Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Politiikka Talousneuvoja hämähäkeiltä

Talousneuvoja hämähäkeiltä

Sähköposti Tulosta

Lankoja - Verkkonummi.fi

Kirkkonummen kunnanvaltuustolle esiteltiin talouden toteutumaraportti vuoden kolmelta kuluneelta neljännekseltä. Kaikesta säästämisestä ja rakentamisen tilapäisestä vähyydestä huolimatta luvut olivat huolestuttavia. Heti talouslukujen jälkeen valtuusto joutui päättämään ensi vuoden veroprosenteista: päättäjät eivät pitäneet veronkorotuksia oikeana keinona korjata vinoutunutta taloutta.

Valtakunnan ja koko maanosan taloustilanne näkyy myös hyvinvoivan Kirkkonummen kassassa. Yhteisövero-osuuden tilitykset olivat tammi-syyskuussa 4,9 milj. euroa. Vähennystä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna oli 2,7 milj. euroa eli -35,3 %.

Viime aikoina myös koulutetun työvoiman työllisyystilanne on heikentynyt. Muun muassa Nokian irtisanomiset ovat heijastuneet myös Kirkkonummelle. "Elokuun 2012 lopussa Kirkkonummella oli 1115 työtöntä työnhakijaa, joista 254 oli pitkäaikais-työttömiä (yli vuoden) ja 109 alle 25-vuotiaita. Työttömien työnhakijoiden kokonaismäärä oli 30 henkilöä suurempi kuin vuotta aiemmin, pitkäaikaistyöttömien määrä oli vähentynyt 4 henkilöllä vuoden takaisesta tilanteesta, mutta nuorten työttömien määrä oli lisääntynyt 12 henkilöllä."

Tilikauden tuloksen arvioidaan tässä vaiheessa muodostuvan noin -8,8 milj. euroksi. Ennusteen tulos tulee heikentämään taseen yli jäämää.

Tavoitteena toiminnan tehostaminen

Valtuusto halusi veronkorotusten sijaan löytää säästöjä tehostamalla toimintaa. Valtuutetut toivoivat, että hyviä ratkaisuja voitaisiin etsiä muista kunnista, joissa samoja toimintoja on onnistuttu tuottamaan tehokkaasti. Tämä kuitenkin edellyttäisi sitä, että työntekijöillä ja poliitikoilla olisi aikaa lähteä yhdessä tutustumaan tehokkaaseen toimintaan. Valitettavasti toimintaa on jo kuitenkin ehditty tehostaa niin paljon, että kaikki ylimääräinen aika on höylätty pois. Alimitoitetut yksiköt joutuvat reagoimaan ennakoimisen sijaan.

Toinen ongelma on, että asiat seisovat hallinnossa. Esimerkiksi hankkeet, joissa eri toimialojen pitäisi yhdistää voimansa, vaativat kunkin toimialan johtoryhmän hyväksyntää erikseen ja kaupan päälle vielä kunnan johtoryhmän puumerkin. Moni hanke on huolellisesti valmisteltu ruohonjuuritasolla, mutta juuttunut hallinnon lukuisiin portaisiin.

Resurssien leikkaaminen ei aina synnytä toivottua tulosta. Säästötoimissa pitäisi uskaltaa ottaa mallia eräästä television luonto-ohjelman hämähäkistä: koejärjestelyissä oli viritetty kahden pylvään välille monimutkainen lankaverkosto. Hämähäkki oli toisen pylvään päällä ja toisen päällä oli saalis. Katseltuaan lankojen sokkeloa vähän aikaa, saalista himoitseva hämähäkki lähti kulkemaan vastakkaiseen suuntaan. Se oli analysoinut reitin, ja tiesi, mikä lanka vie saaliin luokse.

Myös kunnan varoja säästettäessä on usein uskallettava lisätä kuluja yhdessä paikassa, jotta saataisiin säästöjä muualla. Erityisesti sekä lasten ja nuorten että vanhusten palveluiden kohdalla on juuri näin. Tosin on muistettava, että osa väärään suuntaan menevistä langoista todella menee väärään suuntaan. Kunnan virkamiehille pitäisi suoda tarpeeksi aikaa, jotta ne löytäisivät oikeat langat ja voisivat kehittää toimintaa.

