Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Palvelut Poliisi on jännin

Poliisi on jännin

Sähköposti Tulosta

Veikka ja Ilmari ja poliisiauto - Kirkkonummi - Verkonummi.fi

Kaikista jännimpiä on poliisit, koska ne saa viedä rosvoja vankilaan. Ja poliisiauto on kaikkien hienoin, koska sillä pääsee lujaa ja siinä on pillit ja kirjaimia ja 112, johon soitetaan, jos on hätätapaus.

Ilmari (5v.) ja Veikka (3v.) ovat tyypillisiä suomalaisia: he suhtautuivat poliisiin positiivisesti ja arvostavasti. Se on luultavasti suora seuraus siitä, että suomalainen poliisi - toisin kuin monet kollegansa muualla maailmassa – suhtautuu kansalaisiin positiivisesti ja arvostavasti.

Niin tekee myös lähipoliisi Nina Wahlman, joka syyskuisena aamuna hymyili kirkkonummelaisille päiväkotilapsille: päiväkotipäivä on lähipoliisin työtä hauskimmillaan. Ja sillä on myös merkitystä: Luottamus ja halu tehdä yhteistyötä poliisin kanssa ei synny aivan itsestään.

Kirkkonummella poliisin työ on Wahlmanin suhteellisen helppoa ja positiivista: asumme turvallisessa kunnassa, jossa ongelmat ovat ainakin keskimäärin pienempiä kuin monissa muissa lähiseudun kunnissa. Vaikka kirkkonummelaiset pääsääntöisesti voivat hyvin ja ovat onnellisia, Wahlman on hiukan huolissaan siitä, että mielenterveysongelmat ja lastensuojeluasiat ovat lisääntyneet Kirkkonummellakin viime vuosina. Taloudellisen alamäen vaikutukset alkavat näkyä.

Lähipoliisit tekevät yhteistyötä koulujen ja sosiaalitoimen kanssa. Nina Wahlman on erityisen tyytyväinen siihen, että Kirkkonummi säilytti säästöistä huolimatta poliisiaseman oman sosiaalityöntekijän. Se, että tuttu sosiaalityöntekijä on samassa rakennuksessa madaltaa yhteistyön kynnystä huomattavasti. Tämä taas tarkoittaa sitä, että lastensuojelu pääsee auttamaan perheitä jo siinä vaiheessa, kun avusta vielä on hyötyä. Moniammatillinen yhteistyö kunnan kanssa toimii Wahlmanin mukaan loistavasti.

Nuoriso suhtautuu Kirkkonummella poliiseihin melko hyväksyvästi – tosin kylillä on eroa. Veikkolassa suhtautuminen on epäluuloisinta ja Kirkkonummen keskustassa luontevinta. Mutta sitkeät vanhat huhut Masalasta levottomana ja vaarallisena paikkana eivät enää pidä paikkaansa: siellä ei ole yhtään enempää järjestyshäiriöitä eikä yhtään levottomampaa nuorisoa kuin muuallakaan.

Etenkin Kirsikan yrittäjät ovat olleet huolestuneita huumeiden käytön lisääntymisestä: se näkyy Kirsikan alikulkukäytävässä levottomuutena ja roskiksissa ja pullonpalautusautomaateissa likaisina neuloina. Nina Wahlman ei kuitenkaan ole havainnut huumeiden käytön lisääntymistä Kirkkonummella.

Aineita liikkuu myös Kirkkonummella, muttei mitenkään erityisen paljon. Sen sijaan nuorten suhtautuminen huumeisiin on kylä muuttunut sallivammaksi, mikä huolestuttaa Wahlmania: poliisin työssä näkee päihteiden aiheuttaman surun ja pahoinvoinnin, johon yksikään nuori ei usko ajautuvansa, mutta joka kuitenkin on edessä monilla. Poliisin keinot auttaa ovat kovin rajalliset

Nuorten parveileminen Kirsikassa saattaa johtua pikemminkin sopivien tilojen puutteesta kuin nuorten halusta häiritä. Wahlmanin mukaan monet poliisin kohtaamat nuoret ovat sitä mieltä, että kunta kyllä toisinaan kyselee, mitä nuoret haluavat, mutta ei kuitenkaan tee asialle mitään. Vaikka esimerkiksi nuorisokahvilasta on puhuttu vuosia, yksiään poliitikko ei ole aktiivisesti ryhtynyt ajamaan nuorten asiaa.

Nina Wahlman - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Huumeita enemmän lähipoliisia työllistävät viritetyt mopot. Vanhempien pitäisi vahtia mopoilijoita vähän enemmän. Vauhti houkuttaa nuoria, mutta mopojen rakenteita ei ole tehty kestämään kovempia vauhteja. Ne eivät viritettynä ole enää turvallisia. Puhumattakaan siitä, että mopokoulutus on hyvin suppea: vaadittava ajoharjoittelu ei riitä suurten nopeuksien hallitsemiseen laitteella, joka ei enää toimi vakaasti.

Nuoret, jotka omasta mielestään ovat kuolemattomia, voisivat virittämistä suunnitellessaan pohtia myös taloudellisia seurauksia: liian lujaa vauhtia kulkeva mopo kuuluu eri veroluokkaan kuin virittämätön ajopeli. Maksettavaksi koituvat verot ovat huomattavasti suuremmat kuin poliisin määräämät sakot.

Mopoautoja ei viritellä yhtä villisti kuin mopoja, mutta niiden kohdalla ajokoulutus on Nina Wahlmanin mukaan liian suppea. Mopoautoilijat eivät esimerkiksi muista, että heidän tulisi ajaa tien reunalla. Nyt mopoalueilla tukitaan Kirkkonummen kiemuraisia teitä ja aiheutetaan turhaa vaaraa ohitustilanteissa. Mopoauto myös tuntuu turvallisemmalta kuin mopo, vaikkei sitä olekaan. Väärä turvallisuudentunne lisää riskinottoa.

Liikenteellisesti vaarallinen paikka Kirkkonummella on Gesterbynkaaren ja Gesterbyntien risteys, jossa Winellska Skolanista tullessa ei pysähdytä stop-merkistä huolimatta ja Gesterbyntiellä ajetaan usein ylinopeutta. Myös Vilhonkummuntie houkuttelee leveydellään ja kaarteiden muodolla ajamaan ylinopeutta: tie näyttää maantieltä, mutta on keskellä lapsien asuttamaa kaava-aluetta. Porkkalantiellä kaahaavat moottoripyörät ja Upinniementie on vaarallinen etenkin iltaisin, kun varusmiehillä on kiire joko lomille tai lomilta takaisin varuskuntaan.

Nina Wahlman viihtyy työssään, koska se on tärkeää ja mielekästä. Poliisin työssä kohtaa kuitenkin usein asioita, joita ei haluaisi kohdata. Omien lasten myötä Wahlman kertoo näkevänsä maailman hieman eri tavalla kuin ennen. Poliisi ei kuitenkaan voi jäädä miettimään näkemäänsä murhetta, sillä silloin työtä ei jaksaisi tehdä.

Parhaita hetkiä poliisin työssä on, kun saadaan jokin iso juttu selvitettyä. Myös silloin tuntuu hyvältä, kun kuntalaisilta tulee positiivista palautetta – se kun ei ole ihan hirveän yleistä.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 15.10.2014 10:57 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0673 sekunnissa.