Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Politiikka Valtio nostaa kunnan kiinteistöveroa

Valtio nostaa kunnan kiinteistöveroa

Sähköposti Tulosta

Tontteja ja rakennuksia - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Valtio korottaa kiinteistöveroprosenttien ala- ja ylärajoja yleisen kiinteistöveroprosentin ja vakituisen asuinrakennuksen veroprosentin osalta. Valtio kuitenkin leikkaa muutoksen tuoton pois kunnilta valtionosuusjärjestelmän kautta, joten veronkorotus ei jää kuntien käyttöön. Kirkkonummella uudet raja-arvot vaikuttavat vain asuinrakennusten verotukseen, sillä yleinen kiinteistöveroprosentti oli Kirkkonummella jo valmiiksi valtion uusien raja-arvojen sisällä.

Kiinteistövero lasketaan verottajan määräämästä kiinteistön verotusarvosta. Kiinteisöverolaissa määrätty yleinen kiinteistöveroprosentti on tähän asti ollut 0,60% - 1,35%. Nyt se nousee niin, että se on 0.80% - 1,55%. Kirkkonummella yleinen kiinteistöveroprosentti oli jo viime vuonna 0.80%, eikä siihen ole tulossa muutoksia. Sen sijaan asuinrakennusten vaihteluvälin korotus nostaa rakennusten veroprosentien 0,32%:sta 0,37%:in.

Myös muiden asuinrakennusten – siis kesämökkien – kiinteistövero nousee hieman. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että sitä nostetaan 0,97%:in entisestä 0,92%:sta. Korotus ei ollut kunnanjohtajan esityksessä, mutta hallitus hyväksyi Reijo Muntherin (Kesk.) korotusesityksen äänin 8-5. Talousjohtaja Anne Arvolan mukaan korotuksela ei ole suurta rahallista vaikutusta kunnan tuloihin. Kysymys on pikemminkin periaatteellinen: Kirkkonummella ero vakituisten ja muiden asuinrakennuksen verotuksessa on pitkään ollut 0,6% ja tuo ero haluttiin säilyttää myös ensi vuoden verotuksessa.

Kirkkonummen yleinen kiinteistövero ja vakituisten asuinrakennusten kiinteistövero ovat alimmalla lain sallimalla tasolla. Myös muiden asuinrakennusten verotus on melko alhainen vielä korostusten jälkeenkin, sillä lain sallima vaihteluväli on 0,6 %- 1,35 %. Sen sijaan rakentamattomien rakennuspaikkojen kiinteistövero on Kirkkonummella ylin mahdollinen, eli 3%. Tällä pyritään vaikuttamaan siihen, että kaavoitetut alueet todella rakennetaan.

Kunnan talouden ollessa jo hieman paremmalla tolalla kunnanhallitus ei katsonut tarpeelliseksi korottaa tuloveroprosenttia. Pekka Sinisalon (PS) 0,25%:n korotusehdotus hävisi äänestyksen äänin 3-10. Korotusta kannattivat Sinisalon lisäsi Tero Suominen ja Marjo-Kaisa Piironen

Kommentit (16)Add Comment
...
Kirjoittanut pettynyt kuntalainen, 29.10.2014
Taas on talousarvio alibudjetoitu, pari miljoonaa miinusta. Monesko kerta jo peräkkäin? Miksi ei voida pienillä korjausliikkeillä, kuten kuntaveron 0,25%-yksikön nostolla tehdä nollabudjetti? Mikä ihme siinä on ettei voida tehdä vastuullista ja ryhdikästä budjettia?

Onko pelko äänestäjien varpaille astumisesta nyt niin kova? Kuntaveroa maksaa suhteellisesti eniten hyvätuloiset. Pienituloiset eivät maksa juurikaan kuntaveroa. Keitä tässä suojellaan? Kokoomuksen ja RKP:n intressejä?
...
Kirjoittanut Kaarle, 29.10.2014
Tai toinen vaihtoehto olisi vähentää henkilökuntaa esim. 50:llä henkilöllä. Menot vähenisivät, tehokkuus kasvaisi ja työviihtyvyys paranisi laiskimpien tyyppien poistuessa ja viemästä tehokkaampien työaikaa.
...
Kirjoittanut Hmm, 29.10.2014
Kannatan henkilöstön vähentämistä. Kaikki irtisanomiset ja eläköitymiset tulee käyttää niin, että muiden työt organisoidaan uudelleen.

