Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Politiikka Minä tiedän! Pohdintoja poliittisesta päätöksenteosta

Minä tiedän! Pohdintoja poliittisesta päätöksenteosta

Sähköposti Tulosta

Vallantalo - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Miksi rationaalinen päätöksenteko on niin vaikeaa? Siksi, että poliitikkoja ei huvita. Ilmeisesti kaikki poliitikot eivät päätöksiä tehdäkseen tarvitse taustatietoja eivätkä koe velvollisuudekseen selvittää asioita. He eivät myöskään usko muita, vaan tietävät kaiken parhaiten itse.

Verkkonummen päätoimittaja ajautui kiihkeään keskusteluun erään johtavan kirkkonummelaispoliitikon kanssa – siis sellaisen, jolla on paljon enemmän valtaa, kuin tavallisella rivivaltuutetulla. Ja vallan myötä vastuuta. Ja vastuun myötä luulisi olevan myös viitseliäisyyttä ja vastuuntuntoa, mutta siitä toimitus ei ole aivan vakuuttunut.

Parhaillaan käydään budjettineuvotteluja. Tämä on poliittisen vuosikellon tärkeintä aikaa, sillä nyt tehdään päätökset, jotka sanelevat ensi vuoden suunnan ja asettavat toiminalle rajat ja tavoitteet. Neuvotteluja käy noin 25 poliitikkoa, joista osa on valtuutettuja ja osa puolueiden paikallisosastojen aktiiveja. Vaikka valtuusto on se elin, joka budjetista lopullisesti päättää, ylivoimaisesti suurin osa päätöksistä tapahtuu tosiasiassa näissä budjettineuvotteluissa.

Keskustelun pohjana on kunnanjohtajan esitys talousarvioksi. Tämä esitys on hieman muunneltu versio toimialojen tekemistä esityksistä, jotka puolestaan on hyväksytty asianomaisissa lautakunnissa. Jokaisen toimialan johtavat virkamiehet käyvät vuorotellen esittelemässä toimialansa tilannetta ja tavoitteita budjettineuvottelijoille – ja voivat siis näin ollen myös lobata sellaisia tavoitteita, jotka kunnanjohtaja on esityksessään jo ohittanut. Virkamiehet joutuvat myös vastaamaan poliitikkojen kysymyksiin ja perustelemaan näkemyksiään.

Prosessi on teoriassa mainio. Se tarjoaa päättäjille mahdollisuuden saada tietoa, jonka perusteella he voivat pohtia, mitkä tavoitteet ja toiminnat ovat heidän arvojärjestyksessään niin tärkeitä, että ne on toteutettava ja mistä voidaan tinkiä. Virkamiehet esittelevät, poliitikot päättävät ja virkamiehet toteuttavat. Asiantuntemus ja arvot muodostavat kartan, jonka mukaan suunnistetaan tulevaisuuteen.

Joskus ei ole kuitenkaan ole kyse arvoista vaan rationaalisuudesta – kaikkein tehokkaimman mahdollisen toimintatavan etsimisestä suurimman mahdollisen hyödyn saavuttamiseksi. Silloin asiantuntemus on äärettömän tärkeä ominaisuus. Suurin asiantuntemus on yleensä virkamiehillä, etenkin toimialojen johtavilla virkamiehillä, jotka työkseen pohtivat toimialan kysymyksiä ja kohtaavat päivittäin toimialansa ongelmia. Johtavia virkamiehiä siis kannattaisi kuunnella tarkasti.

Kaikki valtakunnan virkamiehet eivät ole loputtoman viisaita tai suoria ja rehellisiä. Siksi järjestelmäämme on luotu poliittinen lautakunta, joka keskittyy käsittelemään vain yhden toimialan asioita ja jolla on aikaa kuunnella toimialan eri virkamiehiä laajemmin kuin esimerkiksi kunnanhallituksella tai budjettineuvottelijoilla. Näin asiantuntemus on sekä yksittäisen virkamiehen että kollektiivisen, poliittisen toimielimen hallussa. Ja kun nämä molemmat tahot ovat yksimielisiä siitä, mikä on taloudellisesti järkevää ja mitä toimialalla tarvitaan, voisi kuvitella, että sillä on väliä.

