Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Perinteet Toimituksen tärppilista

Toimituksen tärppilista

Sähköposti Tulosta

Talot - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Musiikin ja lapsille suunnatun tarjonnan lisäksi Kirkkonummi-päivillä on paljon muutakin kiinnostavaa, johon olisi mukavaa ehtiä. Verkkonummen tärppilista ei ole millään muotoa kattava, mutta joitakin yksittäisiä tapahtumia on suorastaan pakko nostaa esiin.

Tulevaisuuden Kirkkonummi on myös kuntalaisten asia

Oletko koskaan miettinyt, että keskusta on kuollut ja parkkitalo aivan väärässä paikassa? Tai oletko ihmetellyt kaavoitusta omalla alueellasi: autot kulkevat väärästä paikasta eivätkä saa ajaa sieltä, missä se olisi asukkaiden kannalta loogisinta? Kuntalaisilla olisi niin paljon sanottavaa kunnan virkamiehille, mutta tuntuu siltä, ettei ketään kiinnosta.

Kirkkonummen kaavoitusosastoa kiinnostaa. Kuluneen vuoden aikana kaavoitusosastolla on käynnistetty useita kuntalaiskyselyitä, jotta enimmäkseen Kirkkonummen ulkopuolella asuvat kaavoitusarkkitehdit saisivat selville, millaisessa ympäristössä kirkkonummelaiset itse haluaisivat asua.

Tekeillä on Kirkkonummen arkkitehtuuripoliittinen ohjelma, joka luo raamit sille, mihin suuntaan tätä kuntaa kehitetään. Siihen liittyen järjestetään Kirkkonummen kaunein paikka -äänestys. Ohjelmasta ja äänestyksestä ja arkkitehtuurin suuntaviivoista keskustellaan kirjaston Porkkala-salissa perjantaina klo 15. Ne, jotka eivät ehdi mukaan, löytävät a-polin omat nettisivut kunnan sivuilta. Uuden osallistavan ja keskustelevan toimintakulttuurin myötä myös vastuuta siirtyy kuntalaisille: jos ei halua vaikuttaa, ei kannata valittaakaan. Suuret johtajat Raija ja Ulf - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Samaa osallistumismahdollisuutta – joskin ehkä hiukan epävarmemmassa muodossa – tarjoilevat kunnallispolitiikan sankarit. Eri puolueiden poliitikot ovat tavattavissa lauantaina kunnantalon vieressä. Käykää kertomassa mielipiteenne: poliitikot vetoavat äänestäjiltä saamaansa palautteeseen yllättävän usein valtuustonkin kokouksissa.

Aivan uusi tapahtuma, jota suosittelen etenkin niille, jotka aktiivisesti keskustelevat Verkkonummen sivuilla, on kirkkonummelaisen vallankäytön kärkikolmikon tapaaminen kunnantalon ravintolan kabinetissa. Kunnanjohtaja Tarmo Aarnio, kunnanvaltuuston puheenjohtaja Ulf Kkjerin ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Raija Vahasalo vastaavat kuntalaisten kysymyksiin lauantaina klo 12 -13. Älkää päästäkö heitä helpolla!

Menneisyyden Kirkkonummi kuntalaisten ilona

Vaikka moni suhtautuu museoihin ennakkoluuloisesti, kannattaa oman paikkakunnan museoissa kuitenkin vierailla. Pienet tiedonjyvät siitä, mitä täällä oli ennen meitä, tekevät asumisesta ja elämisestä ja kävelyllä olemisesta paljon mukavampaa.

Ajatus historian tuntemisesta ja omaan kotiseutuun juurtumisesta ei ole Kirkkonummellakaan enää kovin uusi: Kirkkonummen museotoiminta täyttää tänä vuonna sata vuotta. Ensimmäisen museon perustamista ehdotti opettaja Alfred Winell (jonka mukaan Winellska skolan on saanut nimensä) vuonna 1911. Masalassa tehtaan omistanut konsuli Albert Vilén lahjoitti nuseon käyttöön Tina-nimisen vanhan maalaistalon, jonka rakennuksissa esiteltiin vanhoja työkaluja ja muuta esineistöä sangen moderniin tapaan. Gammel-Tina oli Suomen ensimmäinen tämäntyyppinen museo ja siitä otettiin mallia ahkerasti.

