Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Perinteet Pelastuslaitoksen turvallisuusvinkit juhannukseksi

Pelastuslaitoksen turvallisuusvinkit juhannukseksi

Sähköposti Tulosta

Grilli - Verkkonummi.fi

Juhannus on valon juhla, jolloin ilmeisesti tasapainon säilyttämiseksi monen juhlijan järjenjuoksu pimenee. Syitä on monia: alkoholin liian innokas nauttiminen, uuden seurustelukumppanin ylenpalttinen silmiin tuijottelu, yleinen "ei tässä nyt mitään hätää ole" -asenne ja muuten vain juhlan humussa hukkunut harkinta. Siksi on varmaankin paikallaan julkaista pelastuslaitoksen lähettämät turvallisuusohjeet. Ja kannattaa ehkä myös miettiä turvallisuusasioita matkalla kokolle: mökille menijöillä on usein aivan liian kiire.

Monien juhannusperinteisiin kuuluu maukkaan ruuan grillaus ja juhannuskokon polttaminen. Molemmissa puuhissa on syytä pitää turvallisuusasiat mielessä ja toimia vastuullisesti. Tulen sytyttäjä on aina vastuussa mahdollisista vahingoista ja on velvollinen varautumaan alkusammutukseen. Avotulen tekoon tarvitaan kaikissa tilanteissa aina maanomistajan lupa, pelastuslain mukaan myös kertakäyttögrillit ovat avotulentekoa.

Turvalinen grillaus

Varmista, ettei grillin lähellä tai yläpuolella ole mitään syttyvää. Sijoita grilli tukevalle, palamattomalle alustalle ja suojaan tuulelta. Älä jätä kuumaa grilliä ilman valvontaa. Huolehdi, että lapset ja lemmikit pysyvät riittävän kaukana kuumasta grillistä, kokosta ja lentävistä kipinöistä sekä sytytysnesteistä ja tulentekovälineistä.

Grillin viereen tulisi aina varata sammutuspeite. Rasvainen ruoka syttyy grillissä helposti palamaan ja liekit voivat levitä esim. lähellä oleviin kalusteisiin tai maastoon. Rasvapaloa ei saa koskaan sammuttaa vedellä, palo leviää veden myötä ja palavaa rasvaa roiskuu ympäristöön. Oikea sammutustapa on palon tukahduttaminen.

Kaasugrilliä käyttäessäsi tarkista ennen sytytystä kaasuletkun ja paineenalentajan kunto. Siirrä kaasupullo grillauksen ajaksi letkun sallimalle etäisyydelle kuumasta grillistä. Sulje pullon venttiili, kun et grillaa. Sijoita nestekaasupullo suojaan auringolta, lämpötila ei saa nousta yli 40 asteen.

Tuhkan jäähtyminen voi kestää toista vuorokautta. Kannellinen metalliastia on turvallinen säilytyspaikka tuhkalle. Liian aikaisin luontoon tai roskikseen kaadettu tuhka aiheuttaa vuosittain useita roskis- ja maastopaloja.

Juhannuskokot

Pelastuslain mukaan "nuotiota tai muuta avotulta ei saa sytyttää, jos olosuhteet kuivuuden, tuulen tai muun syyn takia ovat sellaiset, että metsäpalon, ruohikkopalon tai muun tulipalon vaara on ilmeinen". Ilmatieteenlaitoksen sivuilta http://ilmatieteenlaitos.fi/ voit tarkistaa metsä- ja ruohikkopalo- sekä kovan tuulenvaroitukset.

Pelastuslaitos ei ota vastaan ilmoituksia eikä myönnä erityisiä lupia yksityisten juhannuskokkojen polttamiseen. Pelastusviranomaisella on kuitenkin velvollisuus kieltää kokon poltto tai muu avotulenteko, jos siitä aiheutuu vaaraa.

Kokon lähettyville tulee varata riittävästi alkusammutuskalustoa ja kokon polttamisessa on muutenkin noudatettava riittävää huolellisuutta tulen leviämisen estämiseksi. Valvo kokkoa ja ympäristöä koko polton ajan. Pidä kännykkä lähellä mahdollisen hätäilmoituksen tekoa varten. Sammuta palojätteet lopuksi vedellä, sillä tuhka voi pysyä kuumana jopa vuorokausia.

Kokon alustan on oltava palamaton ja syttyvä kasvillisuus tulee poistaa riittävän laajalta alueelta. Turvallisia paikkoja ovat esim. kallio, hiekkaranta tai vedessä oleva lautta. Kastele kokon ympäristö huolellisesti. Ota huomioon tuulen suunta ja voimakkuus ennen kokon sytyttämistä. Liuottomien tai bensiinin käyttö sytytysnesteenä on erittäin vaarallista, koska niistä lähtevä höyry syttyy räjähdysmäisesti.

Kokon sytyttäjä on velvollinen huolehtimaan kokon vartioinnista, jälkisammutuksesta ja palamisjätteiden käsittelystä. Mikäli tuli riistäytyy hallinnasta ja tarvitaan palokunnan apua, soita hätänumeroon 112.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 21.06.2012 11:57 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0669 sekunnissa.