Vaan ei ole. Kas kun meidän päättävät poliitikkomme ovat niin viisaita, että ilman tarkempaa selvitystä he voivat suoralta kädeltä sanoa, että sekä virkamies että hänen kanssaan samaa mieltä oleva yksimielinen lautakunta ovat väärässä. Tai valehtelevat.

Päätoimittajan ja poliitikon kiista koski neuvontainsinöörin palkkaamista rakennusvalvontaan. Toimialajohtaja ja toimialan lautakuntapoliitikot ovat tutustuneet tilanteeseen ja etsineet vertailevaa informaatiota työmäärän ja työntekijöiden määrän suhteesta muistakin kunnista ja tulleet siihen tulokseen, että rakennuslupia koskevat pitkät odotusajat ja ongelmat johtuvat siitä, ettei ylityöllistetyillä virkamiehillä ole aikaa neuvoa asiakkaita. Näin hakemukset ovat puutteellisia tai sisältävät väärää informaatiota ja ne on palautettava takaisin asiakkaalle ja myöhemmin käsiteltävä uudelleen. Ja jonot vain pitenevät.

Ongelma kiusaa sekä rakentajia ja remontoijia että yrittäjiä, jotka aikansa yrittävät tuoda yrityksensä Kirkkonummelle, mutta koska naapurikunnissa asiat sujuvat nopeammin ja helpommin, vievät verotulonsa rajojen taakse. Siksi myös yrittäjät ovat toivoneet rakennusvalvontaan lisäresursseja ja etenkin neuvontaa, jotta asioiminen olisi hivenen helpompaa.

Mutta kun johtava poliitikko – ja moni muukin – tietää, että vika on resurssipulan sijaan laiskoissa tai epäpätevissä tai ylitarkoissa työntekijöissä, jotka eivät vain osaa organisoida tehtäviään kunnolla.

Verkkonummen päätoimittaja ei halua ottaa kantaa tähän yksittäiseen kysymykseen ainakaan tässä artikkelissa. Mutta se, että johtava poliitikko sanoo tietävänsä asian paremmin kuin yksimielinen lautakunta ja toimialajohtaja, panee pohtimaan kuntamme poliitikkoja vaivaavaa arroganssia. Kun johtavalta poliitikolta kysyi, milloin hän on käynyt tutustumassa toimialan tilanteeseen ja puhumassa virkamiesten kanssa, hän vastasi, ettei se kuulu johtavien poliitikkoja toimenkuvaan. Eivät he kuulemma voi hyppiä virkamiesten ja lautakuntien varpaille sillä tavalla.

Johtava poliitikko siis tietää, mitä toimialalle kuuluu, vaikkei ole käynyt siellä kuukausiin. Mutta mistä hänen tietonsa ovat peräisin, kun ne varpaat, joille hän ei halunnut hyppiä, osoittavat eri suuntaan kuin hänen omansa? Kuulemma muilta poliitikoilta. Siis keiltä muilta? Ja ovatko he käyneet tutustumassa virkamiesten työhön ja ajatuksiin? Eivät, sillä se ei kuulu tapoihin tässä kunnassa. Johtavan poliitikon "tieto" perustuu pelkkiin ennakkoluuloihin. Tai siltä ainakin tuntuu, sillä johtajuudestaan huolimatta hän ei pystynyt perustelemaan näkemystään millään tavalla.

Jos päättäjämme eivät pidä tarpeellisena ottaa itse selvää asioita, heidän olisi syytä ryhtyä luottamaan niihin, jota ovat ottaneet selvää. Heidän olisi myös syytä ryhtyä kunnioittamaan palkkaamiaan virkamiehiä ja heidän asiantuntemustaan. Jos virkamiehet osoittautuvat epäluotettaviksi, heidät voi erottaa, mutta siihen asti poliitikkojen on joko luotettava tai hankittava itse parempaa tietoa. Ja parempi tieto ei tarkoita jotakuta kuntalaista, joka on ottanut kerran yhteyttä tai toista poliitikkoa, joka on kuullut ja kertonut. 