Vuokrakausi vei rakennukset, mutta kokoelma saatiin pelastettua. Nyt samoja esineitä on nähtävillä Kyrkslätts hembygdsföreningenin museoissa Lapinkylän Alisgårdenissa ja Gesterbyssä. Kokoelmia voi käydä katsomassa sunnuntaina kahdentoista ja kahden välillä.

Alisgården - Lapinkylä - Verkkonummi.fi

Sunnuntaina vihitään käyttöön myös Kyrkslätts hembygdsföreningenin uusi seurantalo Gillobacka, joka on Laajakallion itäpuolella Vanhan Rantatien varrella. Rakennus on toinen Gillobackan kartanon kahdesta säilyneestä rakennuksesta ja se päätyi hyvin ränsistyneenä kotiseutuyhdistykselle vuonna 2007. Nyt se todistaa olemassaolollaan sekä alueen historiaa että nykyiselle elämänmenolle sangen vierasta talkoohenkeä: yhdistyksen väki on viiden vuoden ajan kunnostanut vanhaa taloa talkoovoimin. Työnsä jäljestä syystäkin ylpeät yhdistysläiset kutsuvat kuntalaisia talon alakerran vihkiäisiin, jotka pidetään ruotsiksi lauantaina ja suomeksi sunnuntaina klo 14 – 16.

Myös restauroitu Wohlsin kartano ja Ragvaldsin museotila ovat avoinna sunnuntaina. Wohlsissa esitellään kartanon historiaa, sen puutarhaa ja peruskorjauksen vaiheita klo 13 – 16.

Hvitträsk on myös avoinna sunnuntaina. Jos suomalaisen arkkitehtuurin huikeimmat saavutukset eivät kiinnosta, voi tutustua ensimmäisiin Suomessa löydettyihin kalliomaalauksiin. Jean Sibelius oli Hvitträskissä kyläillessään kävelyllä luultavasti kuuntelemassa päänsä sisällä pauhaavaa musiikkia, kun hän törmäsi kalliomaalauksiin ja kertoi niistä isäntäväelle.

Jos muinaishistoria ja kansallisromanttinen rakennustaide eivät kiinnosta, käsityöläismarkkinat ehkä sentään tai jousiammunta ja actiontrack-joukkuepeli. Joka tapauksessa jokaisen kirkkonummelaisen kannattaisi käydä Hvitträskissä, sillä se on Kirkkonummen ehdottomasti valovoimaisin nähtävyys. Vain kaunis luontomme vetää sille vertoja, mutta luontoa löytyy muualtakin. Hvitträskin kaltaisia yhden tyylisuunnan kokonaistaideteoksia ei maailmaltakaan löydy montaa.

Tämän päivän Kirkkonummi lentää ja liikkuu

Jos poliittinen puhe uuvuttaa liikaa, leijat Kirkkonummen yllä keventävät ilmapiiriä. Tapahtuman isän on kirkkonummelainen leijaguru Mårten Bondestam, joka on ilahduttanut leijoillaan lapsia ja aikuisia Kiinaa ja Etelä-Amerikkaa myöten. http://verkkonummi.fi/kirkkonummi/kylat/1627-leijojen-lumo.html On hienoa nähdä hänen leijojaan myös kotikunnan kamaralla.

Kirkkonummi-päivät ovat paitsi kirkkonummelaisen kulttuurin myös kirkkonummelaisen liikunnan suuri juhla. Väestönsuoja, Kirkkoharjun koulu, keskustan urheilupuisto ja Masalan LähiTapiola Sport Center täyttyvät liikkuvista kuntalaisista. Luvassa on otteluita ja osallistumista, lajiesittelyitä ja kokeilemismahdollisuuksia. Pontta eri urheilulajeihin tutustumiseen voi hakea lauantaina kirjaston terveystorilta sekä Terveystalon ja Diacorin järjestämiin terveysmittauksista.