Esimiesten pitäisi myös kuunnella alaisiaan tarkasti: heillä on usein konkreettisempia ajatuksia toiminnan kehittämisestä kuin esimiehillä, jotka eivät ole ehkä milloinkaan tehneet ruohonjuuritason työtä. Ylemmät virkamiehet eivät tosin aina ole valmiita kuuntelemaan alaisiaan. Jos joku alemman tason virkamies uskaltaa Kirkkonummella ottaa yhteyttä suoraan lautakuntaan, hän saa moitteita esimiehiltään. Niinpä viisainta on, että valtuutetut ja lautakuntien jäsenet ottavat itse yhteyttä kunnan työntekijöihin virkamiesjohtoa uhmaten.

Valtuutettujen aktiivisuutta kaivataan erityisesti nyt, kun valtuusto keskittyy tulevan kuukauden aikana pohtimaan ensi vuoden taloutta. Jos toiminnan tehostaminen tarkoittaa ainoastaan resurssien niukentamista, virkamiehillä ei ole muita mahdollisuuksia, kuin jättää tilanteen tarkempi analysoiminen kunnantalon hämähäkeille.

 

Kuva : Copyright Derek Harper

Kommentit (17)Add Comment
...
Kirjoittanut Säästöjä .. kuka säästää ja miten ?, 14.11.2012
..... Veronkorotusten sijaan tehostamalla toimintaa.!
Henkilöstön " selkänahkasta" tehostusta ja säästöjä ?
Kuntaan on ollut vaikea saada koulutettua ja ammattitaitoista henkilöstöä .
Ja vamaankaan asia ei helpotu, jos henkilöstö laitetaan tiukoille.
Oikea määrä työntekijöitä oikeassa paikassa = hyvin voiva ja jaksava henkilöstö, joka ei sairastele lainkaan niin paljoa kuin nyt.
Johtamiseen parempaa sisältöä.
...
Kirjoittanut Hoh hoijaa..., 14.11.2012
Eiköhän kyse ole toimintatapojen muuttamisesta nykypäivän vaatimusten mukaisiksi.

Virkamiesten fossiili- ja vastarannankiiskiosastoa tulisi ravistella ja pakottaa heitä päivittämään toimintansa tälle vuosituhannelle. Ottaa ruohonjuuritason henkilöstö mukaan muutokseen ja huomioida myös heidän ehdotuksensa oman työnsä kehittämisestä. Huomioida varsinkin uusia työ- ja toimintatapoja, joita oppilaitoksissa valmistuville tuleville työntekijöille jo opetetaan ja joiden mukaan kuitenkaan kunnassa ei vielä edes harkita toimittavan.

Jos esimiesportaassa on ihmisiä jotka ovat kykenemättömiä kehittämään toimintaa, heille voidaan osoittaa uusia soveltuvampia työtehtäviä arkistokomeroiden perukoilta.
...
Kirjoittanut Muutosjohtamisesta, 14.11.2012
Yritysmaailmassa kaikki elävät nykyään jatkuvan muutoksen tilassa. Tietty määrä muutosta pitää työtavat notkeina, turha karsitaan nopeasti pois. Samoin asiat ainakin pyritään tekemään niin että ollaan nopeasti valmiina seuraavaan tilanteeseen.

Kunnallisissa organisaatioissa kyllä tilanteet vaihtelevat, mutta työtavat ei. Kunnassa on uskomattomia asenneluutumia, ja aika moni on vain kaivanut itselleen mukavan kuopan, jossa voi tehdä työtään siihen mukavaan tahtiin. Nuo mukavuuslinnakkeet on romautettava pois. Liian moneen asiaan tulee virkamiehiltä vastauksena nopeasti ei, koska sitä ei ole aikaisemminkaan tehty...

