Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Perinteet Kirkkonummelaismurretta netissä

Kirkkonummelaismurretta netissä

Sähköposti Tulosta
Hjalmar Tallberg
Kirkkonummi. 
Miltä kuulosti aito ruotsinkielinen kirkkonummelainen 1970-luvulla? Legendaarinen seppä Hjalmar Tallberg (1902-1980) antaa siitä näytteitä Kirkkonummen kirjaston nettisivuilla.
Hjalmar Tallberg oli paitsi kuudennen polven seppä, ensin Kirkkonummen Överbyssä ja Porkkalan luovutuksen jälkeen Mankin aseman liepeillä, myös armoitettu kertoja. Hän kirjoitti ylös muisteluita menneitten aikojen Kirkkonummelta, satoja kertomuksia, kaskuja, sanontoja ja sutkauksia. Hän osallistui niillä kansanrunouden keräilykilpailuihin ja esiintyi myös perhepiirin ulkopuolella.

Kirkkonummen kirjaston historiassa Hjalmar Tallbergillä on aivan erityinen asema. Hän osallistui kirjastolautakunnan järjestämään kirjoituskilpailuun kunnan 650-vuotisjuhlan yhteydessä vuonna 1980. Kilpailun teemana oli minun Kirkkonummeni ja Tallberg jätti osuutensa, 300 käsinkirjoitettua kaskua kirkkonummelaismurteella. Muutama viikko sen jälkeen hän kuoli. Kirkkonummen kotiseutuyhdistys julkaisi Tallbergin tarinoita nimellä Tallbergs bästa vuonna1994.

Kirjaston nettisivuilla on nyt julkaistu Hjalmar Tallbergin henkilökuva ja joukko hänen kertomiaan tarinoita luettavaksi ja kuunneltavaksi. Nettisivu on pala kirkkonummelaishistoriaa ja esimerkki häviävästä kirkkonummelaismurteesta.

Ingalill Ihrcke on koonut sivuston, Svenska litteratursällskapets Folkkultursarkiv-arkisto on antanut alkuperäistä haastatteluaineistoa ja Kirkkonummen säästöpankkisäätiö on kustantanut projektin.

”- Hukka rejso, hukka rejso ropa toppen ifrån korgin åt Sjondå-bon som kom hem från stan å int fått toppen sålder.”
Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0665 sekunnissa.