Kommentit (13)Add Comment
...
Kirjoittanut Tyytyväinen lukija, 23.08.2013
Ihanaa, että on Verkkonummi! Kiitos aktiivisesta paikallisuutisoinnista, niin kuin nyt näihin Kirkkonummi-päiviin liittyen.
...
Kirjoittanut ..., 23.08.2013

Kirkkonummella juuri nyt perjantain iltana klo 20.20
nuoriso kantaa käsissään litran mehutölkkejä, joiden sisällön voi vain arvata

mopoautoihin tunkee useita nuoria kyytiin

toivottavasti näitä valvotaan myös vanhempien taholta
...
Kirjoittanut Kaiholla muistellen edellisiä päiviä, 24.08.2013
Kirkkonummi-päivät oli tosi levällään. Jotain pientä siellä ja toista täällä. Kirjaston edessä oleva tori oli ihan kamala. Pelkkää rihkama myyjää. Ei ollut enää mitään yhteistä. Keskusta on niin hajallaan myös ja välissä tyhjää ränsistynyttä rakennusta. Kunnantalollakin vissiin jotain olisi tapahtunut mut kun sinne sisälle meni (ensin luulin että on kiinni kun oli ihan pimeetä) niin oli vain jotain esitemonisteita pöydällä.
Kunnantalon vieressä jossa oli poliitikot oli jotain yritystä edes. Pohjanoteeraus kirkkonummi-päiviltä. Tähänkö tämäkin meni? :(
...
Kirjoittanut Tähän on tultu, 24.08.2013
Kirkkonummi-päivät heijasti hyvin kunnan tilaa. Samoin tätä maailmanaikaa tässä kunnassa, jonka pitäisi olla yksi Suomen rikkaimmista. Kannattaa avata silmät, tähän on Suomessa tultu kun on haluttu uskoa ikuisesti kasvavan ja maailmalta tänne kulkevan rahavirran voivan maksaa kaikki.

Aiempina vuosina Kirkkonummi-päiviin on käytetty kymmenisen tuhatta euroa veronmaksajien rahaa kulttuuritoimen budjetin kautta. Tälle vuodelle valtuusto päätti leikata kulttuuritoimelta tuon rahamäärän ja enemmänkin. Kulttuuritoimella ei kertakaikkiaan ollut rahaa tehdä mitään Kirkkonummi-päiville, kuin tarjota apua suunnittelussa.

Nyt on korkea aika kysyä, pitäisikö asiat alkaa tehdä tässä maassa toisin. Pudotus nimittäin alkaa hetken kuluttua, reuna viettää jo hieman. Meillä ei kertakaikkiaan voi olla kovemmat palkat ja kovempi verotus (yhteensä kustannukset), jos tämä maa aikoo pärjätä maailmalla. Sama pätee tähän kuntaan: menestyminen edellyttää kilpailua hyvistä veronmaksajista, ja niitä saadaan vain jos täällä on hyviä työpaikkoja. Ei kymmenellä kebab-paikalla ja kahdellakymmenellä vierekkäin olevella kampaamolla tätä kuntaa elätetä.

Hei ammattijärjestöt: jos olette vastuullisia, neuvottelette nyt siitä, miten hallitusti lasketaan kaikkien palkkoja keskimäärin 20% ja estetään palkkatulojen karkaaminen maailmalle, esimerkiksi lomamatkaveron muodossa - vai onko jo jokaisen perusoikeus lentää vuodessa kahdeksi viikoksi Thaimaaseen ja käyttää säästöt siellä?
...
Kirjoittanut 1% se meilläkin on, 24.08.2013
Kirkkonummen rikkaus on kaksipiippuinen juttu. Kunnan talous ei ole millään mittarilla kehuttava.

Asukaspuolella menee pienellä osalla hyvin, sillä Suomen parhaiten tienaavia, erityisen hyviä veronmaksajia löytyy kunnasta erityisesti hulppeista merenrantakartanoistaan ja toki mm. Veikkolasta. Samaan aikaan meillä on Gesterbyn kaltaisia neukkukuutioalueita, joissa asuu hyvin paljon pieni/keskituloisia ja työttömiä.

Kirkkonummella näkyy erityisen vahvasti koko maata vaivaava kahtiajakautumisen kasvu tuloeroissa ja sosiaaliluokissa. Se siitä Kirkkonummen rikkaudesta.
...
Kirjoittanut Tähän on tultu, 24.08.2013
Olen samaa mieltä edellisen kommentoijan kanssa. Tämä on seurausta siitä, että Kirkkonummea edelleen kehitetään nukkumalähiönä. Väestön työpaikat ovat enimmäkseen Espoossa ja Helsingissä. Meiltä jää järkyttävä määrä verotuloja saamatta kuntaan tämän takia: kaupalliset palvelut haetaan työmatkan varrelta, ja ne ovatkin Espoossa, ei täällä. Näin sijaintipaikan henkilöstömäärän mukaan jaettavat yritysverot jäävät Kirkkonummelta saamatta. Samoin kauppojen verotulot jäävät Espooseen.

