Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

SOTE-soppaa

Sähköposti Tulosta

Odotusnumero - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Sosiaali- ja terveydenhuollon täysremontti takkuaa, eikä mitään lopullista ole lyöty lukkoon. Päämäärät ovat hyviä: järjestelmän tehostaminen niin, että selviämme tulevasta suurten vanhusikäluokkien aiheuttamasta SOTE-palveluiden lisääntyvästä kysynnästä ja potilaan siirtymisen helpottaminen perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoidon piiriin. Se, miten päämäärät saavutetaan, on edelleen hämärän peitossa. Ei auta kuin odottaa.

Kirkkonummen osalta uusi SOTE-selvitys ei selvitä mitään. Metropolialueen sosiaali- ja terveyspalvelut ja nykyinen HUSin ja HYKSin muodostama järjestelmä ovat niin suuri ja kansallisesti merkittävä kokonaisuus, että metropolialue selvitetään omana kokonaisuutenaan. HYKSin nykyistä kokonaisuutta ei aiota pilkkoa.

Tehdyssä selvityksessä todetaan, että HUSin rakennetta pohditaan metropoliselvityksessä ja "siksi työryhmä ei ole käsitellyt metropolialueen sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakennetta erillisenä kysymyksenä". Metropolialueen esiselvityksessä puolestaan todetaan ainoastaan, että "sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen linjauksia ei ole voitu vielä arvioida uudistuksen ollessa kesken". Emme siis voi kuin odottaa, että joku työryhmä jossakin ministeriössä ottaa kantaa myös Metropolialueen terveydenhuoltoon.

Sen verran kuitenkin on selvinnyt, että kunnassa pitäisi olla vähintään 20 000 asukasta jotta sen katsottaisiin pystyvän huolehtimaan SOTE-palveluista riittävällä tasolla. Siuntio ei ole tarpeeksi suuri. Selvityksessä todetaan, että "myös sellaisella kunnalla, joka yksinään täyttää edellä mainitut kriteerit, tulee olla velvollisuus kuulua SOTE-alueeseen, jos alueella ei saada muutoin kokonaisuutena kantokyvyltään riittäviä järjestämisvastuun kantajia". Tämä todennäköisesti koskee myös Kirkkonummea. Jos Siuntio ja mahdollisesti Inkookin pakotetaan SOTE-yhteistyöhön Kirkkonummen kanssa, tämä saattaa vaikuttaa esimerkiksi terveyskeskuksen uudisrakennuksen rahoitusjärjestelyihin. Toisaalta vielä enemmän niihin vaikuttavat yhä edelleen mahdolliset kuntaliitokset.

SOTE-ongelmat ovat kiperiä. Monipuoluehallituksen toimintakyky ja poliitikkojen ammattitaito joutuvat kovalle koetukselle. Kaikki, jotka ovat joutuneet odottamaan pääsyä jatkotutkimuksiin ja kun mitään ei ole löytynyt, hakemaan uuden lähetteen uusiin tutkimuksiin, toivovat, että järjestelmästä saataisiin joustavampi. Olisi kerrassaan mainiota, jos esimerkiksi saisimme erikoissairaanhoidon palveluita joustavasti myös Kirkkonummelle.

Meillä ongelmat ovat kuitenkin olleet suhteellisen pieniä: joillain paikkakunnilla ei tahdo saada lähetteitä tutkimuksiin, jos lähetteisiin varatut rahat on jo kuluvalta vuodelta käytetty. Jos erikoissairaanhoito ja perusterveydenhuolto tuotettaisiin itse eikä ostettaisi ulkopuoliselta organisaatiolta, hoitoon pääsy saattaisi olla helpompaa myös pienillä paikkakunnilla.

Kommentit (7)Add Comment
...
Kirjoittanut elp, 13.01.2013
Selasin kursorisesti työryhmän tiedotteen läpi ja huomioni kiinnittyi loppupuolen lausuntoon.

Siinä todetaan, että palvelurakenneuudistuksen vaatimat voimavarat ja hallinnolliset kustannukset ovat niin mittavia, että saavutettavissa oleva hyöty tulee harkita huolellisesti jatkotyössä.

Siis mitä? Miten? Kirkkonummi ei yksin täytä vaadittua väestöpohjaa. Ei Siuntion, Inkoonkaan kanssa? Siis Espooko?
Käsittääkseni Kirkkonumella nämä palvelut ovat toimineet hyvin, mutta pienten naapurien mukaan tulo edellyttäisi heidänkin panostustaan esim. uuden terkkarin rakennushankkeeseen.

Ja mitä se harkintavalta merkitsisi, jos kustannukset karkaavat pilviin - saako silloin asiat jäädä ennalleen vai ajaako eduskunta metropolihankkeen läpi ensin ja sote seuraa häntänä perässä?
Soppa - ja sekava onkin.
...
Kirjoittanut Äkäinen, 13.01.2013
Hallitukselta säälittävää kompurointia. Ei tiedetä mitä halutaan.
...
Kirjoittanut Vieras, 13.01.2013
Kirkkonummen terveyskeskuksen laajennushanke sattui huonoimpaan mahdolliseen ajankohtaan. Jos Siuntio (ja mahdollisesti Inkoo) tulevat saman terveyskeskuksen hoidettaviksi, laajennus on jo valmistuessaan auttamattomasti liian pieni. Ei kukaan tiedä mitä täällä hoidetaan, kun SOTE-uudistus sitten seuraavalla vaalikaudella saadaan eduskunnan läpi. Tällä vaalikaudella tuskin moinen paketti onnistuu, sillä valmistelu on niin alussa ja asia niin iso. Samalla pitää vielä ratkaista erikoissairaanhoidon ja kunnallisen sairaanhoidon kustannusjako, ja sekin hanke on ollut virellä jo kohta 10 vuotta eikä valmista näytä tulevan.

Pitäisikö terveyskeskuksen laajennus jäädyttää, kunnes tiedetään mihin tarpeeseen sitä tehdään? Vaarana on kunnan toistaiseksi suurin virheinvestointi.
...
Kirjoittanut Jerri Kämpe-Hellenius, 13.01.2013
Huomioiden nykyisen terveysasemamme kunto vesivahingkoineen (& homeineen?) -- ei meillä vaan oikein ole mahdollisuutta siirtää sitä myöhemmäks...
...
Kirjoittanut Sisäilma, 14.01.2013
Jerri Kämpe-Hellenius.
Olteko muuten yhtään huolissasi , miten Terveyskeskuksessa hoidettavat ,sairaat Ihmiset voivat kuntoutua/ parantua huonossa sisäilmassa ja kuinka työntekijät jaksavat siellä työskennellä ?? Pitäisi huolta kantaa ja vastuuta ottaa.
Kyllä siinä kiinteitössä työskentelevät toivovat,että voisivat joskus päästä parempaan sisäilmaan työskentelemään.
Milloinkahan se kuntokartoitus tehdään? Ja siitä tieto kunnanhallitukselle viedään ?
...
Kirjoittanut Jerri Kämpe-Hellenius, 14.01.2013
Eikös remontin pidä alkaa nyt? ... Vaiheet I - IV on hyväksytty Kirkkonummen kunnanvaltuustosta viime vuonna.


...
Kirjoittanut Huolettaa, 14.01.2013
Se kuntokartoitus on edelleen tekemättä.
Voi sentään. Moni kakku päältä kaunis. Niin on todettu.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 12.01.2013 20:31 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0637 sekunnissa.