Virkamiehet ovat meitä kuntalaisia varten, eivät hallinnon omia tarpeita varten.
...
Kirjoittanut Viljo "Ville" Savolainen, 14.11.2012
Virkamiehet ovat meitä kuntalaisia varten, niinhän sitä asioista tietämätön luulee Kirkkonummellakin. IPhonet vaan kaikille, vaikka kunnan ohjelmistot eivät edes toimi niissä, mutta ompahan virkamiehille lelut yksityiskäyttöön kustannuksista välittämättä.
...
Kirjoittanut Haloo, 15.11.2012
Mitäpä ajattelitte valtuutetut tehdä tuolle puhelinasialle?
Onko ostos oikeutettu, eikä siihen tarvitse puuttua?
Ne oli muuten iPadit, eikä iPhonet hyvä Viljo.
...
Kirjoittanut Hoh hoijaa..., 15.11.2012
Kerrohan ihmeessä Viljo mitä moisien iLelujen kanssa jatkossa tehdään? Sekä millä tavalla uutena valtuutettuna muutat kunnan jämähtänyttä toimintaa.

Nyt on viimeiset hetket yhdistää valtuusto puoluerajojen yli oikeasti toimimaan asukkaiden hyväksi tulevaisuuden puolesta. Puskista huutelu ei mitään muuta. Tarvitaan konkreettisia ehdotuksia ja toimintaa, välitöntä toimintaa.
...
Kirjoittanut jaana.andersin, 15.11.2012
Otanpa osaa tähän keskusteluun ja kysyn, että mitkä ovat olleet perustelut ipadien hankintaan? Olen kuullut vain huhun, että on hankittu sivistystoimelle 24 kpl. Hankinnathan aina pitää perustella järkevästi ja odotan vastausta joltain sellaiselta, joka tietää ja mielellään tänne sivulle, että kaikki saamme lukea vastauksen.

Leluja ei pidä kellekään ostella ja jos sivistystoimen ihmiset perustelisivat hankintaa liikkuvuudella, niin heitän jo jatkokysymyksen. Eikö silloin olisi riittänyt muutaman hankinta yhteiseen käyttöön? Eihän esimerkiksi yrityksissäkään hankita sellaisia laitteita, joita ei tarvita jokapäiväisessä käytössä ja esimerkiksi videotykit, jotka ovat muuten hinnaltaan halvimmillaan ipadien luokkaa, ei niitäkään hankita kaikille.

Kunnan talous ei ole vakaalla pohjalla ja valtuustossa päätettiin mm. olla korottamatta kunnallisveroa, joka olisi ollut kohtuullinen vero, joka maksetaan ansiotuloista ja eniten sitä maksavat korkeimmin palkatut, joten kaikkien pienituloisimpia se ei olisi kiusannut lainkaan. Taisin olla yksi muutamista, jotka olivat valmiit korottamaan sitä veroa. Velkaa otetaan jo nyt tapissa olevan velan päälle lisää ja varsinkin tällaisessa tilanteessa pitää kunnan säästää joka ikisessä käänteessä missä se vain on mahdollista ja luopua turhista hankinnoista, jotta rahaa jää peruspalveluiden tuottamiseen. Kirkkonummella on samankokoisiin kuntiin verrattuna liki tuplasti velkaa suhteutettuna henkilölukumäärään. Eikös se ollut Kreikan tie, se velaksi eläminen.