Ystäväni sanoi, että kirjoituksistani näkee, milloin olen vihainen. No niille, jotka eivät näe kerron, että nyt olen. Kuntalaisena vaadin parempaa vallankäyttöä niiltä, jotka päättävät minun asioistani. Jos haluaa valtaa, täytyy myös viitsiä. Vaadin, että poliitikot noudattavat päätöksenteossa edes minimaalista lähdekritiikkiä ja pohtivat juoruja kuunnellessaan, kenellä mahdollisesti on eniten ja luotettavinta tietoa asioista. Haluan, että päättäjät ottavat ihan oikeasti selvää asioista, joista päättävät. "Minä tiedän" ei riitä: se tarvitsee perustelut!

Miksi en kerro tämän johtavan tietäjän nimeä? Siksi, että se osoittaisi syyttävällä sormella yhtä, kun syyllisiä on useita. Tämän kunnan suurimpia heikkouksia on virkamiesten ja poliitikkojen puutteellinen kommunikaatio. Osapuoli on toki kaksi, mutta etenkin kommunikaatiovaje vaivaa johtavia poliitikkoja, jotka ovat vuosia – jopa kymmeniä vuosia – istuneet valtakasan huipulla ja uskovat tietävänsä kaiken. Ja epäilevät kroonisesti joitakin – elleivät kaikkia – virkamiehiä.

Rakkaat poliitikot. Ellette usko toimialajohtajia ettekä kunnioita lautakuntia, joissa istuu omia puoluetovereitanne, lähtekää seikkailemaan kunnantaloon. Koputtakaa ihan tavallisten virkamiesten ovia ja kuunnelkaa, mitä heillä on sanottavanaan. Heillä on paljon sanottavaa. Sen jälkeen te tiedätte – ihan oikeasti.

Kommentit (32)Add Comment
...
Kirjoittanut elp, 06.11.2014
Suuri kiitos toimittajalle. Sait sen julkiseksi, minkä olen tiennyt iät ajat, muttei mielipiteelläni rivikuntalaisena ole ollut väliä.
Ikävää tässä on se, ettei kannettu vesi kaivossa pysy. Ei auta ohjaus, ei uhkaus. Vain ja ainoastaan äänestäjän kannanotto, vieläkö halutaan tietyt päättäjät - jos ei ihan kansakunnan - niin ainakin kunnan kaapin päälle.
Vaalit on v. 2016. Kellot soivat kohta viimeiselle kierrokselle. Mutta kenelle ne soivat? Se jää nähtäväksi. Me, äänestäjät päätämme siitä.

