Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Perinteet Euroopan rakennusperintöpäivällä oikeasti annettavaa päätöksentekijöille

Euroopan rakennusperintöpäivällä oikeasti annettavaa päätöksentekijöille

Sähköposti Tulosta

Gillobacka - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Ensimmäisenä mieleen juolahtaa, että Euroopan neuvoston ja Euroopan komission lanseeraama Euroopan rakennusperintöpäivä on taas yksi niitä turhia hömpötyksiä, joihin EU tuhlaa meidän rahojamme. Mutta kun tutustuu tämänvuotisen rakennusperintöpäivän ohjelmaan, ymmärtää, että päivän teema on sangen ajankohtainen ja siitä voi olla yllättävän paljon apua Kirkkonummenkin polttavien ongelmien hoitoon.

Suomessa tämän vuoden teemana on Eläköön rakennus! Teeman kautta halutaan tuoda esiin alkuperäisestä käytöstä poistuneiden rakennusten, rakennuskokonaisuuksien ja rakennelmien käyttömahdollisuuksia. Kirkkonummella rakennusten uusiokäytöstä on paljon hyviä esimerkkejä:

Masalan monitoimitalo on entinen teollisuusrakennus, joka on muutettiin monitoimitaloksi vuonna 1998 ja on siitä saakka ollut Masalan taajaman kokoontumispiste. Siellä toimivat kunnan nuoritoimi ja kirjasto ja monet järjestöt pitävät sitä tukikohtanaan. Gillobackan ränsistynyt ajurintalo korjattiin kotiseutuyhdistyksen yhdistystaloksi ja nyt sitä voivat muutkin kirkkonummelaiset yhdistykset vuokrata käyttöönsä. Wohlsin sangen ränsistynyt kartano korjattiin juhlatilaksi, josta tuli yksi Kirkkonummen kauneimmista. Veikkolan K-kaupasta tuli upea nuorisotila.

Kirkkonummen kunta on teettämässä konsulteilla selvitystä sen omistamista tiloista, niiden kunnosta ja erilaisista käyttömahdollisuuksista. Kun konsulttiselvitys on valmis, kunnan päättäjät voisivat vielä tutustua juuri ilmestyneeseen rakennusten uusiokäyttöä käsittelevään "Eläköön rakennus! Uusi käyttötarkoitus – uusi elämä" -julkaisuun. Julkaisu esittelee noin 60 erilaista tapaa ottaa alkuperäisestä käytöstä poistunut rakennus tai rakennelma uuteen käyttöön. Sieltä saattaa löytyä inspiraatio rakennusten uusiokäytön luoviin ratkaisuihin.

Luovuus on todella tarpeen, sillä meillä on mittavia investointitarpeita ja erittäin vähän rahaa niiden toteuttamiseen. Voisiko uusiokäytöllä säästää rahaa – edes tilapäisesti. Voisiko esimerkiksi akuutin koulukriisin ratkaista luovuudella? Voisiko Masalan monitoimitalon esimerkkiä noudattaen muuntaa S-raudan vapautuvat tilat muuhun käyttöön – kouluksi tai vaikkapa terveyskeskuksen siirtotiloiksi siksi aikaa, kun homeelta jo vahvasti haisevan terveyskeskuksen tilalle rakennetaan uusi?

Rakennusperintöpäivien lapsille ja nuorille järjestämä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu jatkuu 15. marraskuuta asti. Kilpailuun voi osallistua ideoimalla uusi käyttötarkoitus esimerkiksi tyhjillään, vajaakäytössä tai purku-uhan alla olevalle rakennukselle tai rakennelmalle. Kuntaliitto voisi järjestää saman kilpailun kaikille kunnanvaltuutetuille. Parhaat ja eniten säästöä tuottavat ideat voisi palkita vaikka yhden remonttimiehen palkalla. Paras palkinto olisi kuitenkin se, että päätöksentekijät saataisiin tarkastelemaan ympäristöään uusin silmin.

Luovuus ja järjen käyttö ei hyödytä ainoastaan kuntaa: siitä voi olla iloa yksittäisille kuntalaisillekin. Siksi kannattaakin lähteä tutustumaan Euroopan rakennusperintöpäivän ohjelmaan Masalan monitoimitalolle, Gillobackaan tai Ragavldsin museolle.

Masalassa pohditaan Kirkkonummen kauneinta rakennettua paikkaa ja tutustutaan arkkitehdin johdolla teollisuusrakennuksen muuttamiseen monitoimitaloksi. Gillobackassa avointen ovien päivänä tutustutaan vanhan talon peruskorjaukseen. Ragvaldsissa Sinikka Siekkeli kertoo perinteisen koristemaalauksen tekniikoista ja materiaaleista.

Tarkempi ohjelma löytyy Kasvitarhan Ystävien sivuilta. Sieltä löytyy myös tietoa syksyn muista tapahtumista.

Kommentit (1)Add Comment
...
Kirjoittanut kirkkonummelainen (finska), 08.09.2013
Talo oli hieno ja esittely suomeksi kuvineen perinpohjainen! Kiitos siitä. Ihmetyttää vain, miksi yhdistyksen sivut ovat vain ruotsiksi?

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 06.09.2013 17:37 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0656 sekunnissa.