Lähetin toissapäivänä kuntaan kirjeen, että yksipuolisesta tulostamisesta pitää luopua. Minua nimittäin vähän närästi se, että valmiussuunnitelma oli tulostettu yksipuolisesti jokaiselle valtuutetulle ja se oli aika paksu pino paperia. Ja kun valmiussuunnitelma meni uusiksi, niin käytännössä isoa määrä rahaa meni saman tien silppuriin. Muutenhan suurin osa varmaan ottaa vastaan vain sähköistä materiaalia, mutta salaiseksi luokitellut vielä tulostetaan tässä kunnassa, vaikka nekin voisi toimittaa sähköisesti perille. Pienistä asioista syntyy lopulta isoja summia.
...
Kirjoittanut Lamput pimeänä?, 15.11.2012
No hitsinhitsi, ku on niin hitaat ne kunnan yhteydet. Ei oo sitte taaskaan kellään pillahtanu mieleen semmonen aika yleinen ratkaisu tähän ongelmaan : käyttää paikalla operaattorin edustajaa tai jotain tietokonevelhoa, jommassa kummassa on vika. Ei ois paljoo maksanu, toisin kuin tämä lelupuhelinten hankinta johtajatasoiseen surffailuun!!!
...
Kirjoittanut No worries, 15.11.2012
Heitänpä hieman k...sta kiukaalle ja viittilöin kuntaliitosjupakkaan jolla saattaa olla yllättäin merkityksensä myös kunnan talousasioissa. Moni kovin vaikutusvaltainen kuntapäättäjä on liputtanut, ja liputtaa, Pork(k)alan kunnan nimeen. Jopa ihan epätoivoon asti.

Maan hallitus on tänään sopinut sitä, miten tuossa kuntauudistuksessa edetään ja pulpahti mieleeni, että koska Kirkkonummi ei nykyisessä tilanteessa ole pakotettu sovituissa hallituksen raameissa liitosneuvotteluihin, niin tehdänpä siitä ihan omin hölmöin talousratkaisuin sellainen. Ei muuta kun kuntatalous kuralle, mielummin jo eilen, ja selvitys on tehtävä, et`Voila`! Pork(k)alan kunta on jälleen vahvasti agendalla.

Lainaan Orm Onnekasta, Harald Hirmuisen apuria, kun kaveri kysyy miksi Harald tuoksuu niin voimakkaasti valkosipulilta (eka kuva). Orm selittää (toka kuva) että aina kun Harald ottaa simaa kievarissa, hän syö myös paljon valkosipulia jotta Helka (Haraldin vaimo) ei haista olvin tuoksua Haraldin kotiutuessa. Viimeisessä kuvassa huomataan, että Orm ja kaveri työntävät sammunutta Haraldia kottikärryissä kotiin ja kaveri toteaa Ormille: Pirullisen nerokasta! (devilisly clever) Ja eikun tuhlaanmaan padeihin, tutustumismatkoihin, tehottomaan IT-kamaan, turhiin työryhmiin jne. jne.
...
Kirjoittanut Maija-Liisa Rönkko, 16.11.2012
Andersinille ja muillekin. Kuntalaisena olen luullut eli kuullut, että kunta on siirtynyt sähköiseen kokousmenettelyyn ja kaikki kokousasiat ja liitteet jaetaan sähköposteihin. Kannettavia tietokoneita on ostettu kaksi jokaiselle, kaikille valtuutetuille ja hallituksen jäsenille omat läppärit kotiin ja toiset läppärit valtuustosaliin ja kunnanhallituksen huoneeseen ettei tarvitse kantaa konetta kotoa kokoukseen. (siinä voi rasittua). Lisäksi kuntaan on palkattu projektia varten päällikkö (palkka 4tuhatta euroa kts kirkkonummen sanomat ja västra nyland 23 ja 25.10. ) hoitamaan luottamushenkilöiden kokousten sähköistyshanketta. Lisäksi kaikissa kokouksissa on alussa neljä muuta henkilöä vain sähköisen kokouksen sujumista varmistamassa (vahtimestari, 2 toimistosihteeriä ja atk-mies). Valtuutetut ei kuuleman mukaan osaa käynnistää tätä kunnan konetta itse, eikä muista käyttäjänimeään eikä salasanaa. (Onko ne kotiin ostetut kunnan läppärit käyttämättä? Kun luottamushenkilöt ei kokouksessa itsenäisesti osata avata konetta)

