Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Perinteet Loppiaisena syötetään kameleita ja leikataan kakkua

Loppiaisena syötetään kameleita ja leikataan kakkua

Sähköposti Tulosta

Loppiaistähti - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Joulu loppuu tänään. Pitäisi riisua kuusi ja poistaa koristeet, mutten tee sitä. Koti muuttuu niin ankeaksi, kun koristeet katoavat. Mutta kun kuluu muutama päivä, koristeet alkavat näyttää hassuilta, vääriltä ja ylimääräisiltä. Ajatukset siirtyvät keväthankiin. Mutta vielä en henno viettää loppiaista perinteisin, suomalaisin tavoin, vaan keskityn kadehtimaan muiden maailman mukavampia loppiaisperinteitä.

Loppiaisena juhlitaan kolmen kuninkaan tai itämaan tietään tuloa. Teologisesti se on Jumalan julkitulon juhla: itämaan viisaiden muodossa yhteiskunta tunnusti Jeesuksen jumalallisuuden. Kansa ei tosin koskaan ole juuri piitannut teologisista tulkinnoista: sen sijaan kuninkaat, lahjat ja talosta toiseen kiertäminen on ollut suosittua.

Monessa maassa lapset saavat lahjoja vasta loppiaisena. (Tai amerikkalaisen joulupukkitradition levittyä ympäri planeettaa, lapset saavat lahjoja myös loppiaisena.) Etelä-Amerikassa on tietäjien kameleille jätetty ovenpieleen heiniä ja vettä loppiaisyöksi.

Ortodoksisessa perinteessä loppiainen liittyy Jeesuksen kasteeseen ja loppiaisseremoniat veden siunaamiseen. Siunattu vesi taas puhdistaa a varjelee.

Ehkä tunnetuin loppiaisperinne on ranskalainen loppiaiskakku, jonka ohjeen voi hakea vaikka Ylen kieliporttisivuilta.  Reseptin lisäksi siellä on ohje kakun oikeaoppisesta syömisestä: Kakku leikataan yhtä moneen osaan kuin on syöjiä. Tämän jälkeen seurueen nuorin menee pöydän alle, ja luettelee seurueen jäsenet yksi kerrallaan. Kakku jaetaan tuossa järjestyksessä. Se, joka saa kakkuun piilotetun pienen posliiniesineen (tai pavun tai mantelin), on koko päivän kuningas ja muut joutuvat toteuttamaan hänen toiveitaan.

Englannissa loppiaiskakku oli itämaisten matkaajien kunniaksi erityisen mausteinen hedelmäkakku. Aikaisemmin englantilaiseen perinteeseen kuuluivat näytelmät, kujeilu, juhliminen ja talosta toiseen kiertäminen. Joulun viimeisestä päivästä haluttiin ottaa kaikki irti, ennen kuin palattiin harmaaseen arkeen.

Koska minulla on varmaa tietoa vain ranskalaisesta ja englantilaisesta loppiaisen vietosta, kehotan suhtautumaan tietoihin eri traditioista kriittisesti, sillä englanninkielinen Wikipedia, tuo modernin tiedon ikuisesti pulppuava lähde, kertoo suomalaisesta loppiaisenvietosta näin:

"Piparkakut or Finnish spice cookies are a dish typically served on this day, especially when cut into the shape of a star. These cookies are broken in the palm of one's hand, while making a silent wish. If on Epiphany a Piparkakku star should break into three pieces, and all three be eaten without speaking a word, it is said that the wish will come true. "

Kommentit (2)Add Comment
...
Kirjoittanut Jerri, 06.01.2013
Koristeiden poistamisesta Loppiaisena voi todeta myös että muissa pohjoismaissa (ja suomenruotsalaisissa piireissä) vietetään paljon "tjugondag Knut" juhlallisuutta 13 tammikuuta jolloin Joulu vasta kannetaan ulos.
...
Kirjoittanut elp, 06.01.2013
Hyvä Tuomas Joulun tuopi, paha Nuutti pois viepi.

Vielä 50-luvulla saattoi sarvipää Nuuttipukki koputella ovia, mekastaa hakaten kapustalla kattiloita ja odottaa saavansa jonkun karkin tai kakunpalan. Joskus pukki olikin yllättäen kiltti ja heitti ovenraosta lahjan. Eli se otti ja antoi.

Haikein mielin olen alkanut keräillä koristeita pois ja laittaa kaappiin ensi jouluksi, mutta kuusen tyhjennän ja viemme pois vasta Nuuttina, eli viikon päästä. Pääseepä vielä nauttimaan viimeisistä joulun hetkistä.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 06.01.2013 14:03 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0662 sekunnissa.