Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Perinteet Ramadan tekisi hyvää kaikille

Ramadan tekisi hyvää kaikille

Sähköposti Tulosta

Id-al-Fitr - Verkonummi.fi

Tänä vuonna ramadan alkoi 20.7. Ramadan on muslimien paastokuukausi, jonka ajankohta vaihtelee vuosittain islamilaisen, kuunkiertoihin perustuvan kalenterin mukaan. Ramadanin aikana ei saa syödä eikä juoda auringonnousun ja -laskun välisenä aikana. Myös tupakoimista, seksuaalista kanssakäymistä on syytä välttää. Ramadanin aikana pyritään kaikin tavoin käyttäytymään hyvin ja puhdistautumaan myös henkisesti.

Pääsiäisenä pohdiskelin kirkossa käymisen ja pysähtymisen merkitystä. Kaipasin säännöllistä hiljentymistä ja hyvän ja pahan sekä oman elämäntarkoituksen ja omien päämäärien pohdintaa myös meidän maallistuneiden ja uskonnottomien elämään. Samalla tavalla ramadan tekisi hyvää itse kullekin.

Paastoaminen saattaa olla terveellistä, mutten ole vakuuttunut vain valoisana aikana noudatettavan paaston hyödyistä. Auringon laskiessahan syöminen, juominen ja tupakoiminen on islamin mukaan sallittua myös ramadanin aikana. Itse asiassa monet lihovat paastokuukauden aikana, sillä tapoihin kuuluu viettää auringon laskettua aikaa sukulaisten ja ystävien kanssa, nauttien kaikesta siitä, mistä päivän aikana on kieltäydytty. Kyläillessä tulee usein helpommin syötyä enemmän kuin kotioloissa.

Kyläily saattaa lihottaa, mutta se myös vahvistaa yhteisöä ja lisää ihmisten vastuuntuntoa. Yksi tärkeimmistä ramadanin merkityksistä onkin sosiaalisen vastuun lisääminen. Vastuu lisääntyy paitsi sosiaalisten kanssakäymisen kautta myös nälän avulla: ramadanin aikana kunnon muslimi pohtii köyhien osaa konkreettisesti oman nälkänsä kautta. Almujen antaminen on yksi islamin uskonnollisista velvollisuuksista ja viidestä pääpilarista ja ramadanin aikana erittäin tärkeää.

Olen vakuuttunut siitä, että myös kieltäytyminen on terveellistä. Itsehillinnän opettelu ei koskaan ole turhaa ja itsensä voittaminen yleensä vahvistaa psyykeä ja lisää elämänhallintaa. Turhaa ei myöskään ole hyvän ja pahan pohtiminen tai mietiskely, uskonnollisesta vakaumuksesta riippumatta.

Ramadanin vietto on Kirkkonummella paljon vaikeampaa kuin esimerkiksi Kairossa. Suurin ongelma ei johdu lyhyistä kesäöistä vaan islamilaisen yhteisön pienuudesta. Ramadanin sosiaalinen kanssakäyminen on täällä huomattavasti vähäisempää, samoin yhteisön paastolle antama tuki – tai kontrolli.

Koska Suomessa muslimeita on vain noin prosentti väestöstä, myöskään työelämä ei voi joustaa ramadanin aikana. Vaikka työnantajat suhtautuvatkin paastokuukauteen Suomessa yleisesti ottaen hyvin ymmärtäväisesti, yhteiskunta kuitenkin toimii luonnollisesti omalla suomalaisella tahdillaan, toisin kuin islamilaisissa maissa, joissa esimerkiksi kaupat saattavat ramadanin aikaan olla auki öisin ja työpaikoilla voi tehdä töitä auringonlaskun jälkeen. Tosin moni Suomen islamilainen vakuuttaa, että ramadanin aikaan työteho on jopa parempi kuin muina aikoina, koska ruokatunteihin ja kahvitaukoihin ei kulu aikaa ja koska hiilihydraattien popsiminen ei laske vireystilaa.

