Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Perinteet Tarkoitettu haaveilijoille

Tarkoitettu haaveilijoille

Sähköposti Tulosta

Ristipistoa - Sakkola - Verkkonummi.fi

Elämä on ehdottomasti liian lyhyt. Muutamassa vuosikymmenessä ei ehdi millään oppia kaikkia niitä ihania taitoja ja hauskoja harrastuksia, joita haluaisi. Erityisen lyhyeltä elämä tuntuu, kun käy tutustumassa kansalaisopiston kevätnäyttelyyn. Joka kevät haaveilen niistä ihanista jutuista, joita haluaisin tehdä, kun joskus on aikaa.

Kirkkonummen kansalaisopiston kevätkavalkadi ja näyttely täyttää tänä viikonloppuna Kirkkoharjun koulun aulan ja ruokalan upeilla käsitöillä ja taideteoksilla sekä tanssilla ja musiikilla. Lauantaina ruokalassa oli näyttelyn lisäksi askartelupaja. Sunnuntaina 7.4. saamme nähdä erilaisia esityksiä.

Kansalaisopiston kevätnäyttelyssä oli fantastisten käsitöiden lisäksi esillä myös opistossa opiskeltavien kielten ja kulttuurien kirjo espanjalaisesta tanssista arabialaisiin kirjoituksiin ja japanilaisiin syömäpuikkoihin. Kudonnan mestarinäytteet, lasten käsityökerhon upeat luomukset ja kauniit keramiikkaesineet kannattaa ehdottomasti käydä katsastamassa.

Perinnekäsityöt vaativat tarkkoja silmiä, sorminäppäryyttä ja sisua

Lauantaina ihmeteltävää riitti myös Saila Helokallion vetämällä kansallispuku- ja perinnekäsityökurssilla, jolla oli juhlan kunniaksi avoimet ovet. Koulun käsityöluokka oli täynnä onnellisia naisia, jota kuulemma odottavat joka toinen lauantai olevaa käsityökurssiaan hartaasti.

Opin, että Pohjois-Kirkkonummen kansallispuvun tykkihatun nyplätty pitsi on erilainen kuin Etelä-Kirkkonummella. Inkeri Fagerlundin tekemä päähine tulee hänen tätinsä 69 vuotta vanhaan kansallispukuun, jota Fagerlund muokkaa sopivaksi. Kansallispuvun villakangasta ei saisi kastella, mutta jos sen kostuttaa puhtaassa lumessa ja käärii sen jälkeen pahvirullan ympärille, entiset vekit saa suoriksi ja puvun voi ommella uudelleen.

Vieressä Mervi Äikäs teki Sakkola-Rautun päähineen monimutkaista ristipistokuviota. Karjalaisen kansallispuvun ristipistot panevat ihmettelemään, millä ihmeellä ennen nähtiin tehdä niin tarkkaa ja vaativaa ristipistotyötä päreen tai kynttilänkään valossa.

Mirja Toivolan Somerolta kotoisin olevan silkkisen tykkimyssyn kangasta kirjailtiin kyllä vain kynttiläkruunujen alla: moisiin hienouksiin ei rahvaalla ollut varaa. Toivola on käynyt kurssilla jo vuodesta 1999 lähtien ja on iloinen siitä, että "taviksetkin" voivat nykyisin tehdä mitä vain.

Ulla Pyörre tutustutti minut käpy- eli sukkula- eli frivolité-pitsiin, joka syntyy, kun pienen koukkupäisen sukkulan avulla tehdään ohkaiseen lankaan hienon hienoja solmuja. Solmuista ja lenkeistä muodostuu pitsikuvioita, jotka olivat sangen suosittuja jo 1600-luvun Euroopassa.

Ensi syksynä on pakko löytää aikaa jollekin uudelle harrastukselle. Oppiminen on ihanaa, etenkin kun kukaan ei seiso olkapään takana arvostelemassa. Koulut voisivat ottaa oppia kansalaisopiston pedagogiikasta: ilman arvosteluakin syntyy loistavia tuloksia ja oppiminen on riemukasta.

Villaisia kudonnaisia - Verkkonummi.fi

 

  Pellavaista - Verkkonummi.fi

 

  Tanssia - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

 

  Possu - Verkkonummi.fi

 

Huovutusta - Verkkonummi.fi

 

Perinnekäsityökurssi - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

 

Kirkkonummen kansallispuku - Verkkonummi.fi

 

  Frivolité - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

 

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 06.04.2013 19:15 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0692 sekunnissa.