Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Politiikka Kunnanhallitus hyväksyi lomautukset ja irtisanomiset

Kunnanhallitus hyväksyi lomautukset ja irtisanomiset

Sähköposti Tulosta

Kunnantalo - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Kunnan työntekijöiden pitkä epätietoisuus työpaikkojensa säilymisestä päättyy tänään, kun työnsä menettävät 17 työntekijää saavat tiedon irtisanomisestaan. Kunnanhallitus hyväksyi eilen yt-menettelyssä sovitut toimenpiteet, joilla pyritään saamaan aikaan säästöjä henkilöstömenoissa.

Yt-menettelyn alusta asti kunnan työntekijät ovat eläneet epätietoisuudessa. Pelko oman työpaikan menettämisestä on vaikuttanut monen työntekijän työskentelyyn ja varmasti myös yöuniin. Sen lisäksi se on vaikeuttanut työn suunnittelua, sillä kukaan ei ole tiennyt, montako työntekijää yksikössä on ja mistä toiminnoista joudutaan tinkimään.

Yt-neuvottelut päättyivät joulukuun alkupuolella ja valtuusto sinetöi niiden tulokset hyväksymällä henkilöstösäästöt sisältävän talousarvion 19.12.2013 pitämässään kokouksessa. Työntekijät joutuivat kuitenkin odottamaan tietoa kohtalostaan vielä lähes kuukauden, koska irtisanomisista päättäminen annettiin kunnanhallituksen tehtäväksi ja kunnanhallituksen vuoden 2014 ensimmäinen kokous pidettiin vasta 13.1..

Alunperin kunnanjohtaja ehdotti kunnanhallitukselle, että kunnanjohtaja toteuttaisi yt-neuvotteluissa päätetyt irtisanomiset. Usean lähteen mukaan kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Ari Harinen (SDP) piti tätä kuitenkin epädemokraattisena tapana, joka antoi kunnanjohtajalle liikaa valtaa – siitäkin huolimatta, että sekä kunnanjohtaja että myöhemmin kunnanhallitus joutuivat pitäytymään yt-neuvottelujen ja valtuuston sopiman talousarvion luomissa rajoissa: ensimmäinen määritti sen, keitä voidaan ja jälkimmäinen sen, keitä on pakko sanoa irti.

Ennen kuin asiasta ehdittiin keskustella kunnanhallituksessa laajemmin, kunnanjohtaja veti ehdotuksensa pois ja irtisanomiset jäivät kunnanhallituksen tehtäväksi. Demokratiavaatimuksesta kuitenkin seurasi käytännössä se, että työntekijöitä joulun yli piinannut epätietoisuus jatkui pidempään kuin sen olisi tarvinnut jatkua – ja sikäli turhaan, että kunnanhallituksen kokouksen pöytäkirjan mukaan kukaan kunnanhallituksen jäsenistä ei tehnyt esityslistasta poikkeavaa ehdotusta irtisanomisten suhteen.

Lomautuksista sen sijaan äänestettiin Ari Harisen ehdotuksesta ja Pekka Sinisalon (perus) kannattamana. Lomautukset hyväksyttiin äänin 11-2. Mikäli lomautuksia ei olisi hyväksytty, koko valtuuston hyväksymä talousarvio olisi pitänyt avata ja tehdä uudelleen, eikä kunnanhallituksen enemmistö halunnut tehdä sitä, vaikka lomautukset tuskin tuntuivat hyvältä kenestäkään.

Yt-menettelyssä sovittiin 60 henkilön irtisanomisesta. Kunnanhallitus päätti kuitenkin kokouksessaan vain 17 henkilön irtisanomisesta, sillä sivistystoimeen kohdistuvista irtisanomisista ei vielä voitu päättää. Ensin lautakunnan on selvitettävä, miten varhaiskasvatuksen tukipalveluihin kuuluvat tehtävät hoidetaan mahdollisten irtisanomisten jälkeen.

Joidenkin työntekijöiden epävarmuus tulevaisuudesta jatkuu siis edelleen. Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio toteaa kuitenkin, että työpaikat säilyvät elokuun alkuun saakka: ennen sitä työn uudelleenjärjestämistä ei pystytä hoitamaan. Päivähoidossakin voidaan siis elää rauhassa kesään asti.

Yksi syy siihen, miksi sivistystoimen irtisanomisista ei vielä voitu tehdä on se, että kunta päätti vapauttaa irtisanottavat työvelvollisuudesta välittömästi, mikäli työtekijät niin toivovat. Työntekijät siis saavat irtisanomisajan palkan, mutta heidän ei tarvitse enää tulla töihin.

