Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Palvelut Millaist n un ei uule

Millaist n un ei uule

Sähköposti Tulosta

Apuvälineitä - Verkkonummi.fi

Me, jotka saamme selvää jokaisesta sanasta, ärsyynnymme helposti, kun joku sihisee yleisötilaisuudessa, vaikka kuiskutamme keskenämme ihan hiljaa. Sekin ottaa päähän, että joku kysyy jatkuvasti "mitä", vaikka puhumme aivan selkeästi. Kunnan virkamiehiä harmittaa, kun joku aina valittaa, ettei tiloissa ole kunnollisia apuvälineitä: eihän kenenkään ole pakko tulla kuuntelemaan valtuuston kokouksia, jos kuulo on niin huono.

Vaan kun laki vaatii, että kaikilla kuntalaisilla on oikeus osallistua ja kuulla. Ja ihmisyys vaatii, että otamme huomioon toisemme. Ja oikeastaan kyllä haluammekin tehdä sen – olemmepa sitten virkamiehiä tai ihan virattomia lähimmäisiä. Emme vain osaa, koska emme tule ajatelleeksi, millaista on elää kuulovammaisena. Joka seitsemäs vastaantulija kuitenkin tietää, millaista se on. Siksi meidän kuuden muun pitäisi opetella ymmärtämään.

Kirkkonummen vammaisneuvosto järjestää 6.5. klo 18 kunnantalolla luentotilaisuuden esteettömästä kuunteluympäristöstä. Erityisesti tilaisuuteen toivotaan kunnan virkamiehiä ja päättäjiä, joiden on hyvä tietää, mitä laki heiltä edellyttää ja millaisia vaikeuksia kuntalaisilla on. Tervetulleita ovat myös kaikki muut asiasta kiinnostuneet.

Hyvä kuunteluympäristö

Kuulemisen ongelmat pitäisi ottaa huomioon jo rakennuksia suunniteltaessa. Nykytekniikka kuitenkin mahdollistaa erilaisten apuvälineiden käytön. Esimerkiksi langattoman kuuntelun mahdollistava induktiosilmukka pitäisi asentaa rakennettaviin tiloihin.

Suomen rakentamismääräyskokoelman osan F1 kohta 3.3 määrää, että katsomoiden, auditorioiden, juhla-, kokous- ja ravintolasalien, opetussalien ja -luokkien ja vastaavien kokoontumistilojen on sovelluttava myös liikkumis- ja toimimisesteisten käyttöön. Näihin tiloihin asennetussa äänentoistojärjestelmässä tulee olla myös tele/induktiosilmukka tai muu äänensiirtojärjestelmä

Induktiosilmukasta ei ole hirveän paljon hyötyä, jos se ei ole päällä. Kukaan ei pitkään aikaan tiennyt, että myös uuden kunnantalon valtuustosaliin oli sellainen asennettu, joten sitä ei otettu käyttöön. Myös kuntaan hankittu siirrettävä induktiomatto on ollut jossakin piilossa niin kauan, että sen olemassaolo on unohdettu. Siirrettävästä induktiomatosta liikkuu kuitenkin sinnikkäitä huhuja, joten se saattaa vielä jonain päivänä tulla vastaan.

Jos teknisiä apuvälineitä ei ole saatavilla tai ne ovat hukassa, oikealla akustiikalla päästään jo pitkälle. Yleisin kuulemista haittaava seikka on liian pitkä jälkikaiku, joka peittää alleen yksittäiset äänet. Tilan jälkikaikua voi vaimentaa tekstiileillä ja muilla akustisilla elementeillä.

Myös taustamelun määrään voidaan vaikuttaa tiivistämällä rakenteita ja vaikkapa suunnittelemalla sisustusta siten, etteivät askeleet kaiu tai tuolinjalat kolise kivilattioilla. Myös taustamusiikki on taustamelua, vaikka se olisi kuinka kaunista tahansa.

Taustamelusta hankalin on toisten ihmisten puhe, sillä sitä on vaikea vaimentaa. Julkisissa keskustelutilaisuuksissa onkin hyvä muistaa huomaavaisuus kanssaihmisiä kohtaan. Puheensorina on kiusallista kaikille, mutta huonokuuloisille se tekee tilaisuuksien seuraamisesta mahdotonta.

Kuulovammaisten kuulemista voi hieman yllättäen helpottaa myös lisäämällä valoa: moni huonokuuloinen on oppinut korvaamaan kuulonsa heikkoutta lukemalla puhetta huulilta. Tämä tosin onnistuu vain, jos valaistus on riittävä ja oikein suunnattu.

Kuuloliiton erityisasiantuntija Jukka Rasa kertoo vammaisneuvoston tilaisuudesta kuulemisesta ja kuulemisen apuvälineistä. Hän osaa myös vastata kysymyksiin. Toivon mukaan paikalla on myös kunnan virkamiehiä, jotka tietävät, miten lain vaatimat tekniset järjestelyt on täällä hoidettu. Ja ehkä joku on jo löytänyt sen induktiomatonkin jostain.

Kommentit (3)Add Comment
...
Kirjoittanut kuulokkeet korville, 02.05.2014
Ehkä olisi syytäkin saada valtuuston kokoukset videoitua, koska silloin huonokuuloinenkin tietäisi mitä on sanottu ja tehty. Eikä tarvitsisi kunnantalolle asti raahautua, kun voisi katsella lähetyksen tai tallenteen kotikoneelta käsin. Ehkä tämä olisi virkamiestenkin mielestä hyvä ratkaisu?
...
Kirjoittanut Persutäti, 03.05.2014
Valtuuston videointi olisi hyvä ratkaisu. Oikeudenmukainen ja demokraattinen. Perussuomalaiset tekivät asiasta valtuustoaloitteen huhtikuussa. Allekirjoittajina 51 valtuutetusta 14. Miksiköhän? Kyse ei ole suuresta summasta. No siinähän äänestäjät voisivat nähdä mitä se oma edustaja siellä oikein hölisee.
...
Kirjoittanut Kahvia kans, 04.05.2014
Tilaisuus alkaa kahvitarjoilulla klo 17.30. ja luento klo 18.00

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 02.05.2014 15:59 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.066 sekunnissa.