...
Kirjoittanut Myyn kaveri, 06.11.2014
Herrajestas miten joku kerrankin sanoo totuuden poliitikoista. Tämähän koskee melkein kaikkia omia bessevissereitämme.
...
Kirjoittanut Virpi, 06.11.2014
Rohkea kirjoitus! Erittäin tervetullut kirjoitus! oli jo aika nostaa kissa pöydälle. ei aina riitä kuva lehdessä tai naamakirjaan kirjoitus omista hienoista teoista. päätöksenteko vaati asioihin paneutumista. Kyllä pistää vihaksi kun virkamiehiä ei arvosteta. eikä lautakunnan jäseniä. miettikää ketä äänestätte!
aikansa kutakin ehkä ois aika tämän päättäjän jäädä eläkkeelle!
älkää hyvät ihmiset olkaa niin sinisilmäsiä. naapurin mukava setä/täti päättäjä ei kauan muista lupauksiaan kunhan saa ääniä!
kiitos toimitus!
...
Kirjoittanut Joku, 06.11.2014
Toimittajan kirjoitus on totuus !! Joku joka tietää !!
...
Kirjoittanut tavis Kirkkonummelta, 07.11.2014
Asiaa! Toivottavasti mahdollisimman moni kuntalainen lukee tämän kirjoituksen...myös poliitikot!
...
Kirjoittanut Me "virkamiehet", 07.11.2014
Kiitos tästä todella hyvästä kirjoituksesta! Tervetuloa tänne kunnantalolle jokapäiväisen aherruksen pariin! Näkemään, mitä tämä oikeasti on kaikessa karuudessaan niin henkisesti kuin fyysisesti.
...
Kirjoittanut juuri näin!, 07.11.2014
Kunnassa vuosia töitä tehneenä voin vakuuttaa, että toimittaja osuu kirjoituksessaan ja analyysissään naulan kantaan!
...
Kirjoittanut Työmyyrä, 07.11.2014
30:n vuoden kokemuksella viidellä eri työnantajalla toimineena, joista kaksi viimeisintä pestiä pikkupomona ja nyt jonkinlaisena väliportaan pomona: lähes poikkeuksetta työpaikan narisijat ovat työyhteisön heikoimpia lenkkejä. Esimies on huono, minä joudun tekemään enemmän kuin muut, työnantaja ei arvosta, koulutukseen ei pääse... Kuitenkin näiden purnaajien työteho on muita huonompi, heillä on enemmän poissaoloja, he vievät esimiesten aikaa aivan uskomattomilla tempauksillaan ja valituksillaan ja onnistuessaan pystyvät myrkyttämään koko työyhteisön. Enkä usko, että kunnan työntekijät olisivat tässä suhteessa mitenkään parempia, voi olla jopa päinvastoin.
...
Kirjoittanut Pikkuvirkamies, 07.11.2014
Voi kiitos, kiitos, kiitos, Leena Kylliäinen! Sanoit ääneen sen, mitä moni virkamies ja varmaan kuntalainenkin on jo vuosia ajatellut. Johtavat poliitikot ovat kehittäneet itselleen syvän epäluottamuksen virkamiehiä kohtaan. Ja myös monessa kohtaa osoittaneet täydellistä ammattitaidon ja ymmärryksen puutetta käsiteltävistä asioista. Ihan hyvä olisi todella keskittyä aidosti kuuntelemaan asiantuntijoita, jotka päivittäin paneutuvat työhönsä ja hoitavat tätä yhteistä kuntaamme. Virkamiesten päätavoite ei todellakaan ole tehdä vilunkia ja johtaa päättäjiä harhaan vaan tehdä työnsä niin hyvin kuin se annetuissa puitteissa on mahdollista.
...
Kirjoittanut Rivipoliitikko, 07.11.2014
Vaan kun sekään ei aina riitä, että pilkuntarkasti on poliitikko ottanut selvää, jos siellä lautakunnassa istuu enemmistönä huithapeleita, joista joskus selvästi näkee, ettei niitä liitteitä ole tullut luettua ja mutu voittaa. Silloin päätökset helposti livahtavat, no vaikka laittomuuksiin, ja jälki on sitten mitä on. Toinen arveluttava seikka on päätökset myöhään ja väsyneenä. Tuskin kukaan väsyneenä jaksaa olla tarkkana, itsepetosta, jos kuvittelee itsestään liikoja. Kokoukset menevät väsyneenä myös helposti turhan jaaritteluksi ja riitelyksi. Lopuksi syvä huokaus.
...
Kirjoittanut Viljo "Ville" Savolainen, 07.11.2014
Edellisen valtuustokauden "tietäjät" olivat Timo Haapaniemi ja Gustav Åberg, heidän agendansa oli Siuntion liittäminen Kirkkonummeen, joka ei monesta yrityksestä huolimatta onnistunut. En tiedä nykyisen johtajiston osaamisesta tai osaamattomuudesta. Neljänä syksynä Kirkkonummen talousarvion neuvotteluihin osallistuneena törmäsin monta kertaa kaikesta päättäneiden Kokoomuksen ja RKP:n taloudenhoidon osaamattomuuteen. Edes henkilöstön palkankorotuksia ei osattu laskea, vaan joka syksy tehtiin alibudjetointia ja selkeästi tiedossa olevia menoja jouduttiin paikkaamaan lisäbudjeteilla. En vieläkään ymmärrä kuinka ihan järkevä ihminen muuttuu poliitikkona täysin osaamattomaksi.
...
Kirjoittanut Geneerinen veronmaksaja, 07.11.2014
Ja taas ollaan alibudjetoimassa. Onko siis jo viides syksy peräkkäin, kuten "Ville" antaa ymmärtää? Jos näin on, uskomatonta vastuuttomuutta!