Kommentit (54)Add Comment
...
Kirjoittanut Antti Kilappa, 14.01.2014
Oikaisu kirjoitukseen. Kunnanhallituksen keskustelut yms. eivät vaikuttaneet asian käsittelyaikatauluun millään tavalla. Asian käsittelyn pitkittyminen johtui virkamiesvalmistelusta ei poliittisesta tahtotilasta tai poliittisesta esityksestä.
...
Kirjoittanut Toimitus, 14.01.2014
Kirjoituksen tiedot eivät ole toimituksen omia arvioita vaan perustuvat johtavien virkamiesten haastatteluihin ja heidän arvioihinsa käsittelyn pitkittymisen syistä. Virkamiehillä saattaa luonnollisesti olla asiasta erilainen käsitys kuin poliitikoilla.
...
Kirjoittanut Laadukkaita virkamiehiä, 14.01.2014
Laadukkaita virkamiehiä kyllä löytyy Kirkkonummelta, eivät saa mitään aikaiseksi ajoissa. Paljon on koulutusta, mutta ei vissiin vieläkään tarpeeksi kun ei hommat hoidu KOSKAAN aikataulujen mukaan!!
...
Kirjoittanut Älyäää... onks näkynyt?, 14.01.2014
Miten on mahdollista, että työntekijät jouvat vieläkin odottamaan ja vielä syksyyn? Kyllähän tässä jo uutiskynnykset toivottavasti ylittyy laajemminkin kuin Verkkonummi- tasolla. Hyvä että kunnanhallituksen jäsen korjaa virheellisiä lausuntoja. Tässä kohtaa kalikka kalahtaa virkamiehiin, kuka sitä toimittajalle myöntää, että enpä ole hoitanut hommia?Miksi heitä kuitenkin puolustellaan? Johtavien virkamiesten pitäisi tehdä päätöksiä ja kantaa vastuu niistä. nyt koko kunnan lapsiperheet ovat myös löysässä hirressä syksyyn saakka, puhumattakaan työntekijöistä! Mikä jatkuu ja mikä ei? Nyt ei tällä päätöksellä tarvinnut kenenkään taas miettiä miten asiat hoidetaan näiden järjettömien säästöjen ja lomautusten keskellä.
...
Kirjoittanut jaapajaa..., 14.01.2014
Ja mihnköhän lapset tuupataan ja ahdetaan, kun/jos henkilökuntaa vähennetään??? Toteutuuko ns. varhaiskasvatus sitten ollenkaan ohjeistuksen mukaan...epäilempä vaan. Ja tuleeko siitä säästöä, jos päivähoidosta säästetään, pitäähän lapset silti hoitaa niin kuin ennenkin.
...
Kirjoittanut Työntekijä, 14.01.2014
Eipä ole herkkua olla Kirkkonummen kunnan työntekijä: odotusta, mitään sanomattomien sähköposti-infojen lukemista, epävarmuutta, puolitehoilla töiden tekemistä, alakuloa jne. Tervetuloa tähän konkreettiseen maailmaan, jokapäiväiseen elämäämme, päättäjät!

Olen melko varma siitä, että lähes koko armon vuosi 2014 menee taas odotellessa tai ainakin epämääräisissä ja epävarmoissa olosuhteissa. Ja kun odotus on päättynyt, ollaan jo uuden yt:n tai vastaavan edessä.

Summa summarum. Kyllä Kirkkonummen kunta varmasti pärjää muutamalla työntekijällä kaikki toimialat mukaan lukien. Tehokasta työskentelyä klo 7-17, töitä on puolet enemmän kuin aiemmin ja palkka on sama, ehkä hitusen pienempi. Josko ns. indeksikorotukset menevätkin toiseen suuntaan;)
...
Kirjoittanut Apuva !, 14.01.2014
Henkilöstön määrä tulee olemaan päivähoidossa pienempi. Lomautukset vähentävät käsipareja lasten luota.
Isovanhemmat saa nyt varmaankin tulla hätiin, kun Kirkkonummella kunta säästää.
...
Kirjoittanut Ei ole , 14.01.2014
Niin mitkä isovanhemmat? Kaikilla ei ole sellaisia, ainakaan sellaisia joita voisi käyttää apuna, syystä tai toisesta. Eikä todella ole vanhusten tehtävä hoitaa pieniä lapsia. Ei päiväkodissa ei kotona, ellei se ole perheelle vapaaehtoista ja ihanaa. Kaikiki isovanhemmat eivät ole lapsikelpoisia. Päivähoito on verovaroilla toteutettava palvelu ja lakisääteinen. Kunnan on se hoidettava, oli tilanne mikä hyvänsä.
...
Kirjoittanut Kyllä kunta hoitaa, 14.01.2014
Mistä tämä käsitys, että lapsia hoidettaisiin huonommin, oikein tulee? Kyllä kunta lapset hoitaa päiväkodeissa edelleenkin. Jos keittiöhenkilökunta tulee koulun keittiöstä tai ostopalveluna, se ei hirveästi arkea muuta: ei se keittiöväki ainakaan meidän päiväkodissa lapsille satuja lue eikä partioi pihalla. Irtisanomiset eivät koske lastenhoitajia eikä lastentarhanopettajia. Kirkkonummella on päiväkodeissa enemmän hoitohenkilökuntaa kuin laki määrää, mutta hoitohenkilökuntaa ei siitä huolimatta olla vähentämässä - kas kun Kirkkonummi ei todelakaan vihaa lapsia. Jopa lomautukset pystytään hoitamaan aivan laillisesti.

Lakatkaa olemasta huolissanne. Päiväkodit pysyvät edelleen.
...
Kirjoittanut Anu, 14.01.2014
Mistä tulee käsitys että kunnan virkamiehet hoitavat hommansa huonosti? Kyllä poliitikot tästäkin asiasta ovat vastuussa ja saisivat vastuunsa kantaa. Mutta kerrankin ainaisen riitelyn sijaan yksimielisyys: irtisanotaan. Käsittelyaikoja ei voi lyhentää vähentämällä tekijöitä.
...
Kirjoittanut Tämä tarina on tosi, 14.01.2014
En ole missään kunnassa kohdannut niin kyvyttömiä virkamiehiä kuin täällä Kirkkonummella. Koskee erityisesti varhaiskasvatuksen virkamiehiä.
...
Kirjoittanut keittiössä töissä, 15.01.2014
Hei, positiivista tässä on se että, on tasaiset tulot ainakin kesään. Toki on kurjaa minustakin odotella väistämätöntä lopputulosta. Ei elämä kaadu yhteen työpaikkaan, maailma on keittiöitä täynnä.
...
Kirjoittanut elp, 15.01.2014
Viisykkösen mukaan kunnan tiedottaja on irtisanottu kahden vuoden virkakauden jälkeen.
Moniko tiesi kunnassa sellaista ollenkaan? Intran laadinta jäi kuulemma vieläkin kesken yt:n takia...

Toiseksi - ei näy Kirkkonummea 20:n parhaaksi rankatun kunnan tyytyväisyyskyselyssä.

