Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Perinteet Kirkkonummi-päivät 2013

Kirkkonummi-päivät 2013

Sähköposti Tulosta

Taidetta - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Tänä vuonna Kirkkonummi-päivät uhkasivat kaatua rahojen vähyyteen ja kahden toimialan keskinäiseen kinasteluun. Kulttuuritoimen innostuttua kuitenkin auttamaan, kuntalaiset saivat aikaiseksi varsin kelvolliset juhlat, tosin hieman pienemmät kuin aikaisempien vuosien megatapahtumat. Jos yhdyskuntatekniikka olisi ollut aavistuksen palvelualttiimpi, Kirkkonummi-päivät olisivat olleet mainiot: poliitikot ja järjestöt olisivat esimerkiksi mainiosti mahtuneet kirkkotorille, jonka piti olla remontissa, muttei ollut. Markkinatkin olisi voitu siirtää torin viereen uudelle parkkipaikalle, jos olisi ollut hyvää tahtoa.

Tapahtumat olivat hajallaan, mutta ne, jotka toimitus löysi, olivat sitäkin mukavampia. Kuvakooste ei valitettavasti välitä sitä iloista, leppoisaa ja ystävällistä tunnelmaa, joka tekee Kirkkonummi-päivistä niin hienot. Kiitos kaikille, jotka järjestitte meille hienon viikonlopun.

Päivien suurin julkkis-vieras oli ehdottomasti Börje. Lukukoira suhtautui varsin tyynesti turkkiaan silitteleviin lukuisiin pieniin käsiin. Börjen emäntä kertoi, että kun lukukoiraliina otetaan pois Börjen kaulasta, se muuttuu saman tien tavalliseksi, vilkkaaksi kaksivuotiaaksi vintiöksi.

 

Kulttuuritoimenjohtaja Maaret Eloranta luovutti Veikkola Dadalle palkinnon musiikkikulttuurin tukemisesta. Dadan puolesta palkinnon ottivat vastaan Arja ja Juha Puikkonen.

 

Kirkkonummen kuvataidekoulu järjesti lelupajan kierrätysmateriaaleista. Ruut ja kaksoissisarensa Ella innostuivat tekemään taidetta. Ruutin lelupatsas on kuin Kirkkonummi-päivät pienoiskoossa: siinä on ihan kaikkea ja kaikenlaista, sulassa sovussa ja vähän kaoottisesti. Jos viidentoista vuoden päästä Suomessa kohistaan lahjakkaista kuvanveistäjäsisaruksista, muistakaa, että olette nähneet heidän varhaistuotantoaan Kirkkonummella.

 

Kirjastossa oli muitakin kulttuurisesti lahjakkaita lapsia: Överby ungdomsföreningenin lapset esittivät Mikkoa Mallikkaasta kertovan näytelmän sangen mallikkaasti.

 

Origamipajassa syntyi paperitaidetta kirjaston ystävien johdolla. Kuvassa on tosin vain jämiä: hienoimmat taideteokset vietiin luonnollisesti kotiin.

 

Niina Bellin laululeikkiparaatin yleisö oli aluksi sangen kriittistä. Toimittaja jo melkein ahdistui Bellin puolesta. Onneksi leijonanmetsästys sai joukon hieman lämpenemään.

 

Aikuisten runo-onginta oli niin suosittua, että riistokalastus uhkasi tyhjentää apajan. Toimitus ei tajunnut saaliiksi saamaansa runoa ollenkaan, mutta se kertoo ehkä enemmän toimituksesta kuin runosta.

 

Pappa's Blues sai kirjaston henkilökunnankin tanssimaan hilpeästi, mutta koska he muutoin ovat niin arvokkaita ja hillittyjä, toimitus sensuroi sen kuvan. Oliko kyseessä lämminhenkinen blues vaiko hyvän päivän ilta, mutta kirjastossa oli niin mukava tunnelma, että siellä olisi voinut jatkaa aamuun asti.

 

Kirjasto kuitenkin hiljeni ja matkaa jatkettava Taidemökille, jossa myös soi mukava musiikki. Musiikin lisäksi mökillä saattoi ihastella kierrätystaidetta: korentoja,

 

ruusuja

 

ja asetelmia.

Lauantainakin ihmisiä kiinnosti kierrätys ja toisille tarpeettomat tavarat Kirsikan kirpparilla.