Kunnan päättäjiltä puuttuu näkemys ja rohkeus tehdä taloudellisia korjausliikkeitä, esim. veroprosentin nostolla. Mutta nyt edes 0,25 %-yksikön nostoa ei haluta hyväksyä. Kuitenkin ollaan valmiita leikkaamaan yhdeltä yksittäiseltä ihmisryhmältä (kotona lapsia hoitavat vanhemmat).

Kaikki mukaan talkoisiin ja kuntavero nousuun! Kuntavero on erilaisten vähennyksiensä takia ns. progressiivinen vero, eli mitä isommat tulot sitä enemmän maksat. Pienituloisten ihan turhaa pelkäävät kuntaveron nostoa, sillä heitä se ei todellakaan rokota niin pahasti kuin herliineitä yms.

Jokainen suhteessa omiin tuloihinsa mukaan talkoisiin!
...
Kirjoittanut Kuka muu muka?, 08.11.2014
Aivan varmasti sekä poliitikoista, että virkamiehistä löytyy niitä, joita ei vaan kiinnosta. Kiinnostaa tehdä päätöksiä sinne sun tänne, mutta myös virkamiehet tekevät virheitä, antavat tietoa joka sopii heille, eivät selvitä asioita, eivätkä kerro poliitikoille jne. Sitten on niitä, jotka haluavat kuntalaisten parasta, tekevät parhaansa, eikä verhoudu virkamiesvastuun taakse, jonne on muuten helppo piiloutua ja sanoa "ettei voi asialle mitään".
Otetaanpa esimekiksi Finnsbackan päiväkoti. Virkamiehet ovat vuosikausia tieneet sen huonosta kunnosta, mutta eivät ole sitä tarpeeksi selkeällä suomenkielellä kertoneet päättäjille tai muutenkaan tieto ole ei ole kulkenut oikealta kädeltä vasemmalle, että ny tarttis tehrä jottain. Päättäjistä tuskin yksikään, ei ainutkaan ole voinut todeta, että "ei me tota korjata vaikka se on homeessa ja lapset sekä työntekijät kärsii". He eivät voi kuitenkaan tietää tätä. Ellei poliitikoille kerrota, Suomeksi. Ilman kiertoilmaisuja. Virkamiehet ovat kysyttäessä ainoastaan sanoneet "kun päättäjät päättivät näin, ei me mitään voida". Kyllä he voivat. Kertoa jos on vakavia ongelmia jossain. Joten annettaisko kunnia molemmille osapuolille? Hyväksytään, että molemmilta puolilta löytyy "tapauksia" ja toivotaan, että kunta alkaa hoitaa tiettyjä asioita paremmin ja nopeammin. Toivomuskaivoon lisätään myös poliitikoille kaksi ripausta ymmärrystä lapsiperheitä sekä vähäosaisia kohtaan ja hyppysellinen tiedonhalua. Laitetaan päälle vielä kourallinen jaksamista tarkistella virkamiehiltä tullutta informaatiota. Ei se pahaa tee kuitenkaan.
Annetaanpa samalla kiitosta sinne virkamiehistön suorittavalle tasolle. Niille opettajille sekä päiväkodin työntekijöille, jotka moni tekee hyvinkin kyseenalaisissa tiloissa äärimmäisen tärkeätä työtä. Ja vievät tietoa esimiehille, mutta joku puhelin on rikki kunnassa, koska tieto ei mene perille sinne minne se kuuluu.