Kuinka vielä joku vuosi sitten sijoituimme kymmenen parhaan joukkoon kun kysyttiin lapsimyönteisyyttä ja palvelujen saatavuutta. Moni nuorperhe muutti silloin tänne - nyt vuosimuutto notkahti lähes tuhannesta henkilöstä alle sataan viime vuosien aikaan.

Kun palvelut joudutaan nyppimään pois toinen toisensa jälkeen, ei kukaan halua muuttaa tänne, jos ei ole tarjota muuta kuin korvesta tontti ilman palveluja. "Vihreä" kunta - ja jokaisessa metsässä asuvalla kaksi autoa jotka päästelevät satasta moottoritietä kaupunkiin töihin. Onpa ekologista.

...
Kirjoittanut Ihan vaan, 15.01.2014
Kysykääpä miten kunnan luottamushenkilöt (kunnanhallituksen, kunnanvaltuuston, lautakuntien jäsenet) osallistuvat säästötalkoisiin? Helmikuussa 2013 korotettiin kokouspalkkioita 60:stä 85 euroon. Kuka poliitikko on valmis pudottamaan palkkiot takaisin 2013 alun tasolle? Ja miten kunnanhallituksen ja -valtuuston ruokailut ennen kokousta? Hyvin maistuu veronmaksajien rahoilla tarjottu ruoka vaikka sen voisi itse kokouspalkkiolla ostaa moninkertaisesti!
...
Kirjoittanut lapsista vielä, 15.01.2014
Päivähoidosta vielä: kaikki puhuvat päiväkodeista ja irtisanomisista. Mutta miettikääpä kahden viikon lomautuksia kaikille!! Lapsia sama määrä, hoitajat lomautettuna. Entäs perhepäivähoitolapset?? Mihinkä heidät "tungetaan" kun hoitajat ovat lomautettuna?? Eli ei tämä koske vain keittiöhenkilökunnan irtisanomisia. Mites kun kaikki päiväkotien henkilökunnat ja perhepäivähoitajat ovat vuorollaan kaksi viikkoa lomautettuna....laskekaapa riittääkö vuodessa viikot!!
...
Kirjoittanut Jerri Kämpe-Hellenius, 15.01.2014
Perhepäivähoitajilla on nyt jo varahnekilö päiväkodeissa.

Noin 1½v sitten kun perhepäivähoitajat tulivat työehtolain piiriin niin eivät enää saa tehdä 10h päivä koko vuoden, vaan nyt tulee ns. tasausvapaita tasaisin väliajoin jolloin lasten varapaikkana on päiväkoti. Jotta tämä rumba jotenkin mahdollinen on päiväkodeissa nimetyt henkilöt näitä lapsia varten. Nämä hekilöt ovat myös hallinnollisesti perhepäiväjohtajan alaisia eikä päiväkodin, joten eiköhän perhepäivähoitajien lomautukset voida hoitaa kuten tasausvapaatkin hoidetaan. (Ja varmaan nämä henkilöt joutuvat nyt myös päiväkodin henkilöstöä auttamaan, kuten nytkin jo siis tekevät jos ei ole perhepäiväkotilapsia päiväkodissa)

Mielenkiintoinenhan tilanne on sillä päiväkodeissahan on laissa säädetyt minimit jotka pitää täyttää - tosin kuten edellä jo todettiin on tilanne siis se että henkilökuntaa on enemmän kuin lain määrittämä minimi.

Enemmän olen kyllä huolissani perusturvan vastuualueesta - kovat "lisä" säästöpaineet vuoden alusta alkaen on toimialaan kohditumassa. (Niin ja miten koulut selviävät...)
...
Kirjoittanut Älyäää... onks näkynyt?, 15.01.2014
Ei riitä vuodessa viikot ja nyt on jännittävää, että miten toteutetaan. Mitä virkamiehet keksivät? Ei ainakaan mitään kovin nopeasti ja tietoa tuskin tulee nopealla aikataululla. Lomautusten tulisi alkaa helmikuussa. Ehkä ne luottaa että kaikki vaihtaa lomarahat pois tai mitä niitä nyt muita vaihtoehtoja olikaan. Olis hyvä ettei työntekijät päästäisi kuntaa helpolla. Heidän olisi pakko kantaa vastuu näistä älyttömistä päätöksistä. Miettiä oikeasti miten toteutetan lakia niin että ryhmissä on tarpeeksi ammattitaitoista henkilökuntaa koko ajan. Toivotaan että työntekijät todella ovat lomautettuna eikä suostu kunnan muihin vaihtoehtoihin. Virkamiehet töihin ja miettimään miten paletti ratkaistaan.

Kiinnitin samaan huomiota että ei näy Kirkkonummea enää 20 parhaan kunnan joukossa. Miksi näkyisi? Lapsiperheiden asiat ja palvelut ovat täällä ihan hirveitä! Jopa kunnanjohtaja kertoi jossain haastattelussa että "meillä on liian hyvät palvelut". Missä? Sen kun näkisi. Ei ainakaan ainuttakaan lapsiperheillä tai terveydenhuollossa.
...
Kirjoittanut Vieras, 15.01.2014
Kunnanjohtajalla on Terveystalossa liian hyvä terveydenhuolto.

