Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Palvelut Piispa tarkasti seurakunnan ja seurakuntalaiset piispan

Piispa tarkasti seurakunnan ja seurakuntalaiset piispan

Sähköposti Tulosta

Tapio Luoma - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Espoon piispa Tapio Luoma kiersi viime viikolla Kirkkonummea ja tapasi seurakuntalaisia. Piispantarkastus on pitkä prosessi, jossa piispa ja tuomikapitulin virkamiehet paitsi tutustuivat seurakunnan toimintaan ja taloudenpitoon, myös pohtivat erilaisia tapoja, joilla hiippakunta voi tukea seurakunnan toimintaa. Koko prosessi kestää kaksi vuotta ja se huipentuu piispan monipäiväiseen vierailuun seurakunnassa. Espoon hiippakunnassa on 20 seurakuntaa ja vuosittain niistä tarkastetaan kaksi. Seuraavan kerran piispa siis suorittaa tarkastuksen Kirkkonummella vasta kymmenen vuoden kuluttua.

Kun kansa ei sankoin joukoin enää mene kirkon luo, kirkon täytyy palata juurilleen ja jalkautua kansan pariin. Niinpä piispa tapasi seurakuntalaisten, seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden lisäksi koululaisia, yrittäjiä ja median edustajia.

Koulujen ja seurakunnan yhteistyössä ei ainakaan Kirkkonummella tunnu olevan hankaluuksia toisin kuin tiedotusvälineiden uutisoinnista ja eduskunnassa käydyistä keskusteluista voisi päätellä. Pelisäännöt ovat selkeät: lasten osallistumiselle seurakunnan tapahtumiin pyydetään aina lupa vanhemmilta, eikä kukaan ole toistaiseksi kokenut käytäntöä huonoksi.

Piispan vierailuilla Veikkolan koulussa vieraat olivat jakautuneet erilaisiin keskusteluryhmiin. Yhdessä ryhmässä joku oli kysynyt, että eikö se piispa olekaan kuollut - hänethän tapettiin sinne järven jäälle jo kauan sitten.

Yrittäjien kanssa pohdittiin, olisiko kirkolla mitään annettavaa kiireisille ja vastuullista työtä tekeville yrittäjille. Esiin nousi ajatus retriiteistä, joissa yrittäjäkin saisi pysähtyä, olla aivan hiljaa ja kuunnella hetken omaa itseään.

Yrittäjät keskustelivat piispan kanssa myös kirkon roolista taloudellisena toimijana. Seurakuntayhtymä on noudattanut kovaa talouspolitiikkaa sekä suhteessa kuntaan että Kauppakeskus Kirsikan vuokralaisiin. Toisaalta seurakuntayhtymä on myös vastuussa seurakunnan vähenevistä rahoista. Ristiriita on olemassa ja siihen pitäisi löytyä uudenlaisia ratkaisuja, sillä liian tiukka taloudenpito vähentää seurakuntalaisten luottamusta kirkkoon välittämisen ja huolenpidon organisaationa ja sanansaattajana.

Pohjanmaalta kotoisin oleva Tapio Luoma kertoo, että vaikka seurakunnat muistuttavat toisiaan paljonkin, kirkon toimintaympäristö Etelä-Suomen seurakunnissa on moniarvoisempi ja monikulttuurisempi kuin Pohjanmaalla. Se tekee työstä haastavaa, kiinnostavaa ja positiivista.

Oman haasteensa toiminnalle tuo myös Vapaa-ajattelijain Liiton aktiivinen mediakampanjointi. Kirkon olisi ehkä syytä pohtia uudelleen omaa mediasuhdettaan ja tiedotusstrategiaansa. Luoman mukaan kirkon on vaikeaa nykyisin saada hyviäkään asioita esiin, sillä toimittajat ovat usein kiinnostuneempia esimerkiksi Päivi Räsäsen lausunnoista ja yhdistävät ne kirkkoon.

Väen kaikkoaminen jumalanpalveluksista johtuu osittain samasta syystä kuin muidenkin tilaisuuksien kävijämäärien pieneneminen: netti vie aikaa kaikelta osallistumiselta. Siksi myös seurakunnat ovat ryhtyneet aktiivisesti kouluttamaan työntekijöitään somen ja muunkin tietotekniikan välityksellä tapahtuvan viestinnän käyttöön. Piispa käyttää sosiaalista mediaa ahkerasti itsekin.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0645 sekunnissa.