Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Luonto ja ympäristö Kirkkonummen Vitträskin järvestä löydetty järvisyyhyä

Kirkkonummen Vitträskin järvestä löydetty järvisyyhyä

Sähköposti Tulosta

Järvisyyhyn pesä - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Tiedote kanssalomailijoille:

Espoon seudun ympäristönsuojelu kehottaa uimareita toistaiseksi, eli tämän uimakauden, pysymään poissa Vitträsk-järven länsipäästä, koska Svartvikissa on havaittu järvisyyhyä.

Järvisyyhy on vesilintujen loinen, joka päätyy ihmiseen vahingossa. Lintujen ulosteen mukana poistuvat loisen munat kuoriutuvat ja niistä kuoriutuvat loiset asettuvat vesikotiloihin, joissa ne muuttuvat toukiksi. Toukat poistuvat kotiloista ja niiden on löydettävä uusi isäntä vuorokauden kuluessa. Ne uivat veden pinnalle etsimään vesilintuja, mutta saattava vahingossa päätyä myös ihmisiin, joissa ne kuitenkin kuolevat.

Järvisyyhy aiheuttaa kuollessaankin allergistyyppisen ihoreaktion. Ihon läpäisykohtaan syntyy punainen pistelevä täplä. Se muuttuu vähitellen kutisevaksi näppyläksi, joskus jopa isoksi rakkulaksi. Oireet katoavat kuitenkin itsestään viimeistään parissa viikossa. Kaikille järvisyyhy ei aiheuta oireita ollenkaan.

Järvisyyhy tarttuu etenkin rannoilta, joilla on paljon kasvillisuutta. Välittäjäisäntinä toimivat kotilot eivät viihdy hiekkarannoilla. Kari Laine Espoon seudun ympäristönsuojelusta kertoo, että lääkärin vahvistamia järvisyyhyhavaintoja on tehty nimenomaan Vitträskin Svartvikin puoleisella rannalla, joka on matala ja kaislikkoinen. Luomassa havaintoja ei ole toistaiseksi tehty, mutta vesilinnut uivat siellä, missä haluavat, joten syyhy voi toki ilmaantua järven itäpäähänkin. Syvässä vedessä sen sijaan voi uida turvallisin mielin.

Syyhyä voi välttää tai ainakin vähentää käymällä suihkussa tai kuivaamalla ihon karkealla pyyhkeellä heti uimisen jälkeen, jolloin ihon pinnalle jääneet mikroskooppiset toukat eivät pääse kaivautumaan ihon alle. Osa toukista saattaa ehtiä kaivautumaan ihoon jo vedessä, joten järvisyyhyn valtaamassa rannassa ei kannata uida, ellei ole aivan pakko.

Mikäli epäilee saaneensa järvisyyhytartunnan, kannattaa yleisen edun nimissä käydä lääkärillä ja saada epäilyynsä vahvistuksen. Näin ympäristöviranomaisetkin saavat siitä tiedon ja muita polskijoita päästään varoittamaan ajoissa.

Kommentit (1)Add Comment
...
Kirjoittanut Markus , 28.07.2014
Kiitos tiedosta. Viträskin lounaispäädyssä on järvisyyhyä. Itse sain tartunnan ja lähdin sitten etsimään tietoa netistä. Toivottavasti ongelma ei vaivaa ensi vuonna.

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 24.07.2014 11:56 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0642 sekunnissa.