Jos työpaikat olisivat omassa kunnassa, olisi tehtävä erikseen ostosmatka Espooseen, ja sama tavara todennäköisesti ostettaisiin lähenpää, jos mahdollisuus olisi.

Kunnat jopa lobbaavat yrityksiä saadakseen ne omaan kuntaan, järjetävät asioita toiveiden mukaan. Espoo on hyvä tässä. Olen omassa työssäni kuullut paljon kommentteja, kun olen kertonut olevani Kirkkonummelta. "Ai sieltä, no ne ei halunneet meitä sinne, ne ei edes vastanneet soittopyyntöihin."
...
Kirjoittanut Kävijä, 25.08.2013
Kirkkonummi- päivien hajanaisuus näkyi selvästi. Porukkaa oli mielestäni vähän, mutta näinhän se oli arvattavissakin. Valitettavasti tilanne tuskin paranee seuraavina vuosina, kun rahaa ei ole eikä varmaan tule. Liikkuva Kirkkonummi Masalassa oli kiva, mutta aivan liian vähän porukkaa kiertelemässä. Harmittaa osallistujien puolesta, kun tekivät varmasti kovan työn omalta osaltaan.

Mutta tuskin ne kunnan leikkaukset tähän jää, valitettavasti!
...
Kirjoittanut Viljo "Ville" Savolainen, 25.08.2013
Terveisiä Varkaudesta, aurinko paistaa ja aamulenkki vesistömaisemissa tehty.
Kuvan mukaan kunnanhallituksen puheenjohtaja Raija Vahasalon hymy on alkanut hyytyä. Ovatkohan paljon puhutut talouden innovaatiot ja rakennemuutokset Kirkkonummella tekemättä vai epäonnistuneet, kun Kirkkonummen talous jatkaa syöksykierteessä alaspäin?
...
Kirjoittanut Talous mietityttää ??, 25.08.2013
Vakavat on ilmeet.
Taitaapi olla mietinnän aikaa. Väki kunnasta vähenee ja pidot senkun paranee.
Kannattaisi varmaankin sitä liitosta kuitenkin ajatella vakavasti...
...
Kirjoittanut Toimitus, 25.08.2013
Kuva on otettu tilanteesta, jossa kuntalaisten kirjastoadressi luovutettiin poliitikoille. Kuntalaiset vaativat, että kirjaston kirjahankitoihin tarvittavat määrärahat on turvattava. Poliitikot kuuntelivat sujuvasti, mutteivät luvanneet mitään. Syksyllä käydään sama keskustelu uudelleen ensi vuoden kirjahankintojen osalta.

...
Kirjoittanut Bögä, 25.08.2013
Kirkkonummi - Suomen aneemisin kunta.
...
Kirjoittanut helppo huudella?, 25.08.2013
Ville, mikäs siellä Varkaudessa taloustilanne mahtaa olla? Guuglailin, eikä hyvältä näyttänyt! Tosin missäpä näyttäisi...
...
Kirjoittanut Viljo "Ville" Savolainen , 26.08.2013
Veroprosentti Varkaudessa voisi olla vaikka vieläkin korkeampi, koska muut asiat ovat niin paljon halvempia. 76,5 neliön asunnon hinta palvelujen vieressä 60.000 euroa, hoitovastike keskimäärin euron neliö (76,5 euroa/kk) halvempi kuin Kirkkonummella, kuhafile 20 euroa/kilo torilla, kahvi ja uunituore munkki kahvilassa yksi euro ja terassi Pirtinvirran rannalla voittaa aina Rosson toriterassin. Kirkkonummen 15 miljoonan euron alijäämä vaatisi kahden veroprosentin korotuksen tänä syksynä ensi vuodelle, että miettikäähän siitä tulevaisuuttanne kirkkonummelaiset.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 23.08.2013 12:28 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0643 sekunnissa.