Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Palvelut Kyrkslätts Svenska Kulturförening etsii itseään

Kyrkslätts Svenska Kulturförening etsii itseään

Sähköposti Tulosta

Jarl Åkerllund - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Kirkkonummella on ruotsinkielisiä nuorisoseuroja, joilla on vilkasta kulttuuritoimintaa. Lisäksi on KNUF, eli Kyrkslättnejdens ungdomsförbund r.f, joka toimii Luckanilla Aseman ostarilla. KNUF on nuorisoseurojen katto-organisaatio, mutta se järjestää myös huomattavan paljon kulttuuritapahtumia itsenäisesti. Ruotsinkielinen kulttuurielämä on siis rikasta ja hyvin organisoitua. Siksi onkin mielenkiintoista nähdä, miten keväällä perustettu Kyrkslätts Svenska Kulturförening ottaa paikkansa Kirkkonummen kulttuurielämässä.

Yhdistyksen puheenjohtaja Jarl Åkerlund kertoo, että uusi yhdistys ei missään tapauksessa aio kilpailla nuorisoseurojen kanssa. Nuorisoseurat ovat hyvin sidoksissa omistamiinsa taloihin ja kyläyhteisöihin talojen ympärillä. KNUF taas on sidoksissa jäsenyhdistyksiinsä. Åkerlund uskoo, että koko kuntaa palvelevalle kulttuuriyhdistykselle on tilaa.

Uusi yhdistys etsii itseään syksyn ajan. Ajatuksia tulevasta toiminnasta on toki jo olemassa: erilaiset kalenteriin liittyvät juhlat, kuten esimerkiksi Runebergin päivä, ovat Kirkkonummella jääneet turhan vähälle huomiolle. Svenska Dagen kiinnostaa myös yhdistystä, mikäli juhlien nykyinen järjestäjä olisi halukas luopumaan niiden järjestämisestä. Åkerlundin mukaan kuvataiteilijat, joiden taide ei ole sidoksissa kyläyhteisöihin ja nuorisoseurantaloihin, ovat Kirkkonummella omankielistä yhdistystä vailla. Erilaisten kulttuurimatkojen järjestäminen on myös ajatus, jota yhdistyksessä halutaan kehitellä.

Kyrkslätts Svenska Kulturförening suunnittelee mahdollisuutta auttaa työvoiman ja ohjelmahankinnan muodossa myös muita kulttuurin parissa toimivia tahoja. Pois suljettu ei ole sekään mahdollisuus, että yhdistys ostaa vaikkapa nuorisoseuralta kokonaisen teatterinäytännön ja myy sen eteenpäin omia kanaviaan pitkin. "Me emme ole kilpailemassa kenenkään kanssa", Åkerlund toteaa. "Pikemminkin haluamme tarjota apua kirkkonummelaisille toimijoille niiden omilla ehdoilla."

Jarl Åkerlundilla on selvä kuva siitä, mitä kaikkea kulttuuriyhdistys voi tehdä: asuessaan Espoossa, hän toimi Esbo Svenska Kulturföreningenin puheenjohtajana ja peräti 12 vuotta Espoon kulttuurilautakunnassa. Hän myös veti Fallåker teaternia 40 vuotta.

Åkerlundin lisäksi yhdistyksessä on toistaiseksi 22 henkilöjäsentä ja mukaan otetaan lisää kulttuurista kiinnostuneita ihmisiä. Eikä äidinkielelläkään ole niin väliä.

Mitä enemmän kulttuuria, sen parempi. Neurologi Markku Hyypän kokoamat, varsin kattavat lääketieteellisiin tutkimuksiin perustuvat tilastot osoittavat kulttuuria harrastavat ihmiset elävät kahdesta kolmeen vuoteen pidempään kuin muut. Kulttuuriharrastukset lisäävät elinvuosia melkein yhtä paljon kuin tupakoimattomuus ja selvästi enemmän kuin laihduttaminen ja terveysliikunta. Siksi kulttuuria - tai kulttuuriyhdistyksiä - ei voi koskaan olla liikaa.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0664 sekunnissa.