Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Perinteet Juhannustaikoja

Juhannustaikoja

Sähköposti Tulosta

Kokko - Kirkkonummi

Juhannuksena on jo vuosisatoja tehty kaikenlaisia merkillistä poppakonsteja, jotta tuleva vuosi tai peräti koko loppu elämä sujuisi mukavissa merkeissä. Taikarituaalien suorittamisesta ei kuitenkaan ole havaittu olevan liiemmälti hyötyä. Sen sijaan käänteisten juhannustaikojen tekeminen on ehdottoman hyödyllistä. Tehtävien asioiden sijaan Verkkonummen toimitus on koonnut kansanperinteestä ja laajahkosta omakohtaisesta tutkimusaineistosta asioita, joita juhannuksena ei missään tapauksessa pidä tehdä.

 

Kokko

 

Älä kokoa kokkoa liian lähelle sähköjohtoja. Seuraukset eivät välttämättä ole katastrofaalisia, mutta juhannusillasta voi muodostua liian jännittävä ja tilanne saattaa synnyttää sävyltään erityisiä (muttei ehkä erityisen sävyisiä) keskusteluja kokon rakentajien ja katsojien välillä.

Vaikka kokko olisikin riittävän etäällä sähköjohdoista, talon seinästä ja naapurin metsästä, ei siitä huolimatta kannata laittaa siihen kerralla koko vuoden aikana kerättyjä risuja, ainakaan jos edellisenä tapaninpäivänä on kaatunut huomattava määrä puita, joiden oksat kaipaavat hävittämistä. Liian iso kokko on liian iso.

Kun kokko on palanut ja sen paikalla on hehkuva hiillos, ei kannata kokeilla intialaista tulisilla hiilillä kävelyä - ei edes puudutusaineiden vaikutuksen alaisena. Intialaiset hiilet vain näyttävät kuumilta, mutta suomalainen juhannuskokko on oikeasti melko lämmin.

Jos naapuritontin kokko vielä nostaa savukiehkuroita yötaivaalle, ei kannata välttämättä hälyttää palokuntaa paikalle. Ja jos satut kuulumaan palokuntaan ja sinut kutsutaan sammuttamaan jo sammunutta hillosta, ei kannata tyhjentää varmuuden vuoksi vesisäiliötä hiillokseen: siellä saattaa olla kypsymässä juhannuspäivän ateria huolellisesti folioon ja märkiin sanomalehtiin käärittynä. Ateriaa on ikävä kalastaa uudelleen läheisestä järvestä.

 

Järvi

Kukaan ei tietenkään ole niin hölmö, että lähtee juovuttavien aineiden vaikutuksen alaisena ja ilman pelastusliivejä veneilemään. On kuitenkin syytä pitää mielessä, että myös kaukana siintävälle vastarannalle uiminen ei välttämättä ole juhannusyönä hyvä idea. Vaikka vesi ei ehkä enää juhannusillan jälkeen tunnu kylmältä, se kuitenkin on sitä. Myös ankaran juhlimisen jälkeinen uupumus saattaa yllättää kesken uintimatkan.

 

Ihmissuhteet

Juhannusyönä ei kannata kertoa koko suvulle, mitä heistä ajattelee, ellei sitten ajattele nousulentoisesti kauniita asioita. Ei myöskään yleensä ole hyväksi puhua asioita halki naapuruston kanssa, varsinkaan myöhemmin yöllä.

Juhannuksena ei kannata lähteä lähtee kokkorannasta jatkoille ihan kenen kanssa tahansa: liikkeellä saattaa olla kesäyön henkiä, jotka muuttavat epämääräiset hulttiot viehättäviksi prinsseiksi ja kiukkuiset naisenpuolet suloisiksi kaunottariksi. Aamun valjetessa kesäyön taika kuitenkin poikkeuksetta raukeaa.

 

Taiat niityillä ja tienpientareilla

Jos olet lukenut kansanperinnearkiston taikoja yrttien keräämisestä tyynyn alle tai niityllä alasti makaamisesta, muista, että ne ovat pelkkää perinnetietoutta. Kaikkia taikoja ei pidä kokeilla. Jos kuitenkin päätät niin tehdä, varmista ensin, ettet joudu vihaisten muurahaisten kanssa liian läheisiin tekemisiin.

Nuorten naisten on syytä muistaa, että jos tekee juhannusseppeleen ja kulkee ystävättären kanssa tien reunaa kotiin päin, ei kannata vilkutella ihan kaikille autoilijoille, ellei sitten varta vasten halua epämääräistä juhannusseuraa. Niityllä kirmaileminen on kyllä juhannusyönä mukavaa, mutta metsän läpi pakeneminen risujen repiessä paljaita sääriä ei ole kovin romanttista.

 

Tietokoneet

Juhannuksena kannattaa pysyä kaukana tietokoneista. Jos kokon sijaan tuijottaa juhannuksena näyttöruutua, saattaa käydä niin, että havahtuu kuudenkymmenen vuoden päästä todellisuuteen, ja tajuaa hämärästi, että jotakin tärkeää on jäänyt huomaamatta. Sateisia juhannuksia ei kuitenkaan lasketa.

Hyvää ja viisasta juhannusta kaikille!

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 22.06.2012 17:54 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0662 sekunnissa.