Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Luonto ja ympäristö Lintuasema Rönnskärillä

Lintuasema Rönnskärillä

Sähköposti Tulosta


Porkkalan merkitys ymmärrettiin jo viime vuosisadan alkupuolen lintuharrastajien keskuudessa. Parenteesin päättymisen jälkeen alueella retkeilleet lintuharrastajat oivalsivat Porkkalan niemen edustalla olevien saarien merkityksen viimeisimpinä lintujen levähdyspaikkoina ennen merta - ja keväällä tietysti ensimmäisinä. Siksi Rönnskäriin perustettiin lintuasema jo 1957.

Rönnskärin linnuilla ja lintuharrastajilla on mahtava suojelija: saari kuuluu Puolustusvoimille. Tästä on hyötyä, sillä sijainti sotilasalueella suojaa saaren säilymistä olosuhteiltaan linnustolle sopivana: sinne ei pääse ilman lupaa. Upinniemen ampumaharjoitusten äänet kuuluvat selvästi, mutta eivät tunnu lintuja häiritsevän.

Lintuasema pyörii varsin vähäisillä kuluilla. Niiden kattamista varten on olemassa Rönnskärin lintuaseman tuki -niminen kannatusyhdistys, joka kerää jokaiselta lintuasemalta kävijältä pienen kävijämaksun. Pari vuotta sitten lintuasemalle oli hankittava moottorivene, johon saatiin avustusta mm. Kirkkonummen kunnalta. Havainnoijat ja rengastajat ovat harrastajia, eivätkä he saa työstään palkkaa.
Itse lintuaseman rakennus on varsin vaatimaton mökki, joka rakennettiin sotakorvauksena alueen miehittäjille heti sodan jälkeen. Mökissä on mahdollisuus yöpymiseen, siellä on keittokomero ja toimisto, sekä tietysti lintujen rengastukseen tarvittavat välineet. Rakennuksen vaatimaton mukavuustaso ei kuitenkaan kävijöitä haittaa, sillä aika Rönnskärillä menee lintujen kanssa. Ja ne ovat tietysti ulkona.

Lintuasemalla on on kolme päätehtävää. Sieltä käsin havainnoidaan muuttoa, rengastetaan lintuja sekä seurataan lähisaarten linnustoa. Tarkoituksena on saada käsitys luonnontilasta ja tilastoida sitä, jotta pidemmän aikavälin päätelmien teko on mahdollista. Samasta paikasta samaan aikaan vuosittain kerättyjä tilastoja tarkastelemalla voidaan päätellä paljon linnuston tilasta, sekä nähdä kehityssuuntia. Lintuharrastajien keräämät havainnot syötetään tietokantaan ja lähetetään Eläinmuseon rengastustoimistoon. Tietoja käytetään tieteellisessä tutkimuksessa.

Voisi kuvitella, että lintuasema on biologien kansoittama, mutta lintuasemaa hoitava Jukka Hintikka kertoi, ettei kukaan vakituisista rengastajista ole ammattibiologi. Rengastaminen on kuitenkin luvanvaraista ja edellyttää perustentin suorittamista Eläinmuseossa. Tämän lajituntemusta mittaavan tentin suorittaneet saavat rengastaa pesäpoikasia, kunhan ensin hankkivat riittävästi kokemusta rengastuksesta rengastajan apuna. Verkkopyydysten avulla tapahtuvaa rengastusta varten tarvitaan vielä ns. lintuasematentti, jossa on kyettävä tunnistamaan kaikki Suomessa tavatut lintulajit paitsi lajiltaan, myös iältään ja sukupuoleltaan.


Vilkkaana päivänä tunnin aikana verkkoihin voi lentää satoja lintuja, mikä tietää kiirettä rengastajille: varsinkin pikkulinnut ovat huonoja selviytymään, jos ne joutuvat olemaan ilman liikuntaa, ruokaa ja juomaa paria kymmentä minuuttia pidempään.

Olimme saarella vain muutaman tunnin ennen varsinaisen syysmuuton alkua, mutta tänä lyhyenä aikana asemaa hoitanut Jukka Hintikka ehti rengastaa varpushaukan, kuusitiaisia, talitiaisia, punarintoja, pajusirkkuja, vihervarpusia ja varpusia. Lisäksi näimme sinisuohaukan, korpin, harmaahaikaran sekä lukuisia vesilintuja, mm. haahkoja ja merihanhia tavanomaisista merimetsoista, eri lajisista lokeista ja tiiroista puhumattakaan.

Jos löydät kuolleen linnun, jolla on rengas jalassaan - tai olet ampunut sellaisen - merkitse paikka mahdollisimman tarkasti muistiin. Renkaan tietoineen voi lähettää maksutta postitse Eläinmuseoon, joka ylläpitää lintujen rengastusrekisteriä Suomessa. Tarkemmat tiedot löytyvät Eläinmuseon rengastustoimiston sivuilta.

Ja jos haluat päästä tutustumaan Rönnskärin lintuasemaan ja sen lentäviin vieraisiin, käy katsomassa Rönskin sivuja ja ota yhteyttä aseman hoitajiin.


Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 16.12.2009 21:47 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0648 sekunnissa.