Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Perinteet Kirkkonummi-päivät muuttavat muotoaan säästösyistä

Kirkkonummi-päivät muuttavat muotoaan säästösyistä

Sähköposti Tulosta

Kirkkonummi-päivät - Verkkonummi.fi

Moni tietää, että Kirkkonummen kulttuuritoimen rahoitus on ollut hieman nolostuttava jo aiemminkin: jos vertaa kulttuuribudjettiamme samankokoisiin, samanlaisen junamatkan päässä Helsingin palveluista oleviin kehyskuntiin, ei puhuta ihan pienistä prosenteista. Kahden kooltaan lähimpänä meitä olevan kunnan kulttuurirahat ovat lähes kymmenkertaiset Kirkkonummen kulttuuribudjettiin verrattuna. Tämä ei johdu rahapulasta, sillä vertailukuntien taloustilanne ei juuri poikkea Kirkkonummesta. Eikä se johdu osastamme kasvukuntanakaan, sillä Tuusula ja Kerava kasvavat samaan tapaan kuin Kirkkonummikin. Suhtautuminen kulttuuriin on puhtaasti poliittinen valinta.

Koska Kulttuuritoimen varat eivät tähänkään saakka ole olleet ruhtinaalliset, nyt tapahtuva käyttövarojen leikkaaminen näkyy välittömästi. Tai ei varoja oikeasti ole leikattu: ne ovat pysyneet ennallaan, mutta vuokrat (!) ovat nousseet, joten toimintaan käytettävissä olevat varat ovat käyneet perin pieniksi. Kulttuuritoimen kohdalla tämä tarkoitta sitä, että on säästettävä sieltä, missä se on mahdollista. Ja koska Kirkkonummi-päivät ovat kulttuuritoimen suurin kuluerä ja ainoa, jota voidaan supistaa, säästöt kohdistuvat Kirkkonummi-päiviin.

Valtuusto kuitenkin hyväksy budjetin, jossa lukee, että Kirkkonummi-päivät järjestetään, joten päivät todella järjestetään, vaikka niille ei olekaan budjetoitu rahaa. Tämä tarkoittaa käytännössä, että valtuusto varaa kuntalaisille mahdollisuus järjestää päivät ihan itse. Mikäli kuntalaiset tottelevat valtuustoa, Kirkkonummi-päivät pidetään tavan mukaan elokuun viimeisenä viikonloppuna, joka tänä vuonna on 23. – 25.8.

Mikä muuttuu?

Kirkkonummen kulttuuritoimi on tähän asti huolehtinut toritapahtuman organisoinnista ja esiintymislavasta. Kuntalaisille ja tapahtumaan osallistuville yhdistyksille on voinut jäädä sellainen kuva, että yhdistykset itse tekevät kaiken: tuovat teltat, keittävät kahvit ja esittelevät toimintaansa. Todellisuudessa moinen ei olisi ollut mahdollista, jollei joku muu – käytännössä kulttuuritoimen parivaljakko – olisi huolehtinut etukäteen tuhannesta eri asiasta.

Jotta järjestöjen osallistuminen toritapahtumaan olisi mahdollista, teiden sulkemisesta on pitänyt sopia poliisin, yrittäjien, kiinteistöjen Kirkkonummi-päivillä - Verkkonummi.fi

omistajien ja julkisen liikenteen kanssa, pelastustiet on pitänyt turvata, ensiavusta huolehtia, järjestysmiehet palkata, sähkö järjestää, yleisövessat vuokrata, maksaa vakuutukset, hankkia huviluvat, huolehtia siivouksesta, hankkia äänentoistolaitteet ja esiintymislavat, palkata pystyttäjät ja purkajat ja niin edelleen. Hanke nielee ajan lisäksi rahaa, jota nyt siis ei enää ole. Niinpä ei ole järjestötoriakaan, ainakaan kulttuuritoimen järjestämänä.

Ensimmäisinä vuosina liikuntatoimi ja nuorisotoimi osallistuivat Kirkkonummi-päivien järjestämiseen, mutta vähitellen se siirtyi kokonaan kulttuuritoimen kahden naisen harteille. Juhla, jossa on yli sata eri tapahtumaa ja näytteilleasettajaa, joilla kaikilla on omat toiveet ja tarpeet, on aika rankka järjestettävä. Niinpä kulttuuritoimen rouvat eivät ole yksinomaan onnettomia asiasta: nyt aikaa vapautuu monelle muulle tehtävälle.

