Kirkkonummen kuvataidekoulu juhli 30-vuotissynttäreitään

16.12.2014 19:25  Kirkkonummi
Tulosta

Valotaidetta - Kirkonummi - Verkkonummi.fi

Kirkkonummen kuvataidekoulu juhli hienojen valotaideteosten ja koristeellisten muffinssien keskellä 30-vuotista taivaltaan. Vanha puurakennus oli täynnä lapsia, jotka tekivät lisää taidetta aikuisten ihaillessa seiniä peittäviä teoksia.

Kuvataidekoulussa opiskelee noin 300 5-16 -vuotiasta lasta ja nuorta. Aikuisten mielestä he suorittavat taiteen perusopintojen yleisen oppimäärän opintoja, joiden tavoitteena on luovuuden, kuvallisen ilmaisukyvyn, kuvallisen ajattelun ja havaintokyvyn kehittäminen. Lasten mielestä he maalaavat, piirtävät ja askartelevat erilaisia juttuja ja siellä on kivaa paitsi joskus, kun työ ei onnistu niin kuin halusi.

Kuvataidekoulua sietää onnitella lukuisista hienoista näyttelyistä, mukavasta hengestä, kivoista opettajista ja lahjakkaista oppilaista.

Ainoat homman varjopuolet johtuvat kunnallispoliitikoista ja kunnan säästöistä: kuvataidekoulu on poliitikkojen kuningasajatuksen vuoksi siirretty kansalaisopiston hallinnon alle. Kansalaisopistolla on mainio hallinto, mutta nyt työ on tehtävä kahteen kertaan, sillä kansalaisopistolla ei tiedetä mitään vuoden aikana käytettävästä saven määrästä, tussien kulumisesta, pastellivärien hinta-laatusuhteesta tai tarvittavasta saippuan määrästä. Niinpä talouslaskelmat on tehtävä ensin kuvataidekoulussa ja sitten uudestaan kansalaisopistossa, josta ne siirtyvät sivistystoimen hallintoportaita eteenpäin päätöksentekijöille.

Paluupostissa pitäisi sitten tulla tieto tulevasta vuodesta ja käytettävissä olevista resursseista, mutta koska se kulkee samaa kiemuraista hallintopolkua takaisinkinpäin, tieto ensi vuoden tilanteesta ei vielä ollut tullut perille kuvataidekouluun saakka, joten tulevaisuus on tuntui olevan vielä hämärän peitossa. Se kuitenkin on onneksi selvää, että tulevaisuus on olemassa.

peto - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Toinen ongelma liittyy kunnan säästötoimiin. Koska kunta suuressa viisaudessaan on lakkauttanut kunnasta tiedotuksen – sekä ulkoisen että sisäisen – tieto ei sitten kulje. Niinpä kuvataidekoulun opettajat ja oppilaat hämmästyivät, kun taloon marssi kuntokartoittajia. Henkilökunnassa heräsi oitis huoli siitä, että taloa ollaan myymässä ja kuvataidekoulu menettää innoittavan ympäristönsä.

Luulo oli kuitenkin väärä ja perustui tiedon kulkemattomuuteen: kaikissa kunnan kiinteistöissä tehdään kuntokartoitukset, jotta saataisiin tietoa kunnan rakennusten todellisesta kunnosta ja korjaustarpeesta – mieluiten ennakkoon, ettei tarvitse lähteä evakkoon sädesieniä pakoon.

On melkein samantekevää, markkinoiko kunta itseään maailmalle tai tiedottaako se toimistaan toimittajille, mutta kunnantalon ylimmässä kerroksessa olisi ehkä syytä pohtia sitä, että henkilöstö kärsii tietämättömyydestä ja huonosta viestinnästä kaikkein eniten.

Mutta onneksi lahjakkaat tulevat kuvataiteilijat ovat autuaan tietämättömiä politiikan ja byrokratian luomista ongelmista. He keskittyvät taiteeseen ja ystäviin – eli niihin kahteen asiaan, jotka elämässä ovat tärkeitä.