Olen muutenkin sitä mieltä, että työterveyshuolto nykyisellään pitäisi lopettaa. Kaikki pitäisi hoitaa saman järjestelmän piirissä.
...
Kirjoittanut Oma napa on lähinnä, 15.01.2014
Päättäjät eivät todellakaan ITSE luopuneet mistään eduista !
Ei siihen,että kokouspalkkioita olisi laskettu siihen tasoon, mistä nyt nykyiseen nostettiin. ( nyt on 100 € / kokous + kilomertikorvukset)
Ruokaetu on edelleen voimassa. Kunnan rahoilla. Ja varmaan vielä jotain muuta etua, jota tavallinen kansa/ veronmaksaja ei mitään tiedä.
Siispä kunnan työntekijät ovat poliittisten päättäjien pelinappuloita joita on KIVA siirrellä oman mielen mukaan.
...
Kirjoittanut Miettikääs vähän, 15.01.2014
Kunnan imago on syöksykierteessä. Ja se todella surettaa, kun miettii, mitkä valttikortit siellä olisi sijainteineen, kaksikielisyysaspekteineen, junaratoineen, upeine luontoineen, kulttuureineen jne. Kuka haluaa sinne ikinä töihin, asumaankaan, kun ruoskitte ne viimeisetkin jäljellejääneet työläiset. Kenkää saaneet kertovat varmaan tosi hyvää tahoillaan. Työnantajan tehtävä on motivoida, eikä potkia mustelmille, tällä 2000-luvulla. Voitte liittyä vaikka Espooseen, jos sekään huolii. Oikeasti, verratkaa vaikka Sipooseen, siellä viestintä toimii, tiedottaja on leivissä vielä, ja ongelmia on ollut yhtä lailla, jos ei enemmänkin. Missä mättää? Oletteko nostaneet viestinnän oikeaan arvoonsa, oikeilla tasoilla??
...
Kirjoittanut vieras, 15.01.2014
Päättäjät kyllä voisivat näyttää hyvänä esimerkkinä säästöä kokouspalkkiossa, mutta eipä sillä kuntaa tästä suosta nostettaisi. Ennemmin soisin kunnon kokouspalkkion vastineeksi perusteellisesta perehtymisestä päätöksen kohteena oleviin asioihin; lustat ovat pitkät ja työtä tulisi tehdä ennen kokousta, jotta tietäisivät mistä päätöksiä ovat tekemässä! Huolestuttavan usein vaikuttaa siltä, että asioista ei vaivauduta, tai ehkä päivätyön jälkeen ehditä ottaa selkoa, ja listatekstit eivät useinkaan ole riittävän kattavia takaamaan hyvää päätöksentekoa. Vastuullisuutta siis kaivattaisiin päätösten taakse.
...
Kirjoittanut Jerri Kämpe-Helleniukselle tarkennus, 16.01.2014
Jerri Kämpe-Hellenius: Ainakin Veikkolan perhepäivähoidon varahoitajat ovat Koskentorin päiväkodin alaisena. Perhepäivähoito on Vuorenmäen päiväkodin alaisena.
...
Kirjoittanut Veronmaksaja Ruokolainen, 16.01.2014
Tasavallan presidentti Niinistö selkärankaisesti totesi, että leikkaukset eivät juuri kohdistu virkahierarkian yläpäähän. Kirkkonummen sivistystoimen palveluksessa olleena olen huolestunut siitä, miten arvattavasti ns. suorittajapuolelta väkeä irtisanotaan enimmäkseen. Näppituntumani mukaan sivistystoimeen riittäisi yksi johtajanimikkeellä oleva henkilö. Kaikkea turhalta tuntuvaa kokoustamista, suunnittelua, tiimityötä, itsearviointia, sähköpostitusta ja muuta vastaavaa voitaisiin kevyesti vähentää/lopettaa ja antaa opettajien tehdä kaikkein tärkeintä tehtäväänsä eli kasvatus- ja opetustyötä. Johtajilla ja esimiehillä on yleensä tapana tehdä itsensä tärkeäksi työllistämällä alaisiaan monella tarpeettomalla hössötyksellä. Onko muuten kukaan koskaan laskenut paljonko kunnassamme on pistetty rahaa koulujen toimimattomiin ATK-järjestelmiin?
...
Kirjoittanut Ruokolaiselle, 16.01.2014
Kysyit: Onko muuten kukaan koskaan laskenut paljonko kunnassamme on pistetty rahaa koulujen toimimattomiin ATK-järjestelmiin?

Vastaus kuuluu, kyllä on. Kun lukiot yhdistettiin kaksi vuotta sitten, entinen Porkkalan lukion rehtori Markku Multanen siirrettiin vuodeksi muihin tehtäviin, häntä kun ei voitu irtisanoa suoraan. Tämä vuoden aikana hän teki juuri mainitun selvityksen. Olen nähnyt raportin alustavan version, ja se oli kamalaa luettavaa. Siinä kerätyt tiedot haudattiin edellisen hallintojohtajan toimesta jonnekin, mihin kuu ei paista, ja Multanen jäi eläkkeelle. Asiasta ei koskaan kuulunut mitään enempää.
...
Kirjoittanut ATK, 16.01.2014
Laajennetaan tuota ATK- järjestelmiin kohdituvaa asiaa.
Kunnassa on kamalan huonot ohjelmat, jotka kaatuvat usein ja siten hidastavat työntekoa.
Olisi tullut edullisemmaksi järjestää kuntaan heti alkuunsa kunnon ohjelmat ja toimivat systeemit.
Paljon on Kirkkonummella tietoa haudattu. Ja paljon on sellaista , joka ei kestä päivänvaloa.
...
Kirjoittanut Älymöly, 17.01.2014
Voisitko avata tätä väitettä meille muillekin, kiitos.
...
Kirjoittanut qwerty, 17.01.2014
Yksi tälläinen haudattu asia on n. vuosi sitten toteutettu kysely varhaiskasvatuspalveluiden tilasta Kirkkonummella. Eipä ole tuloksia raportoitu vaikka lapsiperheiltä vastauksia kyselyyn ntivattiin.

