Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Terveys ja hyvinvointi Millaista sisäilmaa te käytätte?

Millaista sisäilmaa te käytätte?

Sähköposti Tulosta

Allergiaoireita - Verkkonummi.fi

Onkohan meillä riittävästi tuloilmaventtiilejä ja ovatko ne auki? Mahtavatko vesijohdot olla vielä uudenveroisia, vai voiko liitoksista tihkua vettä? Milloin ilmanvaihtoputket onkaan viimeksi nuohottu? Talvikin taas meni, emmekä muistaneet tilata radonmittareita, vaikka naapurin mukaan radonia on kylän alueella enemmän kuin tarpeeksi.

Luemme lehdistä kertomuksia homekodeista, selittämättömistä oireista työpaikoilla, huonosta rakentamisesta ja sairastelusta. Sisäilmaongelmat eivät valitettavasti ole niitä, joita tapahtuu vain joillekin muille jossakin muualla. Ne voivat muhia juuri minun talossani, riippumatta siitä, milloin taloni on rakennettu. Siksi sisäilmaan kannattaa suhtautua vakavasti ja ainakin tehdä kaikki voitava sen eteen, ettemme vedä myrkkyä sisäämme joka henkäyksellä. Sairastumine on näet aina ikävää, mutta jos sairastuu piittaamattomuuttaan tai ajattelemattomuuttaan, sitä on vaikeaa antaa anteeksi itselleen.

Sisäilmasta ja sen terveysvaikutuksista on saatavilla paljon tietoa. Usein vain käy niin, että tuosta tiedosta kiinnostuu vasta sitten, kun omat silmät vuotavat ja lapset tarvitsevat astmalääkettä. Tietoa löytyy netistä niin paljon, että oikean, tutkitun tiedon kerääminen alkaa olla jo haasteellista. Onneksi Sisäilmayhdistys ry on apunamme. Vuonna 1990 perustettu yhdistys välittää tietoa tutkimuksesta rakentajille ja rakennusten käyttäjille.

Nettisivujen ylläpidon ja messuesitteiden jakamisen lisäksi Sisäilmayhdistys ry järjestää vuosittain 2-3 seminaaria ammattilaisille. Seminaareissa tutkijat tuovat uusimmat tutkimustiedot käytännön toimijoille; rakennuttajille, suunnittelijoille, terveydenhuollon henkilöille, tilojen tekniikan osaajille ja kuntapäättäjille.

Nyt yhdistys on päättänyt tehdä uuden aluevaltauksen ja järjestää ensimmäisen sisäilmatilaisuuden ihan tavallisille asujille. Tilaisuus pidetään 15.5. klo 17.30 – 20.00 Kirkkonummen kirjaston Porkkala-salissa. Sali on sen verran pieni, että tilaisuuteen on ilmoittauduttava etukäteen 10.5. mennessä osoitteeseen Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen . Yhdistys toivoo, että ilmoittautumiset muistettaisiin myös peruuttaa, jos ilmoittautunut henkilö ei pääsekään tulemaan paikalle. Näin vapautuu paikka muille halukkaille.

Tilaisuudessa kuullaan asiantuntijaluennoitsijoita ja heille voi esittää myös kysymyksiä. Tosin tilaisuuden ohjelma on sen verran tiukka, ettei kysymyksiä mahdu mukaan ihan hirvittävän montaa.

Kommentit (6)Add Comment
...
Kirjoittanut Rainer Enqvist (joka ei ole minun vika!), 06.05.2013
Millaista sisäilmaa te käytätte? - Sitä mitä kulloinkin on tarjolla. Joskun paksumpaa ja aika ajoin sisältää myös happea :)
...
Kirjoittanut Silja Lappalainen, 09.05.2013
Asunnon sisäilma on äärettömän tärkeä terveydelle. Olemmehan kotona noin puolet vuorokaudesta. Omaan nenään pitää luottaa. Jos ilmaa tuntuu tunkkaiselta, ikkunat auki ja läpituuletus. Jos senkin jälkeen tuntuu tunkkaiselta niin sitten pitää alkaa selvittää missä vika. Tähän selvitystyöhön tietysti vaikuttavat asumismuoto; kerrostalo, omakotitalo sekä se miten pystyy ja miten pitää asunnon siistinä. Mutta kyllä omaan nenäänsä kannattaa luottaa.
...
Kirjoittanut jaana.andersin, 09.05.2013
Silja, asuin 10 vuotta hometalossa ja vaikka jokaikinen pinta sai täydet pisteet kaikissa mittauksissa, meillä ei ollut tunkkaista, koska olen ahkera tuulettaja muutenkin. Tuuletin siis homeenhajun pois, mutta siellä oli tiiviisti rakenteissa. Aina home ja mikrobit eivät siis edes haise nenään tunkkaiselta.

Silloin, kun oli pidempään poissa ja ikkunat kiinni, saattoi huomata, että ilma oli tunkkaista. Asunnon kunnon ollessa pahimmillaan juniorin syntymän aikoihin, oli talon lapsilla jatkuvaa poskiontelotulehdusta, astmaoireita ja keuhkokuumeita. Minusta yhtenä mittarina voi pitää jatkuvia flunssia ja tulehdussairauksia. Meillä ne meni silloin jo tilastollisesti yli, mutta siihen aikaan homeesta ei vielä niin tiedetty, maalattiin vaan kylpyhuoneiden kattojen mustat pilkut piiloon. Uusi talo oli rakennettu tiiviiksi energiakriisin jäljiltä ja koneellinen ilmastointi ei toiminut lainkaan, vasta kameralla putkien kuvauksissa vika löytyi. Me saimme terveysviranomaiselta teipit ja pienet rasiat, jonne ohjeiden mukaan itse otimme näytteet. Jos vähänkin epäilee, kannattaa tutkituttaa ilma. Meidän perheeseen jäi homellergiaa ja epäilen, että yhden antibioottiallergia on samoja peruja, koska on erityisen allerginen penisilliinien ryhmälle.

Nykyisin olen kuin homekoira, omat keuhkot reagoivat nopeasti huonoon sisäilmaan ja jo silloin kun kunnantalo otettiin käyttöön, olin monesti pulassa hengitykseni=jaksamiseni, huonontaa hapenottoa, kanssa valtuustosalissa. No nythän se onkin remontissa.
...
Kirjoittanut Silja Lappalainen, 09.05.2013
En ole home-expertti, joten tietoni lienevät puutteelliset. Kotona luotan nenääni ja onneksi muita oireita ei ole ollut. Kiitokset lisäselvityksestä Jaana.
...
Kirjoittanut Höps, 09.05.2013
Eihän tuo Jaana usko itsekään tuohon valtuustosali juttuun. Eihän siellä ole home ongelmaa vaan vesi ongelma. Kaikkeahan voi uskotella ihmisille, mutta tämä kommentti oli hieman paksua. Pitäisi varmaan miettiä jaksamista ihan muista syistä
...
Kirjoittanut silminnäkijä, 10.05.2013
Jaanahan ei maininnut homeesta valtuustosalissa, vaan huonosta sisäilmasta ja siellä monasti olleena olen samaa mieltä. Hengittäminen oli joskus työlästä ja ikävvä kyllä, siellä missä vesivahinko, sinne alkaa homekasvusto kerääntyä, joten en ihmettele että olisikin.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 04.05.2013 09:13 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0638 sekunnissa.