Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Perinteet Hyvinvointivaltio kutsuttiin juhlimaan itsenäisyyspäivää

Hyvinvointivaltio kutsuttiin juhlimaan itsenäisyyspäivää

Sähköposti Tulosta

Tuula Kuha - Verkkonummi.fi

Tänään maan arvokkaat ja mahtavat juhlivat taas itsenäisyyttä kaiken kansan katsellessa. Tosin tällä kertaa ei päästä linnaan eikä tanssimaan, eikä edes nähdä näyttäviä iltapukuja. Juhlat ovat silti hienot ja arvokkaat ja kutsun saaminen on iso juttu. Sen tietää Kirkkoharjun koulun terveydenhoitaja Tuula Kuha, joka sai kouluun kirjeen tasavallan presidentiltä.

Koska Tuula Kuha on iloinen ja vaatimaton eikä vaikuta lainkaan mahtavalta, hän ei ota kutsua henkilökohtaisesti. Kuha kuitenkin edustaa sitä, mikä Suomessa on tällä hetkellä ehkä kaikkein suomalaisinta: lapset, hyvinvointi ja taloudellisesti tehokas järjestelmä ovat ne asiat, joiden vuoksi kannattaa pitää huolta ja olla ylpeä itsenäisestä Suomesta. Kouluterveydenhoitaja ja ennaltaehkäisevän terveydenhoidon innovaattori edustaa sekä suomalaisen hyvinvointivaltion historian hienointa tuotetta että sen tulevaisuuden toivoa. Siksi on oikein ja varsin kohtuullista, että juuri kouluterveydenhoitaja Tuula Kuha on mukana tasavallan juhlissa.

Kouluterveydenhoito ei ole mikään pikkujuttu: Yhdessä neuvoloiden kanssa se on lasten ja nuorten tärkein turvaverkko. Jos jokin asia symboloi hyvinvointivaltiotamme ja niitä arvoja, joita täällä pietään tärkeinä, se on juuri lasten ja nuorten hyvinvointiin tähtäävä järjestelmä. Mutta kouluhoitajia on jokaisen kunnan jokaisessa koulussa. Miksi Tampereelle kutsuttiin juuri Tuula Kuha Kirkkonummelta?

Kuha istui terveydenhoitajien kokouksessa, kun hänen puhelimensa soi. Hän meni käytävään ja vastasi puhelimeen vihaisena itselleen, koska ei ollut muistanut sammuttaa puhelintaan. Puhelimessa joku kysyi Kuhan osoitetta. Soittajalla oli kuulemma kutsu Kuhalle, mutta hän ei suostunut kertomaan, millainen kutsu. Terveydenhoitajaa ärsytti entistä enemmän. Kun Kuha vaati saada tietää, mihin kutsu liittyy, hänelle vastattiin lopulta, että se liittyi Kuhan valintaan vuoden terveydenhoitajaksi. Asia siis liittyi jollain tavalla työhön. Niinpä Kuha antoi soittajalle koulun osoitteen ja unohti koko jutun.

Mitään kutsua ei kuulunut, kunnes yhtenä päivänä viikkoja myöhemmin kouluun ilmestyi kirje tasavallan presidentiltä. Seurasi naurua, iloa, onnentoivotuksia ja halailua. Tuula Kuhan mielestä kutsu koski koko yhteisöä ja moniammatillista työryhmää ja etenkin kaikkia niitä, jotka olivat häntä ehdottaneet vuoden terveydenhoitajaksi.

Työtoverit saivat kakkukahvit, mutta ensimmäisen innostuksen jälkeen Tuula Kuha sai stressin. Koska hyviä haltiattaria on nykyään harvassa, juhlamekko ja siihen sopivat kengät ja laukku piti hankkia itse. Hirvittävä työ, mutta se onnistui: villapuseroissa ja farkuissa viihtyvä terveydenhoitajamme muuttuu itsenäisyyspäivänä tyylikkääksi tummansiniseen ja hopeaan sonnustautuneeksi arvohenkilöksi.

Mutta mitä hienosti pukeutunut juhlavieras ajattelee, kun hän kulkee arvokkaassa seurassa Tampere-talon käytävillä? Tuula Kuha miettii vanhempiaan, jotka olivat molemmat kovin isänmaallisia. Vanhemmat olivat rintamalla, isä sotilaana ja äiti lottana, ja he opettivat lapsilleenkin, että isänmaa on rakas ja tärkeä ja että sen itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys. Tuula Kuha miettii sitä, miten vähällä olimme menettää itsenäisyytemme. Hän miettii myös sitä, miten suuresti hänen vanhempansa olisivat arvostaneet Kuhan kutsua itsenäisyyspäivän juhliin.

Ja kyllä Tuula Kuha miettii sitäkin, miten harmillista on, että kun hän kerrankin pääsee linnan juhliin, ne eivät ole linnassa, eikä juhlissa saa edes tanssia. Tuula Kuha rakastaa tanssimista. Onneksi tilanne ei ole kuitenkaan ole aivan toivoton: Sitten haltiattarien ajan on keksitty sellaisia mukavia asioita kuin jatkot. Eivätkä autotkaan nykyään enää muutu kurpitsoiksi.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 06.12.2013 12:08 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0649 sekunnissa.