekonomiassa. Jos hoitolaitos on suuri, hoidettavien yksikköhinta muodostuu pienemmäksi. Näin käy esimerkiksi kirkkonummelaisissa kouluissa: muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta suurimmat koulut ovat edullisimpia oppilasta kohden.

Kirkkonummella on vähemmän vanhuksia kuin suurimmassa osassa Suomen kuntia. Vähien vanhusten hoito tulee keskimäärin kalliimmaksi kuin monien. Se tuskin riittää selittämään suurta eroa kokonaan.

Erikoissairaanhoidosta selvittiin edullisesti

Kirkkonummen kunta käytti erikoissairaanhoitoon 12.7% vähemmän euroja kuin muut kunnat keskimäärin. Luku on hieman petollinen sikäli, että kunta ei voi vaikuttaa siihen kovinkaan paljon. Toki ennaltaehkäisevä työ ja hyvä perusterveydenhoito näkyvät myös erikoissairaanhoidon tilastoissa, mutta vaikka kunta kuinka ponnistelisi vakavien sairauksien ehkäisyssä, muutama kallis sairaus tai vakava onnettomuus saattaa vaikuttaa paljon Kirkkonummenkin kokoisen kunnan kustannuksiin.

Perusterveydenhoito maksoi vuonna 2013 kirkkonummelaisille 2,3% enemmän kuin muille vertailukunnille keskimärin. Tulos oli siis hyvää keskitasoa. Toivottavasti tilanne ei muutu, kun menetimme jo toisen loistavan ylilääkärin muutaman vuoden sisään. Perusturvalautakunnan ja kunnan ylimmän johdon olisi ehkä syytä perehtyä paremmin siihen, miksi hyvä työtä tekevät ylilääkärimme väsyvät, kyllästyvät tai suuttuvat niin nopeasti.

Kommentit (2)Add Comment
...
Kirjoittanut Jerri, 16.09.2014
Korjaus: Kirkkonummen kunta on osallistunut vertailun vuodesta 2009 alkaen vuosittain.


Jerri Kämpe-Hellenius
Perusturvalautakunnan varajäsen
...
Kirjoittanut Tietoa on olemassa, 17.09.2014
Vanhuspalvelujen kustannukset keskivertoa suuremmat.
Miten, jos Perusturvalautakunta selvittäisi, miten rahaa käytetään.
Kuinka palkkoja maksetaan? Millä perusteilla ?

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0655 sekunnissa.