Kysely oli kyllä luokattoman huonosti ja epätieteellisesti laadittu. Ehkäpä sen tekijä itsekin tajusi, että tällaista p***aa ei voi mihinkään käyttää.
...
Kirjoittanut älyhoi, 19.01.2014
Onpa kivaa viedä lapsia hoitoon, kun tietää kokoajan porukkaa puuttuvan lomautusten vuoksi. Henkilökunta revitään ihan loppuun, kun pahimmassa tapauksessa yksi ryhmä pyörii kuudesta kahdeksaan viikkoa ns. Vajaa miehityksellä ja mihin on kadonnut yht äkkiä päivähoitolaki, suunnitellustihan ei kasvatusvastuullisten määrää saa alittaa ja mikä muu nyt on suunniteltua kun lomautukset ja niiden suunniteltu toteuttaminen.
...
Kirjoittanut TK, 19.01.2014
Haastetaan kuntalaisina päättäjät taloustalkoisiin. Luottamusmiehet luopukoot kuukaudeksi palkkioistaan. Se ei kenenkään taloutta romuuta, mutta kunnan rahoja säästyy aikamoinen potti.
...
Kirjoittanut Säästökohde, 19.01.2014
Kunta maksaa vuosittain noin 100.000 euroa lisenssimaksuja Microsoftille toimisto-ohjelmistoista, joihin on saatavissa (useampikin) ilmainen vapaan lähdekoodin vaihtoehto. Kun OpenOffice kelpaa Oikeusministeriölle, sen luulisi kelpaavan myös Kirkkonummen kunnalle.

Samoin kunta maksaa kuntaliitolle sähköpostipalvelimesta yli 50.000 euroa vuodessa. Sähköpostipalvelimen voi toteuttaa helposti halvemmallakin.
...
Kirjoittanut mediaseurantaa, 19.01.2014
Viikonlopun lehdissä on mielenkiintoisia juttuja, kannattaa lukea.

Länsiväylässä on juttu Kirkkonummen kunnantalosta ja siihen liittyvistä talous/rakennuspulmista. Aika kallis hanke, ja surkea toteutus. En tiedä todeksi sanoa, mutta veikkaisin että kunnantalo on edes jollain asteella osasyyllinen kunnan surkeaan taloustilanteeseen.

Toinen pieni, mutta erikoinen juttu Kirkkonummen Sanomien loppupuolella. Kunta on perustamassa kuusi uutta opettajan virkaa. Siis samaan aikaan kun (useita kymmeniä) sivistyspuolen ihmisiä ollaan pistämässä ulos ja lomautetaan. En voi vaan mitenkään ymmärtää tätä asiaa, ei mene jakeluun sitten millään.
...
Kirjoittanut Median seuraajalle, 19.01.2014
Kunnanatalo on varmasti osittain syynä surkeuteen, mutta sen rakennusvirheet ovat pikemminkin helpottaneet rahapulaa, sillä kunta ei ole maksanut korjausten aikana täyttä vuokraa.

