Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Kukkia ja perhosia

Sähköposti Tulosta

Linnunsilmä vai nurmitädyke - Verkkonummi.fi

Luonnonkukkien päivää ei voitaisi viettää sopivampana ajankohtana. Kukkia on kaikkialla. Hämmästyttävän suuri osa niistä on muuten keltaisia. Jos joku lukija tietää, mikä ekosysteemissämme synnyttää leinikkien, voikukkien, leskenlehtien ja lukuisien muiden kesäkukkiemme kirkkaan keltaisen värin, olisi mukava tietää.

Kukkaloistossamme on monta muutakin ihmeellistä asiaa, jotka hämmästyttävät ja kummastuttavat ja joihin voi hakea vastauksia Ragvaldsista, jossa vietetään sunnuntaina 15.6.2014 yhteispohjoismaista luonnonkukkien päivää klo 12-15. Paikalla on kulttuuritoimenjohtaja Maaret Eloranta, joka kulttuurin ja historian lisäksi tuntee kirkkonummelaisen luonnon. Hän tuntee kasvien nimet, historian ja myös lukemattoman määrän tapoja käyttää hyödyksi kotoista kasvikuntaamme. Jos siis haluat oppia jotakin uutta ja mielenkiintoista vaikkapa mäkitervakoista tai maitohorsmista, kannattaa kääntyä Maaret Elorannan puoleen.

Retki sopii hyvin lapsiperheille. Kannattaa ottaa mukaan eväitä, kynä, kasvio. Eväitä voi syödä vaikka aitan rappusilla. Museon renkituvassa on esillä kasviaiheista kirjallisuutta. Mukaan voi tulla myös kesken päivän, sillä päivän aikana tehdään useita lyhyitä kävelyitä.

Kun on ensin tutustuttu kukkasiin, voidaan jatkaa perhosilla perhostapahtumassa klo 13–15. Ragvaldsissa on perhosoppaana Janne Rainio Kirkkonummen ympäristöyhdistyksestä. Renkituvassa katsotaan ensin perhoskuvia ja sitten tutkitaan, mitä perhosia sunnuntaina on liikkeellä Ragvaldsissa. Raunion perhosharrastuksesta ja perhosista voi lukea lisää myös Verkkonummen aikaisemmasta perhosartikkelista.

Osoite: Ragvaldsin museo, Överbyntie 140. Pysäköintialue on navetan takana tien pohjoispuolella.

Ps. Toimituksella on toinenkin kysymys lukijoille: Kuvan kukka on nimeltään nurmitädyke. Mummuni kuitenkin opetti minulle, että kukka on linnunsilmä. Kevätlinnunsilmä taas on aivan erinäköinen kasvi, ja luulin mummuni erehtyneen, kunnes törmäsin toiseenkin ihmiseen, joka kutsui sinisilmäistä pihakukkaamme linnunsilmäksi. Tietääkö joku, onko kasvilla vanha nimi, joka on hylätty tieteellisin perustein vähän niin kuin maamyyrälle kävi kun se muuttui kontiaiseksi, vai mistä johtuu, että kutsuin koko lapsuuteni kukkaa "väärällä" nimellä.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
 

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.065 sekunnissa.