Vappu kiertoon kunnialla

01.05.2014 11:29  Kirkkonummi
Tulosta

Jäteongelmia - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Joulun väitetään olevan turhan kuluttamisen juhla, mutta se ei pääse lähellekään niitä turhuuden markkinoita, joita vappuna vietetään. Vappukrääsä ei edes ole mitään helposti hävitettävää tavaraa: jopa paperiserpentiinit ovat niin täynnä väriaineita ja kemikaaleja, ettei niitä voi laittaa sen enempää paperinkeräykseen kuin kompostiinkaan. Viimeistään huomenna vapusta on kuitenkin päästävä eroon. Verkkonummen toimitus soitti HSY:n jäteneuvojalle ja kysyi, miten se tehdään oikeaoppisesti.

Viattomimmat vapputarvikkeet, tippaleivät, munkit ja kuohuviini, poistuvat suhteellisen helposti: yhden päivän pääkipu ja muutama ylimääräinen kuntosalitunti tai juoksulenkki kyllä hoitavat pulman. Jos tippaleivät ja munkit on valmistettu kotioloissa, paistorasva muodostaa kuitenkin ongelman: sitä ei missään tapauksessa saa kaataa viemäriin, sillä jähmettyessään se tukkii putket. Käytännössä paistorasvan hävittämiseen on pari vaihtoehtoa: sen voi imeyttää pienissä erissä talouspaperiin ja kompostoida tai se kaadetaan suljettuun simapulloon ja heitetään sekajätteisiin.

Vappuravitsemuksesta jää rasvan lisäksi myös pullojätettä. Kierrätettävät kuohuviinipullot on helppo kuljettaa pullonkeräykseen. Muovisistakin pulloista osa on pantillisia, mutta loput kuuluvat energiajätteisiin. Jos taloyhtiössä ei kerätä energiajätettä erikseen, muovipullot kuuluvat valitettavasti sekajätteeseen joko paistorasvalla täytettyinä tai ilman.

Ilmapallot ovat myös sekajätettä. Foliopalloissa on muovipinnoite ja niin runsaasti väriä, ettei niitä voi laittaa metallikeräykseen muiden foliotuotteiden tapaan. Kauniit ja kestävä foliopallot ovat siis todella turhaa ja vahingollista tavaraa. Ainoa järkevä kierrätyskäyttö niille on lahjapaperina toimiminen seuraavan kulutusjuhlan aikana: värikkäistä palloista saa todella kauniita paketteja seuraavana jouluna. Uusiokäytettyinäkin muovikuorrutetut folioroskat päätyvät kuitenkin kasvattamaan maailman jätekuormaa ilman pienintäkään toivoa luonnollisesta hajoamisesta. Kumipallot häviävät kaatopaikalla hieman nopeammin, mutta kyllä nekin pysyvät luonamme pidempään kuin toivoisimme.

Serpentiini on kyllästetty myrkyillä, joten se kuuluu sekajätteeseen. Myös paperiset vappuhuiskat kuuluvat samaan kategoriaan. Sekajätteisiin joutaa myös serpentiinispray, mutta se on ensin saatava irti erilaisilta pinnoilta, joihin se tarttuu huomattavasti tiiviimmin kuin tuoteseloste antaa ymmärtää.

Ainoa siedettävä vapputarvike on vappunenä. Sekin on siedettävä vain, jos se laitetaan talteen odottamaan seuraavia vappuja. Myös poliittisia puheita on suhteellisen helppo kierrättää.

Vappu on siis melko vahingollinen juhla monella eri tavalla. Onneksi vuodenkierron seuraava juhla keskittyy lähinnä koivunoksiin. Juhannuskokkojenkin pienhiukkaspäästöt levittäytyvät sen verran tasaisesti ympäri suomalaista maaseutua, että niiden haitallisia terveysvaikutuksia eivät huomaa kuin satunnaiset metsäpalojen uhrit.

Viimeksi päivitetty ( 01.05.2014 11:35 )