Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Palvelut Ella lähtee ensimmäiselle reissulleen

Ella lähtee ensimmäiselle reissulleen

Sähköposti Tulosta

Ella - Kirkkonummi

Tänään 12.1. meidän kaikkien Ella lähtee ensimmäistä kertaa tapaamaan kirkkonummelaisia lapsia ja aikuisia. Ensimmäiseksi se suuntaa ilahduttamaan Upinnimen koululaisia. Eilen kirjailija Timo Parvela nimesi uuden kirjastoautomme ja vihki sen juhlallisesti käyttöön Kirkkonummen torilla. Huilut ja käyrätorvet soivat ja kirjastossa syötiin pipareita ja juotiin glögiä juhlan kunniaksi.

Ellaa kannattaakin juhlia antaumuksellisesti. Se on nimittäin Suomen ehdottomasti modernein ja fiksuin kirjastoauto, jonka hienouksien keksimisestä ovat vastuussa kirjastoauton kuljettajat, erityisesti Ralf Mether.

Mikä siinä kirjastoautossa nyt sitten on niin ihmeellistä? Ensinnäkin se, että se ei ole kirjastobussi, niin kuin kaikki muut kirjastoautot tässä maassa. Ella on Suomen ensimmäinen kirjastokuormuri. Itse kirjasto on valmistettu Seinäjoella Erikoiskoritehdas M.Vähämaa Oy:ssä. Kun auto vääjäämättä joskus väsähtää, kirjasto yksinkertaisesti nostetaan kirjoineen päivineen uuden auton lavalle. Vastaavanlaisia autoja on kyllä Keski-Euroopassa ja Ruotsissa, ja pian sellainen on kuulemma myös Mäntsälässä, mutta toistaiseksi Ellamme on edelläkävijä Suomessa.

Se, että kirjasto on erillisessä "laatikossa" tuo paitsi auton kuljettajalle paremmat ajo-ominaisuudet myös enemmän hyllytilaa, kun moottori ja pyörien kotelot eivät vie sisältä tilaa. Lapsilla oli kuulemma tapana kompastua vanhan kirjastoauton pyöräkoteloihin, jotka olivat pahasti lainaustiskin edessä. Nyt lattia on tasainen ja mukava.

Kirjastoauton käyttäjien kannalta ehkä hienointa ovat vaihdettavat hyllyt. Ellassa on kahdeksan hyllyä, jotka voidaan ottaa irti ja vaihtaa sen mukaan, keitä palvellaan: Aamuisin hyllyt täytetään lapsille suunnatuista kirjoista ja iltaisin tilalle vaihdetaan varttuneempaa väkeä kiinnostavaa kirjallisuutta. Kun ollaan menossa tapaamaan ruotsinkielisten koulujen ja päiväkotien lapsia, kyytiin nostetaan ruotsinkielisiä kirjoja. Osa Kirjasto-Ella sisältä - Verkkonummi.fi

kokoelmasta siis vaihtuu asiakkaiden mukana. Näin lainattavan materiaalin määrä saadaan kasvamaan huimasti.

Lainattavaa pitää ollakin, sillä Kirkkonummen kirjastoautosta lainataan vuosittain yli 120 000 teosta. Kirjastoauto palvelee etenkin lapsia ja nuoria, joita on peräti 80% asiakkaista. Lapsia ajatellen myös hyllyt on suunniteltu niin, että lapset voivat kätevästi selata kirjoja ja nähdä niiden kannet. Se helpottaa mukavan kirjan löytymistä kummasti.

Kun kirjastoauto kaartaa koulun pihaan, kullakin luokalla on kymmenen minuuttia aikaa palauttaa vanhat kirjat ja löytää uuttaa luettavaa. Koulukierroksilla autossa on kaksi virkailijaa, sillä luokan palveleminen vaatii nopeutta ja tehokkuutta, etenkin kun asiakkailla on palautettavien ja lainattavien kirjojen lisäksi yleensä myös paljon kysyttävää. Kirjastoautossa kiertääkin ihan oma kirjavinkkaaja-Riitta, joka tulee varsin hyvin juttuun asiakkaidensa kanssa. Myös Ralf Mether hymyilee iloisesti, kun totean hänen työnsä vaativan melkoista lapsirakkautta.

Mutta entisen auton ovi asetti Metherinkin hymyn koetukselle: sitä oli näet hauskaa aukoa nappia painamalla. Se oli turvallisuusriski, ja teki talvella auton myös hyisen kylmäksi. Parempien hyllyjen lisäksi kirjastoauton henkilökunta halusi ehdottomasti uuteen autoon tuulikaapin, jonka ansiosta auton varsinainen ulko-ovi voidaan pitää auki.

Tuulikaapin ovi vain on hieman ongelmallinen: se tukkii käytävää melko tehokkaasti, jos autoon tulee enemmän väkeä kerralla. Ovi lienee kuitenkin suhteellisen helposti korjattavissa, mikäli se aiheuttaa ongelmia isojen koululuokkien tullessa vierailulle.

Riitan ja Ralfin lisäksi kirjastoautoa ajaa myös Mario, jonka viimeinen kierros vanhalla kirjastoautolla sai hurjan lopun: matkalla viimeiselle syytä hymyillä - Verkkonummi.fi

pysäkille Långvikiin auto suistui liukkaalla tiellä ojaan ja kaatui kyljelleen. Mario selvisi onneksi pelkällä säikähdyksellä, mutta hänen oli kömmittävä ulos kattoikkunasta. Auto saatiin ylös ojasta ja kunnostettuakin, mutta se ei ehtinyt enää mukaan torille tarjoilemaan glögiä vanhoille ystävilleen.

Ensimmäinen varsinainen kirjastoauto hankittiin kuntaan vuonna 1971. 1960-luvulla Kirkkonummea kiersi kirjastopakettiauto, johon mahtui kerralla vain 400 kirjaa ja korkeintaan 4 asiakasta. Uusi Ella on Kirkkonummen neljäs kirjastoauto. Se maksoi 260 000 euroa, josta valtio maksoi ystävällisesti lähes neljänneksen, eli 64 000 €.

Kiitos kunnalle ja kiitos valtiolle. Ella on hieno ja tuottaa varmasti suunnattoman paljon iloa etenkin niille, jotka eivät pienen kokonsa vuoksi pääse omin avuin kaukana oleviin kirjastoihin.

Kuvassa hymyilevät Mario, Riitta, auton kokoelmasta vastaava Jaana, kirjastonjohtaja Margareta ja reunimmaisena oikealla Ralf. Jos haluat tutustua Ellaan lähemmin, kirjastoauton aikataulut löydät tästä.

Kommentit (2)Add Comment
...
Kirjoittanut Olavi, 12.01.2012
Onnea kirkkonummelaisille - pelkkä auton näkeminen nostaa hymyn huulille ! Eli kiitos kunnan ja valtion lisäksi ulkoasun suunnittelijalle, joka on herättänyt tämän auton henkiin mielikuvituksellaan.
...
Kirjoittanut Kari, 13.01.2012
Tuulikaapin ovelle on keksittävä jotakin. nyt se estää liikkumisen käytävällä. Voisiko sen jakaa kahteen puoliskoon, joissa kummassakin olisi oma ovipumppunsa/vieterinsä?

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 19.01.2012 10:39 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0649 sekunnissa.