Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Kirkko parka

Sähköposti Tulosta

Adventti - Verkkonummi.fi

Adventti ei oikein ala valoisissa merkeissä luterilaisessa kirkossamme. Helsingin Sanomien mukaan kirkosta on tänä viikonloppuna eronnut jo 8000 ihmistä. On aivan saman tekevää, mitä mieltä poliitikot ovat homoseksuaalisuudesta: aina kansa eroaa kirkosta. Miksi ihmeessä eduskunnan äänestys synnytti taas joukkopaon kirkosta? Siksikö, ettei valtiosta voi erota ja jostain on päästävä pois, kun ottaa päähän?

Olisi reilua, jos ihmiset vastustaisivat kirkkoa silloin, kun kirkolliskokous tekee ihmisten mielestä typeriä ratkaisuja – niitäkin kyllä nimittäin riittää. Miksi ihmeessä samat ihmiset, jotka vastustavat valtion ja kirkon liittoa, liittävät ne tiiviisti yhteen omissa ratkaisuissaan ja rankaisevat kirkkoa kansanedustajien puheista? Eduskunnan päätös ei ole sama kuin kirkon, vaikka arkkipiispa nyt sattuikin olemaan iloinen syrjinnän vähentymisestä.

Syksyllä käytiin seurakuntavaalit. Väitän, että suurimmalle osalle seurakunnan jäsenistä on hämärää, mitä seurakunnan luottamuselimet tekevät, millaisista asioista niissä päätetään ja mitä mieltä eri ehdokkaat asioista ovat. Vaaleissa ei ainakaan nostettu esiin ensimmäistäkään kiistakysymystä eikä vedetty minkäänlaisia linjoja siitä, mitä oikein kannatetaan.

Demokratia on valtion ja kuntienkin kohdalla vähän tehoton vaikutuskeino. Kirkollisdemokratia on suorastaan olematonta. Kansalaiset tuntevat ilmeisesti suurta avuttomuutta sen suhteen, miten he voivat vaikuttaa kirkkoon. Ainoaksi keinoksi ilmaista mielipidettä jää erota kirkosta. Auttaisiko asiaa, jos kirkko muuttaisi hallintomalliaan ja loisi uusia kansalaisvaikuttamisen kanavia? Tai voisiko kirkko edes järjestää jäsenilleen mahdollisuuden käydä ilmaisemassa mielipiteensä ajankohtaisista homoseksuaalisuusasioista netissä niin, ettei ainoa avoinna oleva nettisivu olisi eroakirkosta.fi?

Ei niin, etteikö kirkosta saisi erota. Joidenkin ihmisten katoaminen kirkollisista kuvioista tekee varmasti kirkolle vain hyvää, samoin se, että kirkon on mietittävä sanomaansa ja toimintaansa entistä tarkemmin. On vain kurjaa, kun "rangaistus" kohdistuu väärään tahoon.

Eduskunnan avioliittolakia koskevassa äänestyksessä ainoa kirkkonummelainen vastuunkantaja oli edustajamme Raija Vahasalo, joka äänesti avioliittolain muutosta vastaan. Vahasalo oli kuitenkin tyytyväinen myös äänestyksen lopputulokseen: "On hyvä, että suvaitsevaisuus lisääntyy." Äänestys oli kokoomuslaisille omantunnon kysymys, ja Vahasalo kertoi äänestäneensä sen mukaan, mitä hän itse tunsi oikeaksi, mutta hänen kantansa ei ollut kiihkeä tai ehdoton. Kansanedustajissa oli mitä ilmeisemmin molemmilla puolilla paljon väkeä, joka olisi voinut äänestää toisinkin.

Tänään kirkoissa on kuitenkin laulettu hoosiannaa homoseksuaalisuudesta piittaamatta. Verkkonummen toimitus toivottaa hyvää adventtia eronneille ja eroamattomille, homoille ja heteroille, kullekin oman hyvän määritelmänsä mukaan.

Kommentit (13)Add Comment
...
Kirjoittanut kuntalainen_, 30.11.2014
Harmi että ainut Kirkkonummelainen kansaedustaja edustaa suvaitsemattomuutta ja on valmis hakkaamaan meitä kuntalaisia raamatulla päähän. Onneksi hän edustaa vain osaa kuntalaisistamme. Nyt kun kirkossa mietitään luopumista avioliittoon vihkimisestä, niin yhteiskunnassa voitaisiin miettiä uudelleen koko seurakuntin omaisuusmassan ja palvelujen järjestämisestä. Syrjäseuduilla olkaa olla paljon seurakuntien tiloja rapistumassa, joille olisi varmaankin käyttöä tässä yhteiskunnassa. Demokratia tällaisen omaisuusmassan hoitamiseksi paranisi ja voisihan niitä samoja tiloja edelleen seurakunnat käyttää pientä korvausta vastaan.
...
Kirjoittanut Roviollekko vaan?, 30.11.2014
Kirjoititko juuri että pitäisi vielä kirkon omaisuuskin varastaa, kuntalainen_?