Toritapahtuma ei suinkaan ole ollut ainoa Kirkkonummi-päivien anti: viikonloppu on perinteisesti täyttynyt erilaisista tapahtumista, joita yhdistykset, yritykset,seurakunnat ja monet muutkin tahot ovat järjestäneet eri puolilla Kirkkonummea. Näitä tapahtumia toivottavasti on samaan tapaan kuin aikaisempinakin vuosina. Eikä mikään estä toritapahtumankaan järjestämistä, jos vain joku yhdistys tai muu taho ottaa sen hoitaakseen. Mikään ei estä vuokraamasta torialuetta ja järjestämästä sinne ohjelmaa. Ainoa ero on siinä, että kunta ei enää sitä tee.

Kirkkonummelaisen aktiivisuuden voimannäyte

Niinpä kenttä on nyt avoin kuntalaisten ideoille. Ainakin ne tahot, jotka ovat kritisoineet tapahtumien jatkumista vuodesta toiseen samanlaisina, pääsevät nyt luomaan aivan uudenlaisen tapahtuman, jos haluavat.

Kulttuuritoimi järjestää edelleen suunnittelukokouksia ja vastaa Kirkkonummi-päivien tiedotuksesta. Ensimmäinen suunnittelukokous pidetään kunnantalolla tiistaina 5.3. klo 17-19. Ensimmäisessä kokouksessa on tarkoitus yhdessä pohtia uutta tilannetta ja jalostaa söpöt - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

kuntalaisten villeistä ja suurenmoisista ideoista toteuttamiskelpoinen juhlakokonaisuus. Toivottavasti paikalle saapuu runsain määrin aktiivisia kuntalaisia. Kulttuuritoimi kuitenkin muistuttaa, että kaikki toimijat suunnittelevat ja toteuttavat ohjelmansa itse.

Kirkkonummelaisen kulttuuri- ja järjestöelämän vahvuus ja samalla kompastuskivi on sen elinvoimaisuus. Kuntamme on täynnä hämmentävän korkeatasoista taidetta, perinnetyötä, musiikkia, elokuvaa, teatteria, vapaaehtoistyötä, liikuntamuotoja ja harrastustoimintaa. Joidenkin kuntajohtajiemme ajatus onkin ollut, että koska kulttuuri kukoistaa ilman kunnan satsaustakin, miksi siihen satsattaisiin.

Niinpä kyyninen strategi ajattelisi nyt, että ei tehdä mitään, sillä muuten kunta ei koskaan anna kulttuurille lisää rahaa. Mutta koska kirkkonummelaiset eivät ole kyynisiä, vaan taiteellisia, toisista vastuuta kantavia ja hämmästyttävän aktiivisia toimijoita, Verkkonummen toimitus uskoo vakaasti, että kuntalaiset tarttuvat haasteeseen ja järjestävät yhtä hienot Kirkkonummi-päivät kuin ennenkin. Toivottavasti kuntapäättäjien penseys kulttuuria ja tapahtumia kohtaan ei siitä lisäänny.

Kommentit (4)Add Comment
...
Kirjoittanut `Joppe Joutomies, 23.02.2013
Jännä juttu. Kirkkonummi-päivät voisivat todella muuttaa imagoaan , nyt olisi siihen oiva tilaisuus , kun kunnan kulttuuritoimi ei ole paapomassa. Kunnon koko kansan örvellysjuhlat käyntiin. Vauvasta vaariin vaan kaikki pyörimään pienessä sievässä keskustaan. Sellainen maailmanlopun meininki pystyyn vaan.Siitä tulisi todella jännä juttu.
...
Kirjoittanut Huokaus, 24.02.2013
Lakkaa sinä joutava mies hokemasta tuota jännää juttuasi jok`ikisessä artikkelissa! Ja mitä tähän(kin) kommenttiin tulee, niin olipa taas asiallista...
...
Kirjoittanut Maija Lounamaa, 24.02.2013
ei tässä minunkaan mielestäni mitään jännää ole. Sen sijaan ikävältä kuulostaa, että niin hienosti toiminutta kulttuuritapahtumaa ajetaan alas. Olen ollut vuosia mukana eri yhteyksissä osallistujana ja nähnyt miten tapahtuma on suurin ponnistuksin hioutunut nykyiseen muotoonsa. Kannattaako tällainen henkinen pääoma heittää hukkaan.

Toivoisin, että säästöpäätöksiä vielä harkittaisiin ja muutettaisiin vaikkapa porkkanamuotoon. Järjestöjä ja yhdistyksiä voi aivan hyvin haastaa uudistamaan tapahtumaa ja ideoimaan villejä ideoita, mutta kyllä kunnan taholta jotain kannataisi laittaa houkuttimeksi niin että köyhtymisen sijaan rikastuttaisiin entisestään - kaikkea ei voi mitata rahassa.
...
Kirjoittanut Anni-Mari, 01.03.2013
No - ainakin kutsu suunnittelukokoukseen on tullut järjestöille. Järjestötori on minusta ehdoton!

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 23.02.2013 14:25 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0663 sekunnissa.