Opettajia ei ole sanottu irti, mutta lomautukset toki koskevat heitäkin. Kuusi uutta virkaa on perustettu ministeriön myöntämillä niin sanotuilla POP-rahoilla eli perusopetuksen opetusryhmien pinenetämistä varten myönnetyillä rahoilla. Näitä rahoja ei voi käyttää mihinkään muuhun eikä virkojen perustamatta jättäminen olisi helpottanut rahapulaamme lainkaan eikä liioin estänyt opettajien lomautuksia. Olkaamme iloisia siitä, että valtio antaa rahaa lastemme paremman koulumenestyksen turvaamiseksi.
...
Kirjoittanut todennäköisesti irtisanottavien joukossa, 19.01.2014
Kuinka monta työpaikkaa olisi voitu säästää, jos uudesta kunnantalosta ei olisi niin suurta vuokranmaksua 100.000 e/ kk?
Onko siellä joka työntekijällä oltava oma huone? Tai olisiko kotihoidontukea voitu korottaa tai vanhustenhoitoon käyttää noita rahoja?
Ei ihme, että talous on nopeasti mennyt kuralle. Ottakaa nyt itseänne niskasta kiinni. Näin vaikeana aikana voisi kokouspalkkioita alentaa, sekä tarjoilut jättää kokonaan pois.
...
Kirjoittanut Johanna00, 20.01.2014
Vieläpä parisen vuotta sitten Kirkkonummen kunta alkoi satsata erityisesti lasten ja nuorten hyvinvointipalveluihin eri toimialoilla. vakansseja jopa perustettiin ja mm. mielenterveyspalveluihin palkattiin uusia osaavia työntekijöitä tekemään ennaltaehkäisevää hyvinvointityötä. Tämä innovatiivinen kehityssuunta noudatteli valtakunnalista sosiaali- ja terveysministeriön suositusta, että kunnat lisäisivät ja järjestäisivät ennaltaehkäiseviä ja matalan kynnyksen palveluja kuntalaisille. Myös jalkautuva ja asiakkaan lähelle tuleva palvelu nähtiin tärkeänä (huom. Kirkkonummen fyysinen laajuus).
Kirkkonummen kunta maksaa huikeita summia eriskoissairaanhoitoon mm. lasten- ja nuorisospykiatrian palveluissa. Taannoin oli Kirkkonummen Sanomissakin oikein hieno kirjoitus, jossa kuvattiin hintalappujen kera, miten paljon kunta voisi säästää (pitkällä tähtäimellä) tuottamalla riittäviä perusturvapalveluja verraten eriskoissairaanhoidon palveluihin. Puhumattakaan siitä,miten kaukana eriskoissairaanhoidon palvelut sijaitsevat, ja miten kaukana sijaitseviin hoitopaikkoihin kulkeminen kuormittaa perheitä. Hoitoon sitoutuminen voi muodostua hauraaksi ja tällöin ei edes toteudu tai muodostuu ns.näennäishoidoksi.
Kirkkonummen kunta, perusturvan toimiala lähti siis satsaamaan jonkin verran em. palvelujen tuottamiseen jokunen vuosi sitten. Työsuhteeseen saatiin osaavia työntekijöitä, joilla oli takana pitkä kokemus työelämässä ja vahvaa koulutuksellista ja ammatillista osaamista. Siis työnantajan näkökulmasta katsottuna voisi olla juurikin " se paras sijoitus". Rivityöntekijöillä oli innokkuutta luoda kuntaan toimivaa ja saumatonta, asiakkaita lähelle tulevaa ja tuottavaa palvelua.
Ja vaikka jo työsuhteiden alkuaikana oli monenlaisia turbulensseja; ei kunnollista (lakisääteistä) perehdytystä ja oli vaihtuvia esimiehiä, niin em. "kovaksikeiteityillä" työntekijöillä oli luottamus siihen työnantajan luomaan harhaan, että kaikesta huolimatta palvelujen kehityssuunta jatkuu tehtyjen strategioiden mukaisesti. Mistään muustakaan ei nimittäin tiedotettu. Ohjeiksi annettiin, että "jatkakaa samaan malliin". Asiakastyössä, jossa sisällön keskeinen elementti on luottamuksellisen vuorovaikutussuhteen luominen ja sen kautta korjaavien hoidollisten interventioiden mukaantuominen, tämä ohje murtaa koko prosessin, kun asiakas jää yhtäkkiä ilman palvelua, esim. irtisanominen yt-prosessin tuloksena.
Viimeisin vuosi (2013) on kirkastanut Kirkkonummen kunnan tempoilevaa ja ristiriitaista peruspalvelurakennetta ja erityisesti sen suunnittelu on hyvin lyhytnäköistä. Myös organisaationa ja työnantajana Kirkkonumman kunta on rakentumaton ja "villi länsi", jossa täytyisi osata tuntea sen omat lait. Täällä ei kunnioiteta mm. hyvän työnantajan pelisääntöjä erityisesti henkilöstöjohtamisessa. Informaation jakaminen on verhoilevaa tai hyvin yleisluontoista.
Kirkkonummen kunnan perusturva ratkaisi yt-prosessin tuloksena säästökohteiksi lasten- ja nuorten hyvinvointipalvelujen supistamisen. Tämä päätös on täysin vastakkainen perusturvan laatiman lasten ja nuorten hyvinvointistrategian (vuoteen 2017 saakka) kanssa. Säästöt kohdistuvat "rivityöntekijöihin", perusturvan hallintopalveluissa ei esim. irtisanomisia nähty tarpeelliseksi toteuttaa.
Entisenä perusturvan työntekijänä ja kuntalaisena olen hyvin huolissani tästä lyhytnäköisestä ja hätiköivästä organisaatio- ja palveluja tuottavien toimialojen johtamisesta sekä suunnittelusta. Suurinta huolta kannan ennaltaehkäisevien tukipalvelujen haurastumisesta niitä tarvitsevien kohdalla. Tämän vuoden 2014 kohdalle osuneet säästötoimet tuskin riittävät nostamaan taloutta vakaalle tasolle.
...
Kirjoittanut mediaseurantaa, 20.01.2014
Median seuraajalle... kiitos tarkennuksesta (pop-rahat). Mutta miten tämäkin asia nyt tulee esille kyseisen lehden uutisesta? Ei niin millään tavoin. Olisi siis pitänyt mennä kunnan sivuille etsimään tietoa, niinkö? Täysin vastuutonta kirjoitella tuollaisia pätkäuutisia ja jättää oleellisia asioita pimentoon. Tottakai tässä tilanteessa tuollainen "Kirkkonummi perustaa kuusi uutta opettajan virkaa" osuu silmään ja aiheuttaa yhtä sun toista keskustelua. Eikö?
...
Kirjoittanut Jääviys, 22.01.2014
Kunnanhallituksen puheenjohtaja on kunnasta virkavapaalla ; opettajan virasta. Onko jäävi olemaan päättämässä työkavereidensa lomauttamisista ja irtisanomisista. ??
...
Kirjoittanut Jäävi, 23.01.2014
Miksi ei olisi jäävi? Päätöspykälässä kunnan sivuilla lukee: Kunnan viranhaltijat ja työntekijät kunnanjohtajaa lukuunottamatta ovat esteellisiä käsittelemään tätä pykälää (hallintolaki §28, intressijäävi). Tuon mukaan kunnanhallituksen puheenjohtajan olisi pitänyt jäävätä itsensä, vaikka on virkavapaalla. Tässä vinkki, että ei kun valittamaan päätöksestä, kannattaisi asia ainakin tutkia. Miksi pj ole jäävännyt itseään?
...
Kirjoittanut Mamma, 23.01.2014
Kansanedustaja, eduskunnan sivistysvaliokunnan pj Raija Vahasalo kirjoitti blogissaan 24.3.2010 seuraavasti (suora lainaus):

"Lomautetaan tulevaisuus?
Totesimme pari vuotta sitten eduskunnan sivistysvaliokunnassa, että emme hyväksy opettajien lomautuksia säästökeinona. Lastemme tulevaisuus on vuosikymmeniä ymmärretty ykkösasiaksi, yhteiskunnan tulevaisuudeksi. Voiko kunta säästää rahaa leikkaamalla lastensa tulevaisuutta?

Emme edelleenkään hyväksy opettajien lomautuksia. Se ei kuitenkaan ole estänyt kuntia toteuttamasta niitä. Siksi vaadimmekin viime syksynä opetusministeriötä selvittämään opettajien lomautusten vaikutuksia perusopetukseen ja toisen asteen koulutukseen.

Olemme saaneet asiasta selvityksen ja kuulleet valiokunnassa asiantuntijoita.

Lomautuksista tehtiin viime syksynä päätös 17 kunnassa. Selvityksen mukaan lomautusten todellisista vaikutuksista ei ole tutkimustietoa eikä lomautusten vaikutuksia oppimistuloksiin ja muihin koulutuksen tavoitteisiin ole selvitetty (meille siis selvitettiin, ettei ole selvitetty..). Kukaan ei myöskään tiedä lomautusten todellisia kustannuksia.

Valtiontalouden tarkastusvirasto katsoo omassa tarkastuskertomuksessaan, että opettajien lomautukset ja niiden aikaiset poikkeusjärjestelyt saattavat vaarantaa oppilaan lain takaamat oikeudet opetukseen ja turvalliseen opetusympäristöön.