Järjestötori oli tänä vuonna järjestäytynyt Aseman Ostarille ja osittain Luckanille. Tanssiesitysten ja sydämellisten laulujen lisäksi tarjolla oli tietoa paikallisesta toiminnasta.

Kansalaisopiston pisteessä saattoi ilmoittautua niille kursseille, joilla vielä oli tilaa. Kansalaisopistomme on hilpeä ja hyvähenkinen oppimisympäristö, kuten kuvasta näkyy!

Luckanilla MokaBella harrasti telepatiaa, vai oliko se teletapiaa?

Kunnantalossa sen sijaan ei tarvinnut yrittää lukea ajatuksia, riitti että kysyi. Suuret johtajamme kohtasivat kuntalaiset kunnantalon kahvilassa ja vastasivat kaikkiin kysymyksiin, joita kuntalaiset keksivät esittää: kuntaliitosselvitykseen, liikennejärjestelyihin, katutöihin, pysäköinninvalvontaan, kulttuuritalon ja terveyskeskuksen rakentamiseen ja niin edelleen. Ehkäpä kunnallisessa vallankäytössä näkyy naisellinen ote tai valtuuston puheenjohtajan melkein loputon ystävällisyys.

 

Verkkonummen toimituksen mielestä pomojen tapaaminen oli joka tapauksessa paras uutuus Kirkkonummi-päivillä. Sitä saisi tapahtua useamminkin. Ja useamman kuntalaisen soisi löytävän kohtaamiseen seuraavalla kerralla.

 

 

Kunnantalon pihalla puolueet keskustelivat kansalaisten kanssa. Kokoomuksen teltalla oli suurimmat jonot, mutta se ei ehkä johtunut aatteesta.

 

Tapansa mukaan lapset onnistuivat välittömästi ymmärtämään jotakin oleellista puoluepolitiikasta.

 

Mutta puhuttiin torilla politiikkaakin: Kirkkonummella oli ihan oikea Speakers' Corner, ja kuulijoitakin riitti mukavasti.

Kirkkonummi-päivien suurin ryntäys oli kuitenkin kulttuurin pariin: poistettujen kirjojen tori kirjaston edustalla oli täynnä väkeä koko päivän.

Kirjaston sisällä soi muun muassa jazz.

Ja tanssimusiikki.

Ja Veikkolan kirjastoteatterin nuoret esittivät näytelmän Pikku Kettu -rukasta. Kirjaston Kirkkonummi-päivät kokosivat väkeä runsaasti: perjantaina siellä vieraili 1824 henkeä ja lauantaina 3381. Kävijämäärät olivat suuremmat kuin vuosi sitten.

 

Hiukan harmitti, että moni kuntalainen käveli sujuvasti leijajuhlan ohi: se näet oli piilossa Kirkkolaakson kerrostalotyömaan takana.

 

Ne jotka löysivät paikalle, pääsivät tanssittamaan Mårten Bondestamin upeita lohikäärmeitä.

Ja saivat poimia leijan kyydistä putoilevia karamelleja.

 

Tosin he joutuivat myös altistumaan vakoojahelikopterin kuvaukselle, jossa ei onneksi kuitenkaan ollut mukana tallennusta.

 

Illalla teatterin ystävät saattoivat vierailla Masalan Ljusdalassa, jossa avoimien ovien päivä lyötiin ihan leikiksi ja homma oli välillä pelkkää teatteria. Läsnäolijoilla oli kuitenkin hauskaa. Kuvassa on leivänpaahdin.

 

Sunnuntaina yleisö pääsi tutustumaan Wohlsin kartanoon, jonka Säästöpankkisäätiö pelasti tuholta ja restauroi ihastuttavaksi juhlapaikaksi.

 

Kartano ja sen kunnostusprojekti kiinnosti yleisöä kovasti.

Kartanon puutarha on aikoinaan ollut upea. Nyt siitä on jäljellä enää muisto ja kaunis järvimaisema.

 

Gesterbyn museonavetan ylisillä saattoi tutustua entisiin kapistuksiin, kuten yhden istuttavaan, kuskipenkillä varustettuun herrasrekeen,

luistimiin,

 

ja varhaiseen pyykinpesukoneeseen.

 
Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 26.08.2013 13:40 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0646 sekunnissa.