Geneeriselle veronmaksajalle: alibudjetointi on Kirkkonummen maan tapa. Virkamiehet alibudjetoi ja päättäjät leimaa.
...
Kirjoittanut keskustelua laajemmin, 08.11.2014
Kyllä niitä alempiakin virkamiehiä kannattaa käydä jututtamassa. Ei sitten tarvitse tyytyä niihin lautakunnissa ja kunnanhallituksessa istuviin, jotka eivät joko tiedä kaikkea itsekkään tai jotka antavat poliitikoille väärää tietoa. Mitä enemmän poliitikot jaksavat jalkautua ruohonjuuritasolle - vaikka sinne Finnsbackaan ja muihin päiväkoteihin, sen parempaa tietoa he saavat. Etenkin lautakuntien poliitikkojen pitäisi hankkia aktiivisemmin tietoa.
...
Kirjoittanut Voi,Voi, 08.11.2014
Kun tuo Finnsbackan päiväkoti tuli esille, on se nyt nostettava tässä yhteydessä esille myös Kirkkonummen Terveyskeskus.
Kiinteistön huono kunto on ollut tiedossa jo 1990- luvulta saakka ja edelleen ihmetellään, mitä tehdään ?? Virkamiehen taholta vähätellään asiaa.
Tietoa on VARMASTI ollut niin virkamiehilllä kuin päättäjillä. Päättäjät ovat olleet kiinteistössä jopa kahvittelemassakin ja taloa on kierretty.
Terveyskeskuksessa hoidettavat ovat tuossa huonossa sisäilmassa 24 tuntia vuorokaudessa, 7 päivänä viikossa... kuukausia, jopa vuosia.
Ja työntekijät ovat altistuneet ja sairaslomia on ollut.
Konsultti on tehnyt KALLIIN ja hyvän / laajan tutkimuksen, josta ei haluta puhua. Asiaa salaillaan.
Näin täällä .... kuinkas toisaalla ? Kai samansuuntaisesti. Tämä " tauti" on sellainen kuntia vaivaava tauti.
...
Kirjoittanut Ex, 08.11.2014
Päättäjät ovat terveyskeskuksen tilanteen tienneet ja uuden rakentamisesta on tehty aika monta hankesuunnitelmaakin. Itsekin olen ollut takavuosina sellaista rustaamassa. Hankesuunnitelmat on kuitenkin haudattu, lopullisia päätöksiä ei ole uskallettu/haluttu tehdä. Tempoilevuus, ja ennakoimattomuus ovat mielestäni hyviä sanoja kuvaamaan kirkkonummelaista päätöksentekoa.
...
Kirjoittanut i have a dream, 08.11.2014
Seuraavissa kuntavaaleissa odottaisin paikallisilta pienemmiltä puolueilta entistä enemmän isojen, eli kokoomuksen ja rkp:n haastamista.

Nämä kaksi ovat hääränneet tässä kunnassa enemmistönsä turvin vuosikausien ajan mitä ihmeellisimpiä asioita. Jos nyt ihan villiksi heittäydyn, veikkaan että artikkelissa mainittu kuntapäättäjä edustaa jompaa kumpaa näistä kahdesta puolueesta. Siis veikkaan vaan, saahan kuka tahansa veikata mitä vaan, vaikka lottoa pelata.

Näiden kahden kauppoihin pitää saada stoppi ja muuttaa valtuuston valtasuhteita seuraavissa vaaleissa. Tämä on kaikille muille puolueille tsemppaus ja pyyntö, tehkää kaikkenne yhteistuumin että saatte syötyä kokoomuksen ja rkp:n äänet seuraavissa kuntavaaleissa. Kiitos!
...
Kirjoittanut My dream, 08.11.2014
Vastustaminen on aina muodissa. Mutta niin kauan kuin ihmiset haluavat kuulua siihen ryhmään, joka oikeasti tekee asioita niin pienet puolueet ovat tyhjän lupaajia. Keskenään riitaisia ja politiikassaan epämääräisiä. Kokoomuksen ja Rkpn etu on iso ryhmä, jolloin kukaan yksittäinen ihminen ei voi päättää kitään yksin.
...
Kirjoittanut Tehostaja, 09.11.2014
Jos nämä kuuluisat sote-alueet tulevat niin miksi ne eivät voisi toimia samalla myös hallintoalueina yksittäisten kuntien sijaan? Saataisiin samalla vain omaan napaansa tuijottava ylimääräinen kuntien henkilöstö ja poliitikot heivattua ulos! Ja tuo joukko ei ole aivan vähäinen.
...
Kirjoittanut Anders Adlercreutz, 10.11.2014
Leena tarttuu tärkeään asiaan, eli politikkojen ja virkamiesten väliseen luottamuspulaan. Olen itsekin huomannut että sekä toisten politikkojen että virkamiesten sanomisista herkästi haetaan taka-ajatuksia, piilotettuja agendoja. Tämä on päätöksenteon ongelma johon tulisi puuttua.
Se edellyttäisi että olisi kanssakäymistä ja avointa keskustelua myös kokousten ulkopuolella, että asioista ei aina keskusteltaisi virallisesti ja pöytäkirjojen kautta. Sama epäluottamus ja usko sihen, että tiedetään etukäteen mitä mieltä kukin mistäkin asiasta oikeasti on, heijastuu selvästi myös ylläolevista kommenteista.
...
Kirjoittanut HA-HA-harhaa, 11.11.2014
On perin merkillistä harhaa, että nykyisessä toimintaympäristössä
kunnassa olisi voitavissa saavuttaa kolminkertainen tulos puolella henkilöstöllä.

