Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Luonto ja ympäristö Sääkartat Verkkonummeen

Sääkartat Verkkonummeen

Sähköposti Tulosta

Sääkartat Verkkonummeen - Verkkonummi.fi

Kirkkonummi. Verkkonummessa näkyy sunnuntaista 16.10.2011 alkaen viisi sääkarttaa. Ne löytyvät päävalikon sää-osiosta. Sääkartat ovat Global Forecast System -järjestelmän tuottamia seitsemän vuorokauden lämpötila-, tuuli-, sade-, pilvisyys-, ja ilmanpaine-ennusteita. Kartoiksi valitsimme pohjoisen Euroopan kattavat kartat, jotta sääilmiöiden liikkumisen luonne tulisi selvemmin näkyviin.

 Karttoja voidaan katsella joko omaan tahtiin siirtämällä hiiren osoitin kartan alapuolella vasemmalla olevien tuntimerkkien kohdalla tai käyttämällä animaatiota. Merkinnät (+6, +9, +12...) tarkoittavat ennusteen laatimisesta kuluvia tunteja. Koska datan ajaminen GFS-malliin ja niistä kartoiksi kestää hieman runsaat kolme tuntia, ennusteet alkavat kuudesta tunnista. Jotta katsojan ei tarvitsisi laskea tunteja itse, heti sääkartan alapuolella on ennustetun tilanteen ajankohta, joka muuttuu, kun käyttäjä valitsee haluamansa ajankohdan tuntimerkinnöistä.

Animaatioita voi käyttää kartan alapuolella oikeassa reunassa olevilla tavanomaisilla play/pause/stop symboleilla. Kaksoisnuolilla säädetään animaatio nopeutta nopeammaksi tai hitaammaksi. Animaatio pyörähtää yhdellä play -komennolla viisi kertaa ennen pysähtymistä.

Global Forecast System (GFS) on maailmanlaajuinen numeerinen sään ennustamiseen laadittu tietokonemalli, jonka on luonut ja jota ylläpitää Yhdysvaltain säädatasta vastaa julkinen virasto National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Matemaattiseen malliin syötetään havaintomateriaali maailman sääasemilta, ja mallilla lasketaan numeerinen sääennuste 16 vuorokauden ennustejaksoille neljä kertaa vuorokaudessa. Mallia pidetään varsin hyvänä viikon jaksojen ennustamisessa, mutta epätarkkuus kasvaa pidemmälle mentäessä - kuten sään ennustamisessa yleensäkin.

GFS-järjestelmä on yksi kolmesta laajassa käytössä olevista sääennustejärjestelmästä, ja ainoa jonka tuottama aineisto on kenen tahansa käytettävissä. Yhdysvalloissa julkisilla varoilla rahoitettujen virastojen tuottama data on ns. public domainia, jota kuka vain saa käyttää hyödykseen tiettyjä mm. turvallisuuteen ja yksityisyyteen liittyviä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Kaksi muuta, Kanadan Global Environmental Multiscale Model (GEM) ja eurooppalaisten valtioiden yhteishanke ECMWF:n Integrated Forecast System ovat vain rahoittajiensa käytössä, mikä tarkoittaa jälkimmäisen osalta Suomessa Ilmatieteen laitosta.

GFS-malli ei valitettavasti ole kovin tiheäresoluutioinen. Periaatteessa se kykenee laskemaan sään noin 20 km välein, mutta käytännössä tätä tiheyttä on kasvatettu 0,5 pituusasteeseen. Onneksemme Kirkkonummen tietoja tuottavat sääasemat sijaitsevat merellä Mäkiluodossa ja maalla Ingelsissä, joten GFS -järjestelmällä voi laskea säätä Kirkkonummella.

GFS-malli ei tuota sääkarttoja vaan numeerista dataa. Sääkartat on laadittava tietojen käyttäjän toimesta, minkä tehtävän Verkkonummi hoitaa tehokkaiden palvelimiensa uumenissa. Data ajetaan neljä kertaa vuorokaudessa sääkartoiksi, aina kun uusi data on saatavilla. Datan käyttö lisääntyy maailmalla jatkuvasti ja NOAA:n serverit ovat aina uuden datan valmistuttua kovassa rasituksessa. Tämän takia Verkkonummenkin päivitykset saattavat joskus viivästyä.

Verkkonummi vastaa mielellään kysymyksiin sääkarttoja koskien.

Sääkartta - lämpötila

Sääkartta - tuuli

Sääkartta - sade

Sääkartta - pilvisyys

Sääkartta - ilmanpaine

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 16.10.2011 18:31 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0637 sekunnissa.