Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Palvelut Suomen lohikäärmeturvakeskus on huolissaan kielitaidottomuudesta

Suomen lohikäärmeturvakeskus on huolissaan kielitaidottomuudesta

Sähköposti Tulosta

Hnerietta von Sukkamieli alias Emma Puikkonen - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Jos lohikäärme laskeutuu koulun katolle, osaako kukaan käskeä sitä jatkamaan matkaansa Helsingin suuntaan? Ei ainakaan Heikkilän koulussa, jossa lohikäärmekieli ei kuulu opetusohjelmaan lainkaan. Edes opettajat eivät osaa kielen alkeita. Lohikäärmeturvakeskuksessa ollaankin erittäin huolestuneita kielitaidon puutteista.

Tilanne Kirkkonummella on kuitenkin paranemassa: Suomen johtava lohikäärmetutkija Henrietta von Sukkamieli vieraili kirjastoauto Ellan kyydissä useilla kirkkonummelaisilla kouluilla ja sai lapset vakuuttuneiksi kielitaidon tärkeydestä. Tosin vierailu oli sikäli huolestuttava, että von Sukkamieli jakoi myös lapsille lohikäärmeenkasvatustietoutta: pian joka toisessa kodissa saattaa olla lohikäärme kasvamassa kukkaruukussa.

Verkkonummen toimitus on hiukan huolissaan kirjaston uusimmasta hankkeesta muutenkin: siitä ei ole kauaakaan, kun kirjasto sai uuden, hienon kirjastoauton. Nyt auton vessasta on tehty aasialaisen, Jaipurin läheltä löytyneen villasalamanterin munan hautomiskoppi. Henrietta von Sukkamieli toivoo munan olevan aito. Jos se joskus kuoriutuu, WC:n oveen tehdään kurkistusluukku, josta salamanteria voi kurkistella. Silittää sitä ei voi, sillä maailman pienimmän lohikäärmeen sylki on myrkyllistä ja hengitys erittäin kuuma.

Toimituksen huoli liittyykin juuri hengitykseen: jos salamanteri pääsee livahtamaan ulos pesäkopistaan, se saattaa vahingossa polttaa kaikki kirjastoauton kirjat. Kunnan sivistyslautakunnan pitäisi ehkä pohtia uudelleen, onko kirjastoauto sopiva säilytyspaikka munalle. Verkkonummen toimitus ei tavoittanut haastattelua varten sivistystoimen johtajaa ja kirjastonjohtajakin oli ehkä tanssimassa.

Onneksi kirjastoissa on runsaasti lohikäärmeiden kasvatusta, kieltä ja kouluttamista koskevaa materiaalia. Tai oli, sillä luultavasti kaikki materiaali on Henrietta von Sukkamielen luentojen jälkeen vähäksi aikaa lainattu kirjastosta. Vanhempien on syytä tutkia kukkaruukkunsa tarkasti. Myös lasten hiuksia on syytä pitää silmällä: von Sukkamieli on elävä todiste siitä, että liiallinen lohikäärmeiden ajattelu muuttaa hiukset vähitellen vihreiksi.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 29.09.2014 12:58 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0677 sekunnissa.