Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Hirvittää

Sähköposti Tulosta

Hirvi tiellä - Alaskassakin - Verkkonummi.fi

Nyt on juuri se aika, jolloin hirvieläimet liikkuvat vilkkaimmin. Ne vaihtavat asuinpaikkaa kesälaitumilta talvilaitumille. Lisäksi emät ovat vieroittaneet poikasensa, jotka vasta opettelevat liikennesääntöjä: automme toimivat evoluution välineinä, sillä vain fiksuimmat ja oppimiskykyisimmät pääsevät lisääntymään tulevina vuosina. Hirvieläinten ylimääräistä säntäilyä aiheuttaa myös metsästys. Ole siis erityisen tarkkana, jos näet tien varrella kyltin, jossa kerrotaan ajon olevan käynnissä.

Viime vuonna Kirkkonummella sattui 104 hirvieläinonnettomuutta. Yhden tarkempi osoite ei ole tiedossa, mutta 103 tilastoitua onnettomuutta sattuivat yhteensä 22 eri tiellä, joista Lapinkyläntie osoittautui kaikkein hirvittävämmäksi:

Båtvikintie
Eestinkyläntie
Evitskogintie (13kpl)
Hirsalantie (8 kpl)
Jorvaksentie (12 kpl)
Juusjärventie
Kabanovintie
Karlbergintie
Kehä III (7 kpl)
Lapinkyläntie (14 kpl)
Myllykyläntie
Porkkalantie (9 kpl))
Sepänkyläntie (2 kpl)
Sundsbergintie (3 kpl)
Tie 50
Tie 51 (9 kpl)
Turunväylä (3 kpl)
Upinniementie (6 kpl)
Vanha Rantatie
Veklahdentie
Volsintie (6 kpl)
Österbyntie (2 kpl)

Itse asiassa hirvittävä on kyllä väärä termi, sillä 96 tapauksessa onnettomuuden uhri oli peura eikä hirvi. Viime vuosi oli sikäli onnellinen, että ihmisuhreilta vältyttiin kokonaan. Autot ja lompakot eivät sen sijaan selvinneet onnettomuuksista vammoitta.

Uudenmaan tiepiiri teki vuoden 2007 mittavan selvityksen Uudenmaan hirvieläinonnettomuuksista. Viisi vuotta sitten Verkkonummen aivan ensimmäinen artikkeli käsitteli tuota tutkimusta, joka on edelleen ajankohtainen: etenkin selvityksen karttoihin kannattaa tänäkin vuonna tutustua, sillä hirvieläimet ovat melko uskollisia reiteilleen ja asuinalueilleen.

Jotta me voisimme turvallisemmin ajella ympäriinsä, hirvikantaa pidetään kurissa metsästyksellä, Bambi-elokuvasta huolimatta. Myös Kirkkonummella metsästetään paljon – jopa luonnonsuojelualueilla. Asiasta heräsi taannoin keskustelu, kun metsähallitus myönsi metsästysluvan Meikon luonnonsuojelualueelle hirvikannan runsauden vuoksi.

Kurk Älg Jaktlag -seuran yhteyshenkilö Hans Holopainen kertoo, että metsästyslupa ei ole mikään uusi aisa alueella: siellä on metsästetty aina. Myös metsähallituksen aluepäällikkö Harri Karjalainen vahvistaa asian. Uusi lupa tarvittiin vain siksi, että luonnonsuojelulain muutos pakotti tekemään uudet päätökset myös Meikon metsästysluvista.

Hans Holopainen kertoo, ettei hirvenmetsästys ole aikaisempina vuosina aiheuttanut vaaratilanteita: Kun ajo on käynnissä, kulkuväylillä on varoitukset ja Meikon parkkipaikalla on joku kertomassa ajosta ihmisille. Holopainen vakuuttaa lisäksi, ettei järvien ympäristössä ammuta vaan kaadot tapathuvat alueen vaikeakulkuisissa pohjoisosissa. Meikon metsästyslupa on voimassa marraskuun alusta maaliskuun loppuun vuoteen 2019 saakka.

Hirvestys ja metsästysluvat ovat merkittävä seikka myös Porkkalan kansallispuistohankkeen kohdalla, sillä vanhojen metsästyslupien säilyttäminen on poliittinen kynnyskysymys alueen tulevaisuuden kannalta. Harri karjalainen toteaakin, että luonnonsuojelualueiden lähtökohtainen metsästyskielto vaikeuttaa oleellisesti kansallispuistojen perustamista.

Kommentit (1)Add Comment
...
Kirjoittanut Saara Huhmarniemi, 31.10.2014
Verkkonummen jutusta ei käy ilmi että Kurk Älgjaktalgin hakema uusi metsästyslupa on laajempi kuin aiempi metsästyslupa. Aiempi lupa koski ainoastaan hirveä, ei peuraa. Lisäksi aiemmassa luvassa hirveä on voinut ampua vain merkityillä passipaikoilla alueen pohjoisosissa. Nykyinen lupa sallii hirven ja valkohäntäpeuran ampumisen sekä pohjoisella, että eteläisellä alueella. Alueet kattavat yhteensä suurimman osan Meikon luonnonsuojelualueesta. Hans Holopainen kertoo Verkkonummen jutussa että hirviä tullaan kuitenkin ampumaan vain alueen pohjoisosassa, kuten aiemmassa luvassa. Jos eteläosissa ei aiota ampua, mikseivät vanhan luvan rajaukset riittäneet?

Peurojen aiheuttamat liikenneonnettomuudet on vakava ongelma ja niitä tulisi pyrkiä vähentämään kaikin keinoin. Metsästyksen lisäksi tehokas keino on peurojen talviruokinnan vähentäminen. Kun metsästysseurat vähentävät talviruokintaa, kanta pienenee luonnollisesti ja peuroja on vähemmän liikenteessä.

Metsästyksestä Porkkalan kansallispuistossa, kuten muillakin luonnnonsuojelualueilla, päätetään tapauskohtaisesti lain tekemisen yhteydessä. Esimerkiksi Saaristomeren kansallispuistossa on sallittu vesilintujen kevätmetsästys ja lupia voidaan myöntää muuhunkin metsästykseen. Porkkalan kansallispuisto perustettaisiin ainoastaan valtion maille, ja näistä alueista suurin osa on suojelualuetta jo nyt.

Metsästys on osa paikallista kulttuuria myös Kirkkonummella, mutta sellaiset pienet ja suositut virkistysalueet kuten Meikon luonnonsuojelualue tulisi jättää metsästyksen ulkopuolelle!

Kirjoitimme Meikon uusista metsästysluvista Kirkkonummen Sanomiin 30.10 ja olimme juttua varten yhteydessä myös Metsähallitukseen.

Saara Huhmarniemi
Paula Leino

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 30.10.2014 12:49 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0657 sekunnissa.