Ja sitten Andersin kertoon ihan viattomasti että PAPERIA JAETAAN. Andersin ja muidenkin pitäisi vaatia sähköiseen kokoukseen siirtymisestä vastanneet henkilöt vastuuseen kustannuksista ja kunnan rahojen haaskaamisesta, jos kerran paperia jaetaan edelleen. Laskekaa paljonko maksaa 2* 70 tietokonetta (a 500 euroa?) , tulostimet, mokkulat tietoliikenneyhteydet. Ostettiinpa koneet omaksi tai ei, ne maksavat ja verovaroja kuluu. Liikutaanko jo kohta äyritasolla eikä senteissä. Verkkonummen toimittajalle tutkivan journalistin homma tässä.
...
Kirjoittanut Siunaa..., 16.11.2012
...ja varjele!!!!
...
Kirjoittanut jaana.andersin, 16.11.2012
Maija-Liisa, sen verran tuosta paperin jaosta, että olen täysin samaa mieltä. Silloin kun on jaettu välineet, niitä pitää käyttää ja henkilöllä itsellään pitää olla halu niiden käyttämiseen ja jos kunnassa on määräys ja laitteet jaettu, niitä käytetään. Kivikaudella oli toisin, nyt ollaan eletty jo kauan hyvin sähköisissä toimistoissa.

Toki on varmasti yhdyskuntatekniikalla esimerkiksi karttoja, joiden tutkiminen on vaikeaa, jollei mahdotonta ilman paperiversiota, pieneltä tai suuremmaltakaan näytöltä. Mutta se on pieni marginaali kaikkeen muuhun paperin tuhlaamiseen verrattuna. Lisäksi tulee muste, laitteiden huolto ym. välilliset kustannukset tulostamisesta.

Olin yllättynyt saamastani valmiussopimuksesta, joka tuli postitse, siitä että se tuli paperisena ja yksipuolisena tulosteena, mikä on minulle sentinvenyttäjälle kauhistus. Sen jälkeen, kun ilmoitin, että otan vastaan vain sähköistä materiaalia, tämä oli ensimmäinen kerta, kun kokouspostia tuli paperisena. En tiedä, mutta ilmeisesti salainen materiaali vielä jaetaan paperilla. Tosin, senkin voi todella hoitaa salatulla yhteydellä henkilön sähköpostiin, jollainen on, siis oma kunnan postilaatikko, kaikilla valtuutetuilla ja käsittääkseni myös kaikilla (en ole tästä varma) luottamushenkilöillä.

Jos nyt joku luottamushenkilö sanoo, ettei osaa, ettei viitsi opetella, niin kehotaisin harkitsemaan kotiin jäämistä. Ei tänä päivänä voi hoitaa asioita ilman tietotekniikka-osaamista ja mitä kertoo ihmisestä, ettei osaa tai viitsi. Osaako sitten muutakaan tai viitsiikö? Tämä ei kuitenkaan käyttäjätasolla ole mitään rakettitiedettä :)

Vastausta lähettämääni viestiin ei ole tullut. Aion kyllä kysellä sen perään.
...
Kirjoittanut Jerri Kämpe-Hellenius, 16.11.2012
Salaisesta materiaalista

Mielestänni taasen on parempi että salainen materiaali toimitetaan paperilla.
Sähköisessä muodossa olevaa saa aivan liian helposti tallennettua milloin minnekkin ja sitten onkin soppa valmiina.

Itse toimin luottamusmiehenä työpaikallani ja käsittelen asemani takia luottamuksellisia materiaaleja säännöllisesti. Itsellänikin kesti tovi kehittää riittävän yksinkertainen, toimiva ja luotettava tapa näitten sähköisten materiaalien käsittelemiskeksi, niin että saadut luottamukselliset tiedostot todellakin ovat itselläni vain yhtenä kopiona yhdessä paikkaa mutta kuitekin saatavissa tarvittaessa.

Sähköisestä materiaalista kun vain on liian helppoa tehdä lisäkopioita - paperisesta se ei onnaa yhtä helposti.

Sillä aina on muistettava vahingon suuruus (rahallinen ja muut) jos salaista materiaalia vuotaa... Joskus se muutaman euron panostus salaisen materiaalin tulostamiseen ja toimittamiseen voi vaan kannattaa.
...
Kirjoittanut jaana.andersin, 16.11.2012
Kyllä se onnaa paperistakin tehdä. Sähköisen asiakirjan voi suojata, ettei sitä voi tulostaa, copypasteta tai tallentaa saatikka edelleenlähettää. Toki jäljelle jää kuvakaappauksen mahdollisuus! Mutta yhtä hankalaa kuin kopsaaminen.