jepjep... jospa nyt kunnoitetaan toisten oamisuutta, sillä historiaa emme voi muuttaa.
...
Kirjoittanut Lasten oikeus, 30.11.2014
Saa olla ylpeä, että kunnassa on fiksu ja oikeudenmukainen kansanedustaja.
On selkärankaa olla asian suhteen reslistinen.
Kyllä tässä asiassa Lapset on ne joita ei saa unohtaa.
Lapset ja lasten turvallisuus ja hyvinvointi menee aina aikuisten mielihalujen edelle.
...
Kirjoittanut Joo,, 30.11.2014
olen ihan samaa mieltä kuin "Lasten oikeus": lasten hyvinvointi tosiaan menee mielihalujen ja ennakkoluulojen edelle. Siksi olinkin osoittamassa mieltäni lakimuutoksen puolesta, jotta kaikien perheiden lapset saisivat samanlaiset oikeudet turvallisessa parisuhteessa eläviin vanhempiin sukupuolesta riipumatta. Lasten puolesta!
...
Kirjoittanut Ex-seurakuntalainen, 30.11.2014
Mielestäni kansanedustaja Vahasalo yrittää selityksillään paikkailla tekoaan mutta äänestys on tehty eikä sitä voi muuttaa. Olisin odottanut hieman nykyaikaisempaa kannanottoa kun että "äänestää tunnepohjalla". Onneksi oikeus voitti!
...
Kirjoittanut näin näkisin tämän, 30.11.2014
Äänesti Vahasalo nyt miten tahansa mihin tahansa asiaan liittyen, sillä ei ole mitään väliä, suomalaisella kun on tunnetusti kanan muisti mitä tulee poliittisiin asioihin. Vahasalo tulee saamaan joka tapauksessa hurjan äänisaaliin taas kerran Kirkkonummelta, sillä häntä äänestää niin moni tottumuksesta vanhan kaavan mukaan.
...
Kirjoittanut Sepeteus, 30.11.2014
Kaikkia ei voi miellyttää ikinä. Minusta Vahasalo edustaa fiksua ja kiihkotonta kantaa: äänestää painostuksesta huolimatta rehellisesti omantuntonsa mukaan, mutta kunnioittaa samalla niitä, jotka ovat toista mieltä. Siitähän demokratiassa pitäisi olla kyse!
...
Kirjoittanut Immu, 01.12.2014
Vahasalon meriittilista;
Opettajien lomautukset
Työntekijöiden irtisanomiset
Tasa-arvoa vastaan äänestäminen
Tätä voisi jatkaa...
...
Kirjoittanut Mää vaan, 01.12.2014
Tuskin kumpikaan mielipide on väärä, joten turha haukkua niitä, jotka elävät kuten ev-lut uskonto heitä opettaa. Elämme demokraattisessa maassa, joten turha valittaa (vaikka kantani hävisikin, valitettavasti), kun päätökset on tehty. Se nyt oli vain enemmistön päätös, sillä hetkellä. Samassa istunnossa leikattiin ne lapsilisät (mut ketäs se nyt kiinnostaisi...) ja monta muuta asiaa, mutta eihän media niistä joutanut kirjoittelemaan. Sinne upposi taas kansaan kuin voi veitseen...
...
Kirjoittanut mitä hyvää uskonto on tehnyt?, 01.12.2014
Hyvät ihmiset miettikääpä mitä kaikkea on tehty uskonnon nimissä. Kuinka paljon sotia on käyty uskonnon nimissä (riippumatta uskonnosta) ja käydään edelleen. On aika verinen historia tuolla rakkauden sanomalla.
Olisikohan aika irrottaa kirkko valtiosta ja antaa kirkon hankkia toimeentulonsa itse, kuten tekevät esim. urheiluseurat. Itse erosin kirkosta, koska kirkon johtavien henkilöiden teko pyhyyttä ei vaan jaksa katsella.
...
Kirjoittanut ET, 02.12.2014
Nyt äänestettiin tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista. Missä kohtaa tämä on jotain uskonnollista ja kirkollista? Ei mihinkään uskontoon kuuluvalle tämä on kuin vierasta kieltä. En nyt yhtään ymmärrä miten tähän uskonto liittyy?
...
Kirjoittanut Sä vaan, 02.12.2014
Eihän tuo äänestys kirkkoon liity, arkkipiispan kommentit aiheuttivat konservatiivien eropiikin. Noin yleisesti kirkosta erotaan, koska harva on liittynyt siihen omalla päätöksellä. Vahasalolle terveisiä: pelottaa elää yhteiskunnassa, jossa lainsäätäjä tekee päätöksiä tunne- eikä järkipohjalta.
...
Kirjoittanut ---, 03.12.2014
Eiköhän olisi jo aika erottaa kirkko ja valtio toisistaan. Kirkko voisi periä jäsenmaksuja niin kuin muutkin yhdistykset ja samalla karsia kuluja vähentämällä luottamuspaikkoja. Kuka oikeasti enää haluaa (kaikkien muiden pakollisten verojen jälkeen) maksaa kirkkoveroa???

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0656 sekunnissa.