Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Luonto ja ympäristö Rönnskärin majakkasaari

Rönnskärin majakkasaari

Sähköposti Tulosta

Ilmakuva Rönnskäristä - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Kirkkonummi. Rönnskärin majakkasaarella asui enimmillään parikymmentä asukasta ympäri vuoden.

Suomen luotsi- ja majakkalaitos perustettiin 1696 erillisenä alaosastona Ruotsin valtakunnan vastaavan laitoksen yhteyteen. Sen toimintaa johdettiin aluksi Karlskronasta, vuodesta 1770 Helsingistä Viaporin merilinnoituksesta. Suomen itsenäistyttyä 1917 majakoiden ylläpito siirtyi merenkulkuhallitukselle.

Kuva on vuodelta 1927.

Ilmakuva suurenee klikkaamalla sitä.

Majakkamestarit ja majakanvartijat

1800-luvun alussa valomajakoissa oli kaksi hoitajaa. 1823 lukumäärä nostettiin kolmeen ja 1827 neljään. Majakan päällikkönä toimi ylimajakanvartija alaisinaan ensimmäinen majakanvartija ja kaksi alimajakanvartijaa. Vuonna 1857 ylimajakanvartijan virka muutettiin majakkamestarin viraksi. Majakkamestareille asetettiin aikojen kuluessa muodollisia pätevyysvaatimuksia, jotka liittyivät merenkulun tuntemukseen sekä lasku- ja kirjoitustaitoon. Vartijoille riitti "tarpeellinen ammattitaito ja kokemus". Esimerkiksi vuonna 1903 annetussa asetuksessa pätevyysvaatimukset määriteltiin seuraavasti: "Majakkapalvelijoilla pitää olla hyvä maine, tarpeellinen ruumiin voima ja terveys, säännöllinen näkövoima sekä ylemmän kansakoulun oppimäärää vastaavat tiedot. Kuitenkin saatetaan tarvittaessa näihin virkoihin valita henkilöitä, jotka eivät täytä viimeksi mainittuja kelpoisuusehtoja. Majakkamestarilta vaaditaan tämän lisäksi tietoa tulituslaitteiden hoitamisesta ja kansainvälisten ilmoitusmerkkien käyttämisestä." Majakkamestari vastasi töiden organisoinnista ja yleisestä järjestyksestä. Hän hoiti myös paperityöt: piti kirjaa majakan sytytyksistä ja sammutuksista, säätiedoista, materiaalin kulutuksesta, kalustosta ja henkilökunnasta. Majakkamestari teki majakkaa koskevat raportit luotsipiirikonttorille ja toimitti ilmatieteelliset havainnot niitä kerääville laitoksille. Majakanvartijat huolehtivat majakkavalon ylläpidosta, valolaitteiden huollosta, majakan puhtaanapidosta ja pienistä korjauksista.

Luotsit

Luotsit opastivat väylillä kulkevia aluksia ja huolehtivat merimerkkien kunnossapidosta. Luotsin ammatti oli tärkeä Porkkalan saariston asukkaille. Porkkalan vuokra-alueen palautuksen jälkeen luotsiasema toimi Rönnskärillä vuoteen 1978 saakka.

Merivartijat

Merivartijat huolehtivat rajan valvonnasta merialueella. Kieltolain aikana heidän tehtävänään oli erityisesti salakuljettajien jahtaamien.

Teksti: Maaret Eloranta

Kuva: Kirkkonummen Kulttuuritoimi

Kommentit (1)Add Comment
...
Kirjoittanut Kaija, 05.09.2010
Mielenkiintoista paikallishistoriaa, kiitos!

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 11.08.2010 11:53 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0656 sekunnissa.