Näköjään eduskunnan valiokunnan selkeä tahdonilmaisu ei riitä. Pitää ryhtyä vieläkin selkeämmäksi. Nyt vaadimme tänään julkaistussa lausunnossamme opetusministeriötä selvittämään keinot, joilla opettajien lomautukset ja sijaiskiellot voidaan välttää."

Nyt kunnanhallituksen pj Raija Vahasalo lomauttaa tulevaisuuden eli opettajat kunnan säästökeinona. Oj!
...
Kirjoittanut Jääviydestä, 23.01.2014
Jääviyttä ei tarkastelle muodollisella perusteella, vaan kyse on tosiasiallisesta esteellisyydestä myös intressijääviyden kohdalla. Jos Vahasalo on virkavapaalla aikana, jota päätös koskee, asia ei koske häntä eikä hänen intressejään.

Kyse taisi olla enemmän poliittisesta hyökkäyksestä kuin jääviyden todellisesta pohtimisesta.
...
Kirjoittanut Johanna00, 24.01.2014
Nostaisin tähän lomautuskeskusteluun myös päivähoidon henkilökuntaa koskevat lomautukset. Erittäin hyvä, että vahva ja kuuluva OAJ hakee tarkennusta opettajien lomautuksiin. Olisi myös tärkeää, että muut liitot ja järjestöt sekä ennen kaikkea kuntalaiset itse nostaisivat esille tämän lasten ja nuorten palveluja koskevan säästötoimenpiteen laajemmassakin näkökulmassa esiin!
...
Kirjoittanut Yhdessä eteenpäin, 24.01.2014
Kaikki ammattijärjestöt ovat tuoneet useaan kertaan jo neuvottelujen aikana, että eivät hyväksy irtisanomisia ja lomautuksia. Useita eri vaihtoehtoja on esitetty. Mutta eipä ole esitykset olleet päättäjille minkäänlaisia vaihtoehtoja.( siis enemmistölle)
Joten ei OAJ / Juko ole yksin Kirkkonummella se järjestö, joka ajaa työntekijöiden asiaa ja etuja.
...
Kirjoittanut Vaihtoehdot, 24.01.2014
Mitä pöytään on esitetty? Siis mitä vaihtoehtoja?
...
Kirjoittanut Juhani, 25.01.2014
Kyllä sivusta seuranneena, yt-menettelyssä irtisanotun läheisenä, on jäänyt Kirkkonummen johdon ja osan poliittisten päättäjien toiminta- sekä arviointikyvystä erittäin huono kuva. Kaikki mahdolliset virheet on tehty: johdonmukainen viestintä, esimiestyö, ihmisten johtaminen sekä laaja-alainen ajattelu vähennysten tulevaisuuksien vaikutuksista on loistanut poissaolollaan. Kaiken lisäksi on tehty erittäin ratkaiseva virhe: hallinto on jätetty lähes koskemattomaksi ja leikkaukset on kohdistettu sinne, missä palvelu tapahtuu ja tehdään. Veikkaanpa, että kuntalaisia kiinnostaa palvelun saatavuus enemmän kuin paperin siirtyminen joustavasti ja nopeasti konsernihallinnon sisällä.
...
Kirjoittanut vieras, 25.01.2014
Eikös juuri konsernihallinnosta vähennetty suhteellisesti suurin osa henkilöitä?
...
Kirjoittanut Toinen vieras, 26.01.2014
Konsernihallinnosta tosiaan vähennetään eniten. Sen koko tuskin on ollut se kunnan talousongelmien syy. Eiköhän syy löydy kasvun katkeamisesta ja sen kautta verotulojen lopahtamisesta.

Rakenteet ovat myös olleet korjaamatta pitkään. Kirkkonummi ei ole seurannut aikaansa. Monessa kunnassa esimerkiksi tekninen toimi on ulkoistettu jo aikapäiviä sitten. Muualla kouluverkko on "tehostettu" jo aiemmin.

