Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Palvelut Kirjasto haluaa kuulla sinun mielipiteesi

Kirjasto haluaa kuulla sinun mielipiteesi

Sähköposti Tulosta

Kirjasto - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Millaisia kirjoja, pelejä, elokuvia tai levyjä sinä haluaisit lainata kirjastosta? Mitä puuttuu kokonaan ja mitä pitäisi olla enemmän? Onko sinulla toiveita e-kirjojen hankinnan suhteen? Entä millaisia ovat ne teokset, joita ei ole kertaakaan lainattu? Miksi ne ovat unohtuneet hyllyjen kätköihin? Milloin kirjan voi poistaa viemästä kallisarvoista hyllytilaa? On raastavaa, että kirjaston työntekijät joutuvat repimään kirjoista kannet ja heittämään sivut paperinkeräykseen, mutta onko muita vaihtoehtoja?

Kirjaston väki kutsuu kuntalaisia Kirkkonummen pääkirjastoon kertomaan mielipiteitään ja kuulemaan hankinta- ja poistoperusteista tiistaina 9.12. klo 18–20. Illan aikana esitellään jo tilattuja uutuuksia sekä otetaan vastaan hankintatoiveita. Yleisön kysymyksiin ja toiveisiin vastaamassa ovat hankintaosaston osastonjohtaja Maaret Teppo, Carola Sundström (ruotsinkielinen aikuisten aineisto) sekä Jyrki Valto (musiikki ja pelit). Sana on vapaa. Kirjasto tarjoaa osallistujille kahvit.

Tilaisuudessa voi myös esittää e-aineistoon liittyviä hankintatoiveita sekä kysyä muutenkin e-aineistoihin liittyvistä asioista, kuten e-kirjan lataamisesta. E-kirjojen suosio kasvaa vähitellen ja lukulaitteiden kehittyessä ja yleistyessä niistä on tullut varteenotettava vaihtoehto tavallisille kirjoille. Kirjaston kannalta e-kirja on sikäli mukava, ettei se vie hyllytilaa. Rahanpuutteen lisäksi yksi este kirjojen hankkimiselle on näet se, että hyllyjä täyttävistä vanhoista kirjoista on ensin päästävä eron, ennen kuin uusia voidaan hankkia.

Kirjaston laajentaminen taas valtuustossa

Kirjasto todella kaipaa lisää tilaa. Sen jälkeen, kun pääkirjastomme rakennettiin, kunnan väkimäärä on kasvanut ja lainojen määrä monikertaistunut.

Aikaisemmin valtio tuki uusien kirjastojen rakentamista. Vuosi sitten piti olla viimeinen mahdollisuus ottaa vastaan valtion lisärahoitus kirjaston laajentamiselle. Aiemmin luvatut rahat olivat vielä tarjolla, mutta valtio oli ilmoittanut, ettei uusia tukia kirjastoille enää myönnetä.

Valtion rahoitus koski luonnollisesti vain osaa kirjaston laajentamisen kuluista. Vaikka päätös merkitsi valtionosuuden menettämistä, Kirkkonummen kunnanvaltuusto päätti silti hylätä kirjaston laajentamisen budjetista päättäessään, koska taloudellinen tilanne oli niin hälyttävä: vuoden 2013 tuloksen luultiin olevan järkyttävän tappiollinen ja edessä oli lomautuksia ja irtisanomisia, joita kukaan ei halunnut.

Nyt taloustilanne on parantunut oleellisesti. Jostain syystä valtiokaan ei uhkauksistaan huolimatta poistanut Kirkkonummen kirjastolle luvattua tukea vielä tänä vuonna. Siksi kirjaston laajentaminen on taas valtuuston käsittelyssä ja tällä kertaa niin kunnanjohtaja (ja talousjohtaja), talousarvioneuvottelukunta kuin kunnanhallituksin ovat asettuneet kannattamaan hanketta.

Valtuustossa lienee väkeä, jonka mielestä kirjasto ei tarvitse lisäneliöitä, koska kuntalaiset eivät tarvitse olohuonetta, nuoret eivät tarvitse kokoontumistiloja eivätkä keskustan yrittäjät lisää asiakasvirtoja. Osa ajatellee myös, ettei kulttuuriin kannata satsata ja että kirjaston kuuluisi keskittyä vain ja ainoastaan lainaamaan kirjoja eikä tekemän mitään ylimääräistä. Valtuustossa varmasti siis keskustellaan jälleen kerran kiihkeästi kirjaston kohtalosta.

Viimeksi kirjaston laajennus hylättiin äänin 27 – 24. Toivottavasti tällä kertaa luvut menevät toisin päin. Silloin kirjastoon voitaisiin hankkia muutakin uutta materiaalia kuin e-kirjoja vanhoja kirjoja hävittämättä. (Jos haluat tietää, miten oma valtuutettusi äänesti vuosi sitten, äänestyslista löytyy valtuuston pöytäkirjasta 19.12.2013. Kirjastoa koskeva äänestys oli numero 2.)

Pop up -lounaalle pääkirjastoon

Joidenkin poliitikkojen vanhahtavista mielipiteistä piittaamatta Kirkkonummen kirjasto järjestää kuntalaisille lainattavien kirjojen lisäksi kaikkea muutakin mukavaa. Mielenkiintoisten keskustelutilaisuuksien ja konserttien lisäksi kirjastossa on muun muassa tehty käsitöitä ja tanssittu. Kuntalaiset ovat päättäjiltä lupaa kysymättä kohdanneet toisiaan ja viihtyneet kirjastossa.

Tiistaina 9.12. kirjasto tekee uuden aluevaltauksen avaamalla ovensa pop up -lounaalle klo 11-13. Jouluisen lounaan luovat Heikkilän martat, jotka tarjoilevat riisipuuroa Porkkala-salissa. Annoksen hinta on 2 €. Lounaan ohessa kuullaan klassista kitaramusiikkia, ja esillä on talven uutuuskirjoja.

Saman viikon lauantaina 13.12. klo 10–14 Heikkilän ja Porkkalan martat askartelevat pääkirjastossa lasten kanssa. Lisäksi myynnissä on marttojen käsitöitä ja koruja.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0649 sekunnissa.