Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Perinteet Jos naiset olisivat vallassa...

Jos naiset olisivat vallassa...

Sähköposti Tulosta

Valtavia naisia - Verkkonummi.fi

Hyvät kansanaiset, tähän on tultu. Kirkkonummella ei kannata enää pohtia, millainen yhteiskunta olisi, jos naiset olisivat vallassa. Se olisi tällainen. Voimme kenties kuitenkin pohtia sitä, millainen yhteiskunta olisi, jos naiset ottaisivat itselleen sen vallan, joka heille on annettu. Kovaääninen, itsetietoinen ja usein huonosti käyttäytyvä toinen sukupuoli nimittäin pihistää meiltä meidän oikeutetun valta-asemamme välillä turhankin helposti.

Vallanpitäjien sukupuolijakauma Kirkkonummella on todella melko naispainotteinen. Kunnanvaltuustossa on 27 naista ja 24 miestä. Perinteisesti konservatiivisissa puolueissa, kokoomuksessa, RKP:ssä ja keskustassa sentään on vielä miesenemmistö: 15 kokoomuslaisesta valtuutetusta vain 6 on naisia, 11 RKP:n edustajasta 5 ja keskustassa kolmesta edustajasta yksi on nainen. Demareilla osuudet menevät tasan, mutta puolueen hajottua suhteet ovat SDP:ssä 1:4 ja uusdemareissa 3:4. Vihreissä naisia on peräti 6 seitsemästä ja perussuomalaisistakin kolme viidestä. Vasemmisto ja kristilliset saivat vaaleissa kumpikin yhden naisen valtuustoon.

Kunnanhallituksessa suhdeluku on toinen: kolmestatoista päättäjästä vain kuusi on naisia. Puheenjohtajana on kuitenkin nainen. Valtuuston puheenjohtajisto on miesenemmistöinen, sillä kokoomus ja RKP valitsivat miehen edustamaan itseään. Vihreät kuitenkin antoivat pestin naiselle, ja koska yksi nainen hyvinkin vastaa kahta miestä, tilanne on tasan.

Kunnan virkamiesjohdossa olisi muuten tasapaino, mutta kunnanjohtaja on mies: toimialajohtajista puolet on naisia, puolet miehiä. Seuraavan tason johtajista enemmistö on naisia. Kuntalaisten kannalta tärkeimpiä naisjohtajia ovat terveyskeskuksen ylilääkäri ja hallinnollinen johtaja, joka samalla on hammaspuolen ylilääkäri. Yhdessä he ovat saaneet systeemin toimimaan mainiosti. Päivähoito on kokonaan naisten käsissä. Kouluissa miehet sentään käyttävät valtaa siinä missä naisetkin. Yhdyskuntatekniikan toimiala on melko miesvaltainen, mutta sielläkin palkittu ruokahuolto ja loistavasti toimivat siivouspalvelut ovat naisjohtoisia.

Kirkkonummen yrittäjien hallituksessa istuu kuusi naista ja kaksi miestä. Seurakuntaneuvoston 16 jäsenestä 11 on naisia, tosin muut seurakunnalliset toimielimet ovat kyllä miesvaltaisia.

Tieto on valtaa ja se valta on myös naisten käsissä Kirkkonummella: suurin osa lukemistanne teksteistä on naisten kirjoittamia. Verkkonummi on ruokajuttuja lukuun ottamatta käytännöllisesti kokonaan pelkkää naisnäkökulmaa. Kirkkonummen sanomissa vain päätoimittaja on mies, mutta koska hän on myös yrityksen toimitusjohtaja, hän ei ehdi kirjoittaa tekstejä kovin usein, joten tekstien sisällöistä vastaavat pääosin lehden neljä naistoimittajaa. Västra Nylandin Kirkkonummeen erikoistuneista naistoimittajista toinen jäi äitiyslomalle ja hänen tilalleen palkattiin mies, joten Västrasta voi lukea säännöllisesti myös miehisiä tekstejä. Ainoastaan Viisykkönen on kokonaan miesvaltainen media.

Emme siis voi enää kritisoida vallankäyttöä ja sen tuloksia sillä, että valta on miehillä. Ihan toinen kysymys on kuitenkin se, kuka puolueissa, hallituksissa, neuvostoissa ja muissa kokoonpanoissa käyttää todellista valtaa. Luottavatko naiset edelleen miehiin enemmän kuin toisiin naisiin? Uskaltavatko naiset ottaa itselleen sen aseman, joka heille on erilaisissa vaaleissa annettu? Sitä kaikki pohtikoot keskuudessaan.

Ja kolmas kysymys on, onko sillä mitään väliä. Hyvää naistenpäivää joka tapauksessa.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 08.03.2014 13:44 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0672 sekunnissa.