Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Retkelle Pintaa syvemmältä: Porkkalanniemi

Pintaa syvemmältä: Porkkalanniemi

Sähköposti Tulosta

Porkkalan rantakalliot Kirkkonummi Verkkonummi.fi

Kirkkonummi. Verkkonummen oli tarkoitus tutkia uimarantoja vähän verkkaisemmassa tahdissa, mutta luonnonolosuhteisiin on toimittajienkin sopeutuminen: sukeltajamme ei suostu sukeltamaan leväpuurossa, joten on pidettävä kiirettä. Toinen syy on tietysti, että tutkivaa journalismia on ehdottomasti mukavinta tehdä vedessä näillä helteillä. Niinpä Verkkonummi.fi päätti lähteä etsimään sitä paljon puhuttua "merellistä Kirkkonummea".

Porkkalanniemi oli kohteemme 14.7. siitä syystä, että Upinniemessä sinilevää oli havaittu vähäisiä määriä jo 5.7.2010. Myös Porkkalassa oli selvästi jo levähiukkasia vedessä, joskin aallokko oli hajottanut kaikki mahdolliset levälautat. Kukaan uimareista, joiden joukossa oli myös ihottumaisia lapsia, ei saanut iho- tai vatsaoireita.

Porkkalanniemellä on usean kunnan omistamia virkistysalueita vieri vieressä. Yhteensä kalliorantaista metsää on 156 hehtaaria. Alueella on nuotiopaikkoja, pöytiä, keittokatoksia, telttailualueita ja mukavuuslaitoksia. Siellä voi myös tarkkailla hirviä, peuroja, lintuja ja lintubongareita. Muinaishautojakin löytyy.

Jos viihtyy meressä tai meren rannalla, Porkkala on melkein paratiisi: erilaiset jääkauden silottamat kalliot, niemet, lahdelmat ja kallioilla kasvavat käkkärämännyt sekä huikeat maisemat ilahduttavat kävijää. Isommilla lapsilla oli valtavan hauskaa, mutta uimataidottomille oli vaikeaa löytää sopivaa uimapaikkaa, koska ahdinparta liukastutti matalimmat kalliot.

Rannan huonoksi puoleksi voidaan nimetä se, että aaltojen kostuttamat kalliot veden sileää kalliota Porkkalassa Verkkonummi.fi

rajassa olivat todella liukkaat. Toiset tosin nauttivat juuri tästä ominaisuudesta. Luonnon omista vesiliukumäistä tuntui löytyvän loputtomasti hupia. Lukuisista kaatumisista huolimatta kukaan ei saanut pahoja naarmuja, koska jääkausi on todella hionut kalliot sileiksi, eikä merirokkokaan ollut niihin asettunut.

Sukeltaja raportoi kiviä ja levää, ei roskia eikä ruostuvia polkupyöriä. Yksi rakkolevään juuttunut ongenkoukku löytyi, mutta sekin vietiin roskikseen.

Porkkalanniemi on vain "melkein" paratiisi kahdesta syystä: Rannat olivat melko puhtaat, mutta jäteastiat pursusivat pahasti yli, joten niiden lähettyvillä oli runsaasti eläinten levittämiä roskia. Koska jäteastiat sijaitsivat enimmäkseen pöytien ja nuotiopaikkojen lähietäisyydessä, ruokailuun varattujen alueiden käyttö ei houkutellut. Saattaa tosin olla, että helteen kasvattama kävijämäärä on tullut aluetta hoitaville tahoille yllätyksenä, ja tavanomaisina aikoina jäteastioiden tyhjennysvauhti on riittävä.

Pöytä Porkkalanniemellä - Kirkkonummi - verkkonummi.fi

Toinen haittatekijä on matka: niemeen on Hangontieltä parikymmentä kilometriä hyvin mutkaista pikkutietä. Lapset ja vähän isommatkin voivat huonosti mennen tullen. Parkkipaikoilta on lisäksi käveltävä vielä useita satoja metrejä paikoitellen jyrkkiäkin metsäpolkuja ennen, kuin pääsee paratiisiin, joten liikuntarajoitteisten on vaikea päästä perille. Eväät ja vesipullot painavat menomatkalla paljon.

Luulen, että etäisyys ja olemattomat julkiset liikenneyhteydet ovat syynä siihen, että niemellä on näilläkin säillä vain vähän ihmisiä. Tai sitten siellä on niin loputon määrä suojaisia kallionkoloja, että ihmiset vain katoavat näkyvistä. Joka tapauksessa niemellä on vielä tilaa kaikille halukkaille.

Matkanvarrella Eestinkylässä on tähän aikaan vuodesta mansikkakioski, jota ainakin eilen hallinnoi neljä suoraan satukirjasta karanneen näköistä pientä tyttöä. Harmitti kovasti, kun emme älynneet ottaa rahapussia mukaan.


Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 22.07.2010 17:59 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0664 sekunnissa.