Lisäksi poliittinen saamattomuus todellisten päätösten tekoon on täysin hukassa. Tähän asti jokainen on vain puolustanut kylän/urheiluseuran/kieliryhmän/tms etuja ja mitään ei ole tarkasteltu uudelleen. Hyvänä esimerkkinä kunnan lautakunnat! Kunnassa on tehostettu kyllä perusturvalle yksi lautakunta, jossa käsitellään kaikki terveys- ja sosiaalipuolen asiat. Pikkupoliitikoille on ylläpidetty omiin intresseihin liikuntalautakunta, nuorisolautakunta ja jopa Eerikinkartanon johtokunta! Kertoo päättäjien tahtotilasta järkiperäistää asioita. Mutta onpa mistä kerätä kokouspalkkioita.
...
Kirjoittanut Toiselle vieraalle, 27.01.2014
Pikkumaista on nimitellä toisia "pikkupoliitikoiksi". Järkiperäistä on tehdä päätökset lähellä ihmistä. Niin, että päätöksentekoon on riittävästi aikaa ja ymmärrystä. Kannatan ehdottomasti pieniä lautakuntia. Vai haluatko järkiperäistää enemmän suuruden ekonomialla? Silloin Kirkkonummen tulisi ehdottomasti liittyä Espooseen ja Espoon Helsinkiin.
...
Kirjoittanut Juhani, 29.01.2014
Juu, oli ehkä väärin todeta konsernihallinnon jääneen lähes koskemattomaksi. Lähtihän sieltä joitain työpaikkoja kyllä. Kokonaisuutena kunnan henkilöstörakenne ja organisointi muistuttaa joka tapauksessa vanhan ajan mammuttia, joka ei- aivan oikein- kykene ennakoimaan ja reagoimaan joustavasti esimerkiksi taloustilanteen jyrkkiin vaihteluihin. Olisihan toimivan, vuosien päähän katsovan organisaation pitänyt paremmin nähdä talouden luisun ja ehkäistä äkkinäiset toimenpiteet. On kaikennäköistä tulosaluetta, toimialuetta, -palveluita omine hallintopalveluineen/vast. Hallinnossa ja kunnan palveluiden johtamisessa olisi kyllä rehellisesti tehostamisen varaa siten, että resursseja saadaan kohdennettua kentälle, jossa se tulos tehdään. Puhutaan siis rakenteiden keventämisestä ja sopeuttamisesta pitkälle aikavälille. Nyt ei noäin tehdä, vaan leikataan juustohöylällä palveluista, eli toiminnasta, kun ei muuta voida.
...
Kirjoittanut Rakenteiden keventäminen, 29.01.2014
Konsernihallinnosta on vähennetty ; tiedon mukaan 5 työpaikkaa.
Miten on ; Perusturvan hallinnosta ?
...
Kirjoittanut Mihin kunnan rahat riittävät ?, 06.02.2014
Kun nyt on irtisanottu ja myös lomautetaan työntekijöitä, niin onhan kunnassa säästötoimet tiukasti " hanskassa"/ järjestyksessä?
Että varmasti tulee säästöjä näillä ikävillä toimenpiteillä.
Kuinka kunnassa aiotaan menetellä tulevan kesän suhteen ? Kun työntekijöiät ovat vuosilomilla ja samaan aikaan ollaan myös toteuttamassa lomautuksia. Kuinka toimintaa toteutetaan, että mm läkisääteiset toimet toteutuu ?
Onko siis taattua, että varmasti syntyy säästöjä ? Mahdolliset sanktiotkin tulevat maksamaan ja siten lisäävät kunnan menoja.
...
Kirjoittanut Tero, 07.02.2014
Turha tänne on kommentoida kun "toimitus" sensuroi heti. Irtisanomiset ja lomautukset ovat turhia. Näillä asioilla heikennetään kunnan palveluja. Kokoomus tahtoo yksityistää ja eriarvoistaa palveluja. Pitkän ajan rauhalisella taloussuunnittelulla oltaisiin asiasta selvitty, nyt on syylliseksi lavastettu työtekijät. Ajatelkaa nyt jos irtisanomisaika on pulivuotta - mitä sillä saa aikaan. Lisäksi palvelutarve säilyy ja kohta palkataan uusia työntekijöitä. Näin se menee hulluus Kirkkonummella
...
Kirjoittanut Ylläpito, 07.02.2014

Tero,

Verkkonummen kommentoinneissa ja keskustelussa noudatetaan niitä sääntöjä, jotka löytyvät otsikoiden Keskustelu - Keskustelun säännöt takaa. Verkkonummen keskusteluissa pitää osata käyttäytyä.

Keskustelun säännöissä on kohta joka kuuluu näin:
Viesti poistetaan, jos se
* sisältää kiroilua tai alatyylisiä ilmaisuja
* pyrkii luomaan negatiivista ilmapiiriä tai on vahvasti asenteellinen tai muuten suuntautuu vastustamaan jonkun hyväksyttäviä toimintamahdollisuuksia.

Toisin sanoen törkyjä ei suvaita. Niitä varten on muita verkkosivustoja.
...
Kirjoittanut 71 avointa työpaikkaa Kirkkonummella, 07.02.2014
Huh- kuntarekryssä 71 avointa työpaikkaa Kirkkonummella, tarkoittaako tämä nyt sitä, että "rotat hylkäävät uppoavan laivan"? Suuri määrä erityisopettajien, sosiaalityöntekijöiden ja hoitajien paikkoja auki, pistää miettimään, miten työntekijät jaksavat lomautusten ja irtisanomisten keskellä? Toivottavasti työilmapiiri saadaan nopeasti jaksamisen kannalta suotuisaksi, ettei käy niin, että opettajat ja muu henkilöstö vaihtuvat tiuhaan tahtiin palvelujen kärsiessä.
...
Kirjoittanut elp, 07.02.2014
Olin kuuntelemassa keskiviikkona kunnantalolla Duodecimin ja tk:n koulutusylilääkärin luentoa. Todella hienosti toteutettu ilta!

TK:n idea sähköisestä itse tehdystä terveystarkastuksesta netissä on uraa uurtava. Ja kaiken lisäksi voi ottaa käyttöön sähköisen terveysvalmentajan, asettaa omia tavoitteita ja seurata niiden toteutumista.

Positiivinen elämään suhtautuminen kannattaa. Myönteinen ihminen elää pidempään ja on terveempi.

Siinä on haastetta juuri irtisanotuille ja lomautetuille. Tuntuu kurjalta. Jos on pienet lapset ja velkainen talo, saa kyllä hakea onnen murusia kuin nuppineulaa heinäsuovasta.
Toisaalta - juuri opitun mukaan - ulkoiset tekijät eivät vaikutakaan kovin paljoa ihmisen kykyyn tuntea itsensä onnelliseksi. Se on osin perinnöllinen ( 50% ) ja tietoisen toimintatavan ( 40%) seuraus. Vain 10 % ulkoiset olosuhteet vaikuttavat. Eli häntä pystyyn. Kyllä me tästä...

Mitä tulee avoimiin virkoihin - on viisautta katsoa eteensä, jos ei voi omassa työympäristössään hyvin, kannattaa "nostaa kytkintä".
...
Kirjoittanut Rekry, 07.02.2014
71 avointa työapikkaa ...
Tällaisella rekry- menetelmällä vakituinen henkilöstö uupuu hyvin nopeasti.
Tämä tarkoittaa sitä, että rekryn kautta tulee aina vuoroon joku uusi työntekijä. Siis perehdytystä perehdytyksen perään.
Tällaisella toimintamallilla todellakin alkaa tulla vaihtoa lisää työssäolijoiden kohdalla.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0657 sekunnissa.