Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Politiikka Kunnanjohtaja ulos kaapista - uusiutumistalkoot

Kunnanjohtaja ulos kaapista - uusiutumistalkoot

Sähköposti Tulosta

Tarmo Aarnio - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Olen toiminut Kirkkonummen kunnanjohtajana lähes tarkalleen nyt 14 vuotta. Kunta on muuttunut tuona aikana paljon; osin kunnan omien päätösten seurauksena ja osin muiden toimijoiden luottamuksesta investoida ja toimia kunnassamme. Erityisesti viime vuosina kunnat ovat joutuneet keskittymään niille lainsäädännöllä määrättyjen tehtävien tuottamiseen ja järjestämiseen, niiden ylimeneviä tehtäviä on jouduttu ja joudutaan yhä karsimaan. Kunnan rooli edellytysten luojana on korostunut itse tekemisen sijaan.

Miten tämä muutos on näkynyt esim. Kirkkonummen kunnan tavassa toimia? Itse vastaisin, että enemmänkin voisi näkyä. Esteenä ovat useimmiten juurtuneet toimintatapamme sekä itse luomamme rakenteet. Niiden muuttaminen on osoittautunut yllättävän vaikeaksi eikä siinä ole yhtä syyllistä. Muutosvastarintaa löytyy eri perusteilla niin luottamushenkilöiden, johdon ja esimiesten kuin henkilöstönkin keskuudesta. Kevään aikana arvioimme ja päätämme toimielinrakenteemme virtaviivaistamisesta, mikä mahdollistaisi myös byrokratian ja kokousten vähentymisen. Toivottavasti emme jätä tätä mahdollisuutta tällä kertaa hyödyntämättä. Uusiutuminen ei kuitenkaan saa jäädä pelkkiin hallinnollisiin rakenteisiin.

Helpointa on aloittaa uusiutuminen itsestään. Tähän saakka olen tietoisesti jättänyt julkisen keskustelun kuntaamme koskettavista asioista pääsääntöisesti luottamushenkilöille ja välttänyt ylimääräistä kommentointia. Kunnallisessa päätöksenteossa on harvoin vain oikeita tai vääriä päätöksiä; poliittiseen päätökseen vaikuttavat paitsi faktat, myös asukkaiden aktiivisuus, tarve kunnanosien tasapuoliseen kehittämiseen, julkisuus, mielikuva ym. Tätä kutsutaan demokratiaksi ja se on lähtökohtaisesti myös kunnallisen hyvinvointimme perusta.

Omalla uusiutumisellani tarkoitan mm. sitä, että tulen aiempaa huomattavasti aktiivisemmin valottamaan ja kommentoimaan Kirkkonummella jo tehtyjä tai valmisteilla olevia asioita nimenomaan kunnanjohtajan näkökulmasta. En väitä omien tulokulmieni olevan vähemmän tai enemmän oikeita kuin muidenkaan kommentoijien mutta johtavana viranhaltijana objektiivisuuden vastuu on minulla erityinen.

Tarkoituksenani on taustoittaa kirkkonummelaista ja kuntaamme vaikuttavaa muuta päätöksentekoa nojautumalla pääsääntöisesti faktoihin omaakaan mielipidettäni piilottamatta. Tarkoituksenani ei ole loukata ketään tai mitään vaan tehdä osaltani kirkkonummelaista päätöksentekoa avoimemmaksi ja keskustelevammaksi. Mikäli kirjoitukseni ylittävät toimitusten julkaisukynnyksen, niitä voi löytää joka toinen viikonloppu vuorotellen Kirkkonummen Sanomien, Västra Nylandin sekä verkkolehtien Verkkonummen ja Viisykkösen sivuilta. Ensimmäinen kirjoitukseni julkaistaan kuitenkin jo viikon päästä Kirkkonummen Sanomissa; tuolloin aiheina Kirkkonummen kunnan taloustilanne, lomautukset sekä henkilöstön vaikuttamismahdollisuudet kunnallisessa päätöksenteossa.

TARMO AARNIO
Kirkkonummen kunnanjohtaja

Kommentit (8)Add Comment
...
Kirjoittanut Järki käteen!, 15.03.2014
Jos on 14 vuotta hakannut päätään seinään ja eikä ole saanut toivomiaan muutoksia läpi olisi jo aika vaihtaa maisemaa. Uutta verta kehiin ja kunta järkevälle tielle.

Tuntuu aivan uskomattomalta että päivähoidossa tuhlataan ostamalla kaikille ryhmille ipadit leluiksi/pelikoneiksi, samalla kun henkilökuntaa lomautetaan.