Suomen teollisuus on jo ulosliputettu ainaisen kilpailukykyliturgian varjolla.

Valtio säädättää eduskunnalla yhä laajempia tehtäväkokonaisuuksia kuntien vastuulle ja samalla kiristää valtionosuuksiaan. Kaikki ilman tosiasiallista laatukriteeristöä miten ja millä vähimmäisresursseilla palvelut tuotetaan.

...
Kirjoittanut Tehostaja, 12.11.2014
Kirkkonummella ongelmana on "demokraattisuus". Hommaan kuin hommaa valitaan mahdottoman suuri porukka (kunnanhallitus, talousarvion poliittinen valmistelu ym.) ja siellä jokainen on esittämässä ryhmälleen/omille äänestäjilleen kaikkea hyvää. Ja koska kaikki nämä toiveet halutaan tämän tarkoitushakuisen demokratian nimissä huomioida, niin lopputuloksena on varsinainen rahanjakokoneisto, joka ruokkii itse itseään. Johtamisjärjestelmä kaipaa todellakin tehostamista: Valtuustolle vain strategiset asiat, kunnanhallitus enintään 9-jäseniseksi ja lautakuntien lukumääräksi enintään 5. Nuo riittäisivät varsin hyvin antamaan virkamiesjohdolle tarvittavaa poliittista ohjausta. Voisiko joku paikallinen poliitikko tai miksei virkamieskin vastata, että miksi meillä on tällainen mammuttihallinto?
...
Kirjoittanut tapetaanko tehostamalla, 12.11.2014
Mitkä ne 5 lautakuntaa olisi ja miten kuvittelet jäsenten kykenevän sisäistämään jättisektorinsa haasteet, tehostaja?
...
Kirjoittanut Tehostaja, 12.11.2014
Jos eivät poliitikot osaa sen vertaa hahmottaa omaa organisaatiotaan, niin sitten ei tarvita ensimmäistäkään lautakuntaa. Tuo ajattelu on toki kuultu jo aiemmin: homman tehokas tekeminen ei ole mahdollista ilman uusia työntekijöitä, nyt edellä olevan ajattelijan mukaan siihen tarvitaan jo lautakuntakin. Ihan oikeasti herätkää!
...
Kirjoittanut Laitakuntien määrä, 12.11.2014
on käänteisessä suhteessa virkamisvaltaan. Eli vähän lautakuntia = paljon virkamiesvaltaa. Useampi lautakunta = vähemmän virkamiesvaltaa. Tämä siksi, että yhteistyössä on voimaa. Kunnan tehokkuus ei määräydy lautakuntien määrän mukaan, koska valmistelvat asiat pysyvät samoina ellei niitä anneta virkamiesten yksin päätettäviksi. Tehokkuutta tuo jos poliitikot ja virkamiehet luottavat toisiinsa. Puhuvat avoimesti asioistaan ja näkemyksistään sekä valmistautuvat kokouksiin. On kuitenkin muistettava, että kunta on yhtä kuin kunnan asukkaat. Virkamiehet eivät edusta ketään, he toteuttavat kuntalaisten toiveet.
...
Kirjoittanut Tehostaja, 12.11.2014
Mikä tämä keskustelu poliitikkojen ja virkamiesten työnjaosta on? Se on johtamiskysymys, jonka kunnan täytyy keskuudessaan ratkaista. Kuntalaisena tämä ei ole lainkaan olennaista. Pääasia, että homma hoituu mahdollisimman tehokkaasti.
...
Kirjoittanut substanssiosaaja, 13.11.2014
Kommenttina edeltävään, tekstiin, että virkamiehet eivät edusta ketään - heillä kuuluu olla alansa asiantuntijaosaaminen hallussa, ja siten heidän kuuluu varmistaa, että kuntalaisten ja poliittisten maallikkopäättäjien toiveet tulevat toteutetuiksi vallitsevan lainsäädännön ja alan parhaiden käytäntöjen mukaisesti. Sen vuoksi paras tulos saavutetaan luottamuksellisessa hengessä käytävässä keskustelussa päätöksenteon kaikissa vaiheissa!
...
Kirjoittanut Substanssiosaajalle, 13.11.2014
Aivan niin: virkamiehet eivät edusta, mutta he tekevät päätöksiä myös kuntalaisten puolesta. Siksi on tärkeää, että poliittinen päätöksenteko on mukana niissä tilanteissa, joissa päätetään mm. rahanjakautumisesta eri toimialoille. Tehostajalle: kuntalaisena sinua varmaan kiinnostaa rakennetaanko päiväkoti vai käytetäänkö rahaa tietojärjestelmiin tai kirjaston sauvakävelykeppeihin. Siinä ei ole kyse tehokkuudesta tai johtamisesta, vaan siitä mihin rahat käytetään.
...
Kirjoittanut Tero, 13.11.2014
Poliitikkojen päätäntävaltaa kutsutaan myös demokratiaksi. Ei ole olemassa yhtä totuutta. Siksi valitaan poliitikkoja
...
Kirjoittanut MM, 14.11.2014
Sote-alueisiin siirtyminen todennäköisesti tarkoittaa sitä että sos-terveyshenkilöstö myös siiirtyy sen alaisuuteen. Eli Kirkkonummen tapauksessa ehkä Espoon työntekijöiksi. Kirkkonummen kunnan työtekijöiden määrä tässä kyllä laskee mutta kustannukset kunnalle tuskin pienenevät. Arveluja on että sote-kustannukset jopa nousevat.
...
Kirjoittanut elp, 14.11.2014
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voi olla vain kolme tuotantovastuussa olevaa kuntayhtymää.