Paasto kestää yhden kuunkierron ajan. Kun uuden kuun sirppi seuraavan kerran nousee taivaalle, ramadan päättyy ja alkaa kolmipäiväinen Id-al-Fitr -juhla: silloin annetaan anteeksi ja sovitaan vanhat erimielisyydet – ja tietysti syödään hyvin yhdessä kaikkien läheisten kanssa.

Kommentit (5)Add Comment
...
Kirjoittanut Saivartelija?, 24.07.2012
Anteeksi mutta näin uskonnottomana on vähän ahdistavaa lukea otsikko jossa sanotaan että meidän kaikkien kannattaisi kokeilla muslimien ramadania. Tämä on kohtuuton suositus, otsikko olisi ollut parempi jos se olisi ollut tyyliin "Paasto tekisi hyvää kaikille". Sitäpaitsi eihän kaikkien tarvitse paastota, jos ei ole siihen kilojen puolesta tarvetta. Ylipäätään tuohon ramadaniin liittyvä erikoispiirre, öiseen aikaan sallittu mässäily ja orgioiden pitäminen vähintäänkin vesittää koko idean.
...
Kirjoittanut Raitalankakäärme, 30.07.2012
Nyt pitää kyllä sanoa, että en ollenkaan kateellisena katsele muutaman muslimiystävän Ramadanin viettoa. Ovat koko ajan kärttyisiä ja huonovointisia, on vatsavaivaa ja univajetta ja muuta ikävää. Hermot kireällä koko perheellä, pahiten ehkä niissä perheissä, missä vain toinen puolisoista viettää Ramadania. Oma on valintansa, mutta eivätpä monet pahemmin tunnu tuosta minkäänlaisia "kicksejä" saavan.
...
Kirjoittanut Kicksejä?!, 30.07.2012
Edellisessä kommentissa näkyy hyvin länsimaisen kulttuurin ja uskonnon ero.

Kyse ei ole päälleliimatusta valinnasta vaan lähtökohdasta, perustavaa laatua olevasta elämänkatsomuksesta. Toki jokaisessa uskonnossa on enemmän tai vähemmän tunnustustaan seuraavia, mutta uskonsa syvyydestä riippuen jokainen kokee jotenkin ristiriidan tunnustuksensa kanssa - raastavana tai vain pienenä pistoksena. Ellei uskonnon keskeisten ohjeiden sivuuttaminen aiheuta mitään tunnetta, voi pitää henkilöä uskosta(an) luopuneena. Heitä lienee kirkkonummelaisistakin valtaosa.
...
Kirjoittanut Raitalankakäärme, 31.07.2012
Tuota, miten ihmeessä "länsimaisen kulttuurin ja uskonnon ero" näkyy siinä, että päivisin paastoaminen ja öisin valvominen ja mässäily aiheuttaa unenpuutetta ja nälkää sekä erinäisiä terveydellisiä ongelmia? On muuten aika karua katsottavaa, kun raskasta fyysistä työtä tekevä tässä viime päivien helteessä ei suostu juomaan edes vettä ennen auringonlaskua.
...
Kirjoittanut Tutkimuksia, 31.07.2012
Tottakai elimistön tottumusten muutos aiheuttaa tuntemuksia. Unenpuute ei ole välttämätöntä, kuten ei mässäilykään. Mässäily ei sinänsä kuulu islamiin eikä Ramadaniin. Ne ovat pikemminkin vanhojen tapojen pukemista uskonnon viittaan.

Lyhytaikainen paasto tutkitusti pidentää elinikää: googlaa (google scholar -hakukoneella) "intermittent fasting" . Asiaa on tutkittu sen verran runsasti, että voit huoletta jättää pois kaikki vähänkään arabailaisilta/islamiin vivahtavat tutkimukset.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 21.07.2012 09:10 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0656 sekunnissa.