Minulla on kaikki kotonakin vielä yksien lukkojen takana, tärkeät kovalevyt, muistitikut, avaimet jne. ja vielä hälyt päälle, paitsi ne mapit.

Jos kunta ohjeistaa tietyllä tavalla toimimaan ja haltija rikkoo määräyksiä, syytettyjen penkillä todennäköisesti istuu silloin yksittäinen onneton, joka ei välittänyt määräyksistä. Vastuukysymystä voisi muutenkin painottaa luottamushenkilöille, niin ehkäpä kunnassa vältyttäisiin vaikka luottamushenkilöiden rikosepäilyiltä, tai eihän sekään aina riitä.

Jerri, lähtökohta pitäisi olla, että luottamushenkilä on saamansa luottamuksen arvoinen, eikö niin? Mutta isoon joukkoon mahtuu ja silloin on sama onko joku salainen asiakirja paperilla vai sähköisenä.
...
Kirjoittanut jaana.andersin, 16.11.2012
Jerrille vielä lisäys, että ykköspostissa toimitettu salainen materiaali tuskin on kovin salaista, matkalla se voi kadota, vahingossa mennä naapurin postilootaan tai joku tuhma varastaa sen. Näin se minulle tuli perille. Kirjaus on ainoa oikea tapa varmistaa perillemeno, mutta taas tullaan niihin kustannuksiin. Esim. 100-sivuinen tuloste kohtuullisella 36 sentin kustannuksella maksaa 36 euroa ja postitus päälle, kirjattuna 5,60, yhteensä 41,50 ja kerrotaan valtuutettujen määrällä, saadaan tulokseksi 2116,50 euroa. Melkoinen summa.
...
Kirjoittanut Jerri Kämpe-Hellenius, 16.11.2012
Jaana: sähköisessä materiaalissa ylimääräisten kopioiden teko vahingossa huomattavasti helpompaa. Itselläni on tekninen koulutus joten ihan ummikko en tietotekniikassa ole ja minäkin tiedän itselläni olleet vaikeudet sähköisen materiaalin huolellisessa käsittelyssä. Vahinko-vuotoja minä tässä ensisijaisesti pelkään, jopa huomattavasti käsittelyn jälkeen... (onko kaikki kopiot tuhottu käsittelyn jälkeen?)

Minäkin olen murtanut kopi&tulotuslukittuja pdf-tiedostoja, joten ei sähköisetkään ole sen luotettavampia jos halutaan olla rikollinen. Paperi-versiossa on myös helpompaa kerätä kopiot takaisin käsittelyn jälkeen.

Mutta sen sijaan että mietit vain mitä paperi-kopio maksaa. Mietippä mitä yksi paha vuoto maksaa rahallisesti, imagollisesti ja henkisesti kunnalle ja henkilölle jonka tiedot vuosivat...

Itse suosin paperiversioita kun käsittelen henk.koht. asioita ihmisistä - käsittelyn jälkeen sitten vedän silppurista paperit läpi ja voin olla varma että nyt minulta ei enää voi vuotaakkaan.

Mitä tulee ohjeitukseen ja seuraamuksiin, niin teknisten tietoasioiden käsittelykyky vaihtelee huomattavasti ihmisillä. Ei kaikki vaan ymmärrä asian päälle, itselläkin se vaatii jatkuvaa työtä.

Mutta tavasta riippumatta, toivotaan ettei niitä vahinkovuotoja tule - ne ku saadaan lukea iltapäivälehtien lööpeistä sitten.

...
Kirjoittanut ., 17.11.2012
miksi virkamiehet hankkivat iPadit kunnan piikkiin
jotta heidän lapset voivat käyttää niitä kotona maksutta. Kaikki kelpaa minkä maksutta saa.

moni virkamies ei niitä itse edes tarvitse

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 14.11.2012 13:40 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0658 sekunnissa.