Näyttää siis todennäköiseltä, että kuulumme yhtenä Espoon alueeseen ja sekä terveyden että perusturvan henkilökunta siirtyy kuntayhtymän palvelukseen. Jos siirtyy. Siis mikäli täältä ei supisteta palveluita. Jää nähtäväksi.
Ainakin terkkarin rakentaminen pyörähtää uuteen asentoon. Tarvitaanko muuta kuin lääkärin vastaanottopalvelut, kun Jorvi on jo sitä silmällä pitäen tehnyt massiiviset laajennukset.
Tuleeko tänne vain pieni terveysasema? Ja päivystyksen siirtoahan on jo muutenkin suunniteltu kokonaan Jorviin siirrettäväksi.

Tässä päättäjille ja virkamiehille uutta pähkäiltävää.
...
Kirjoittanut Hilkka Nordström, 18.11.2014
Vai niin...että kokoomuksen ja rkpn vika aina vain, vuodesta toiseen. Minusta molemmat puolueet ovat kantaneet vastuuta. Ja monessa asiassa siinä onnistuneet. Mutta sehän ei ole toimituksen mielipide. Vaan jonkun lukijan mielipide. Joten keskittykää nyt hyvät ihmiset hyvään kirjoitukseen. Oisko nyt tässä heitetty ajatuksia miten Päättäjät/Virkamiehet osaavat hyödyntää toisiaan. Ja arvostaa toisen ammattitaitoa. On perinkummallista että virkamiehen ammattitaitoa aina vaan kyseenalaistetaan. Ei se päättäjä aina voi tietää kaiken parhaiten. En usko. Mutta haluan luottaa siihen ketä minä äänestään!

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 06.11.2014 20:22 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0681 sekunnissa.