Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Perinteet Sivistyslautakunta kaipaa palkintoehdokkaita

Sivistyslautakunta kaipaa palkintoehdokkaita

Sähköposti Tulosta

Riemukaari Kirkkonummen asemalla - Verkkonummi.fi

Porkkalan vuokrakauden alusta ja alueen evakuoinnista tulee syksyllä kuluneeksi 70 vuotta. Kuntamme oli suurvaltapolitiikan pelinappulana, kunnes pelisäännöt uuden aseteknologian myötä muuttuivat ja Suomi sai niemensä takaisin.

Vuokrakausi ei kuitenkaan Kirkkonummen kohdalta loppunut siihen: se vaikuttaa yhä edelleen Kirkkonummen elämään yllättävän monella tavalla. Kun muuta alueet kehittyivät, Porkkalan vuokra-alue siirtyi 50 vuotta ajassa taaksepäin. Menetimme myös osan historiaamme, sillä kaikki paikkakunnalla asuneet eivät palanneet takaisin.

Tuosta ajasta kaivataan lisää tietoa ennen kuin se ehtii unohtua. Siksi sivistyslautakunta päätti myöntää tämänvuotisen tunnustuspalkintonsa toiminnasta Porkkalan vuokrakauteen liittyen. Lautakunta ei ole toistaiseksi saanut yhtään ehdotusta.

Historian, poliittisen historian ja sosiologian kannalta erittäin mielenkiintoinen vaihe on vähitellen katoamassa unohdukseen. Materiaalia ja muistoa on kyllä kerätty yksittäisten henkilöiden toimesta, mutta minkään alan tieteellistä tutkimusta Porkkalan vuokrakaudesta ja sen vaikutuksista alueen kuntien kehitykseen ei ole tehty.

Kotikunnan menneisyys kuitenkin kiinnostaa uusia kirkkonummelaisia, jotka haluavat juurtua uuteen kotikuntaansa. Metsämme ovat täynnä muistoja naapureittemme vierailusta: bunkkereita, kaivantoja, vanhoja tavaroita ja tuhottujen talojen raunioita. Moni haluaisi tietää niistä enemmän. Siksi on hienoa, että siellä täällä käynnistyy erilaisia hankkeita: parenteesiajo moottoripyörillä, suunnistuskartta vuokra-ajan maamerkeistä, rakennusinventaarioita, yhteydenottoja täällä eläneisiin entisiin vuokralaisiin. Paljon vuokrakauden materiaalia on koottu Ragvaldsin Eliasvillaniin, jossa kannattaa ehdottomasti vierailla.

Kulttuuritoimenjohtaja Maaret Eloranta toteaa, että vuokrakauteen liittyen saattaa olla vielä muitakin projekteja, joista kunnassa ei ole edes tietoa. Se on yksi syy tunnustuspalkinnon jakamiseen. Toinen syy on, että historiamme mielenkiintoisen vaiheen tallentaminen ja esiintuominen on ehdottomasti palkitsemisen arvoista.

Jos siis tiedät ihmisen tai yhdistyksen, joka on toiminut Porkkalan vuokrakauden tutkimisen tai sen esiintuomisen parissa, tee ehdotus tunnustuspalkinnon saajaksi. Ehdotusten jättämisaika päättyy 30.5.2014 klo 12:00. ja ne tulee tehdä tarkoitusta varten osoitetulla lomakkeella. Lomake löytyy Kirkkonummen kunnan kulttuuripalveluiden sivuilta, kohdasta Tunnustuspalkinto 2014.

Kuva: Kirkkonummen kulttuuritoimi

Kommentit (4)Add Comment
...
Kirjoittanut Serpa, 24.05.2014
Törkkistä että lomake on ruotsinkielellä vain. Eikö suomenkielellä voi ehdottaa? Kas kun ei ole venäjäksi lomake! Lomakkeen visuaalisuus viittaa venäjälle.
...
Kirjoittanut Kirkkonummi kaksikielinen kunta, 24.05.2014
Ihan totta. Todellakin outoa, että tuo lomake on ainoastaan Ruotsin kielellä.
Onko toisaankin niin, että Suomenkieliset ei kultturia harrasta eivät ole kinnostuneita oman kuntansa kulttuurista ja kulttuurihistoriasta???
...
Kirjoittanut Jerri Kämpe-Hellenius, 24.05.2014
Artikkelin lopussa oleva linkki on kunnan ruotsinkieliselle sivulle -- sivun oikeasta ylälaidasta saat suomenkielisen version.
(monista sivustoista löytyy erikieleset versiot ja kun sivusto on oikein tehty niiden välillä on helppo siirtyä.)

Itse lomake on täysin kaksikielinen, vieläpä niin että suomenkielinen versio aina ensin.
...
Kirjoittanut Toimitus, 25.05.2014
Toimitus pyytää anteeksi, ettei tarkastanut linkkiä. Nyt linkki on kunnan suomenkielisille sivuille.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 27.05.2014 21:59 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0653 sekunnissa.