Johtaja ja "jostoryhma vaihtoon! Ei kunnassa muuteten asiat järkevöidy!
...
Kirjoittanut järki hoi, 15.03.2014
Hyvät valittajat, keksisitte välillä jotakin rakentavaa. Kritisointi on ylettömän helppoa, mutta uusien ratkaisujen löytäminen ja niiden läpi ajaminen kritisoijien keskellä on kovin haastavaa. 14 vuodessa kunta on muuttunut melko radikaalisti ja kaikesta ruikutuksesa huolimatta pärjännyt monessa asiassa jopa muuta maata paremmin. Aina on toki myös kehitettävää, mutta kehitys ei tapahdu negatiivisella energialla.

On hyvä, että avoimuus lisääntyy. On hyvä, että joku, jolla on näköala kunnan asioihin, ryhtyy lopultakin kertomaan ajatuksistaan. Olisi suotavaa, jos myös poliitikot tekisivät sitä enemmän.
...
Kirjoittanut anonymos, 15.03.2014
Hienoa saada välillä hyviäkin uutisia kunnasta!
...
Kirjoittanut naisihminen, 16.03.2014
Hyvä Tarmo! Tarvitaan todellakin aivan uudenlainen ote asioiden hoitoon.
...
Kirjoittanut Uskokoon ken haluaa , 16.03.2014
Uskokoon ken haluaa, mutta aikahan sen muutoksen näyttää.
Kirkkonummella on hyvin erikoinen kulttuuri. Asioita tulkitaan ja asioissa toimitaan hyivn erikoisella tavalla.
Hyvä asia, että julikisuudessa on kuitenkin nyt tullut jotain " luvattua", aika näyttää , toteutuuko lupaukset.
Katteettomiin lupauksiin on vuosien mittaan kunnassa totuttu.
Jos toiminta olisi rehellistä ja normia, niin mm ei AVI olisi kuvioissa mukana.
...
Kirjoittanut TH, 18.03.2014
Hyvä, tätä on odotettukin. Johtajuutta.
...
Kirjoittanut Kirkkonummen Sanomat, 21.03.2014
" Ensimmäinen kirjoitukseni julkaistaan kuitenkin jo viikon päästä Kirkkonummen Sanomissa; tuolloin aiheina Kirkkonummen kunnan taloustilanne, lomautukset sekä henkilöstön vaikuttamismahdollisuudet kunnallisessa päätöksenteossa."
Kirkkonummen Sanomat ilmestyy tänään iltapuoleen verkkoversiona ja se jaetaan huomenna 22.3.-14.
Mielenkiinnolla ; kuinka avointa kirjoitusta tulossa.
...
Kirjoittanut Jerri Kämpe-Hellenius, 21.03.2014
Lukasimpa juuri Aarnion kirjoituksen - ihan mielenkiintoinen ensimmäiseksi kirjoitelmaksi.

Yliopistosektorin luottamusmiehenä niin täytyy todeta Aarnion pettymyksestä luottamusmiestoimintaan paikallistasolla YT:ssä, että eipä työntekijäpuolellakaan ole osattu olla kunnolla valmistuneita YT-menettelyihin, ainakaan paikallistasolla.

Olen osallistunut liittoni tänä keväänä järjestettävän paikallisen tason luottamusmiesten YT-menettelykoulutuksen ideointiin viimeisen vuoden aikana ja odotan saavani mainitusta koulutuksesta juurikin eväitä paikallistason toimintaan mm. YT-menettelyissä ja yksittäisten työntekijöiden kuulemistilaisuuksissa. (Tämä liittomme koulutus on yhteinen julkisen alan työntekijöille ja oletan näkeväni myös useita kunta-alan luottamusmiehiä paikalla) Valitettavasti YT:t ovat tulleet osaksi julkistakin toimintaa - tälläkin hetkellä Oulun ja Tampereen yliopistoissa YT:t menossa, Turun yliopistolla juuri päättyi ja mm. Turun AMK:ssakin YT:t.

Joten kyllä ne YT:t ovat tulleet Kirkkonummen kunnan paikallisille luottamusmiehillekkin yllätyksenä viime syksynä ja ensikertalaisina ovat varmastikkin kovasti tukeutuneet liittoihinsa - niin minäkin olisin varmaan tehnyt. Tälläisissä asioissa minä ainaskin toivon saavani koulutusta ennenkuin joutuisiin tosi paikan eteen.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 15.03.2014 00:25 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0668 sekunnissa.