Käytännöksi pitäisi ottaa kunkin toimialan sisällä organisaation yt:t vähintään joka kolmas vuosi, jolloin tarkasteltaisiin tehtävät ja organisaatio uudelleen. Kuntahan päätti controllerin palkkaamisesta - tämä tehtävä kuuluu hänelle.
...
Kirjoittanut Tero, 31.10.2014
Henkilökunnan vähentäminen on hölmön hommaa. Sitten täälläkin kitisijät valittavat ettei palvelut toimi. Eiköhän lopeteta henkilöstön syyllistäminen jo...
...
Kirjoittanut Henkilöstön arvostus, 01.11.2014
Tero ... KIITOS.
Nimenomaan ei ole lainkaan hyvä asia, kun hekilökuntaa arvostellaan.
Henkilökunta on kunnan voimavara, jota on kohdeltava asianmukaisesti. Mitä, jos olisikin tilanne, että sitä henkilökuntaa ei kuntaan saataisikaan. Kuinkas sitten ???
...
Kirjoittanut Syyllistäminen?, 01.11.2014
Ei ole kysymys henkilöstön syyllistämisestä lainkaan. Jos ei ole varaa maksaa palkkaa, ei voi palkata, vaikka haluaisi. Ei se tarkoita, että syyllistää tai ei arvosta. Sama juttu se on yrityksissäkin: jos työtä tai palkkarahaa ei ole, ei palkata, vaan irtisanotaan. Kunta ei poikkea tästä säännöstä lainkaan. Meiltä loppuu raha. Se on kurjaa.
Syyllistämisestä ruikuttaminen aiheuttaa pelkkä pahaa mieltä. On aivan eri asia menettä työnsä siksi, että raha on lopussa kuin siksi, että on ollut huono tai turha. Turhaksi ja huonoksi kunnan työntekijöitä väittävät ne, jotka puhuvat "henkilöstön syyllistämisestä" ja lietsovaat sellaista mielialaa, että kunta on kiittämätön eikä arvosta. Se ei ole totta. Kunnalla ei vain ole rahaa.
Toki kunta voisi lypsää loputtomiin kuntalaisia ja yrityksiä kiristämällä verotusta. Se vain on poissa sitten yksityiseltä sektorilta, jossa menetetään lisää työpaikkoja. Ja sitten kunta saa vähemmän verotuloja. Ja sitten on taas puhuttava irtisanomisista. Se tie on pian kuljettu loppuun - johan sen näkee siitä, kuinka moni kirkkonummelainen yritys on lopettanut toimintansa.
Kunnan työntekijöitä arvostetaan ja kunnan palveluista pidetään. Kun kaikkeen ei ole kuitenkaan rahaa, on tyydyttävä siihen, mitä on. Minä menetin työn, en tosin juuri tässä kunnassai. Kukaan ei kuitenkaan sanonut minulle, että olin turha tai syyllinen, paitsi nämä kirjoittelijat. Teron kommentit loukkaavat minua.
...
Kirjoittanut jaa, 01.11.2014
Eiköhän nämä sote-uudistukset ym. kohta tee sen että kunnassa ei paljoa työntekijöitä ole. Sivistystoimi taitaa olla ainoa kohta.
...
Kirjoittanut juuri näin, 01.11.2014
Vähennetään väkeä vaikka 100:lla ja maksetaan sitten heille työttömyyskorvauksia, asumistukea....
...
Kirjoittanut aivan, 01.11.2014
"Juuri näin" ja parhaimmillaan puolen vuoden palkka ilman työvelvoitetta....
...
Kirjoittanut elp, 01.11.2014
Töissä, joissa on lakisääteinen henkilömitoitus ei säästöjä synny. Hallinto on siis ainut jonka töitä voi jakaa ja organisoida uudestaan. Onko siellä tyhjäkäyntiä, tietävät vain ne jotka siellä itse ovat hommissa.

Veronkorotus - vaikka pienikin - olisi korjannut alijäämäistä budjettia. Lopputulema saattaa olla/ehkä onkin vielä esitettyä tiukempi.
...
Kirjoittanut Nojailijat, 06.11.2014
Ai ei voi irtisanoa kunnalta? Helposti voi ja samalla lisata tehokkuutta. Muistan ikuisesti esim. sen Venalaisen kentan yllapitoporukan, joka nojaili huoltorakennukseen paivat pitkit tupakkaa poltellen. Kunnalla on paljon turhanaikaista sankaria edelleen nojailemassa.
...
Kirjoittanut jaa, no, 06.11.2014
Käyppä kouluissa, päiväkodeissa, terveyskeskuksessa katsomassa nojailijoita! Älä mene esim. kunnantalolle, siellä on niin kiire facebookissa yms.
...
Kirjoittanut Tulkinta, 06.11.2014
Elp... Mikä onkaan lakisääteinen henkilömitoitus ??? Toteutuuko se kunnassa?
Se onkin asia, jota voidaan tulkita eri tavoin.
...
Kirjoittanut Esko, 06.11.2014
Kannatan Keskustapuolueen ehdotusta kymmenien tuhansien työntekijöiden vähentämisestä kunnissa ja valtiolla. Nyt tapahtuu selllainen ihme, että Eskokin äänestää seuraavissa vaaleissa.
...
Kirjoittanut elp, 06.11.2014
" Tulkinta " - Valitettavasti olen selvillä miten sitä kierretään. Meillä - ja muissakin kunnissa.
Silti viime kädessä ei sivistystyössä ja perusturvassa voi loputtomiin vähentää väkeä. Suhteet opetettavat/opettaja ja hoidettavat/hoitaja on kyllä normitettu.

Jos esim. lasten vanhemmat niin kouluissa kuin päiväkodeissakin - tai perusturvan omaiset - alkaisivat aktiviisesti seurailla työntekijämitoitusta ja reklamoisivat puutteista välittömästi, ei toistuva alimiehitys sijaiskiellon takia olisi edes mahdollista. " Herra se on herrallakin", sanoi edesmennyt mummoni.
...
Kirjoittanut lxcle, 06.11.2014
Esko: Pahoittelen, mutta Sipilä on nimenomaisesti nyt sanonut että hän ei ole missään, koskaan ehdottanut että kymmeniä tuhansia kuntien ja valtion työntekijöitä pitäisi vähentää. Että kyseessä oli jokin vääristely hänen sanomisistaan, tai virheellinen tulkinta. Kyseessä ei ole myöskään keskustapuolueen virallinen kanta. Näin olen Ylen uutisista kuullut.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 29.10.2014 14:49 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0645 sekunnissa.