Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Liikenne Lumen pimeä puoli

Lumen pimeä puoli

Sähköposti Tulosta

lunta tulvillaan - Kirkkonummi - Verkkonummi.fi

Lumen ja jään putoaminen katoilta on taas surullisella tavalla uutisissa. Katoilta putoava lumi on vaarallista, mutta lumi voi aiheuttaa muitakin uhkia.

Kaksi vuotta sitten, ensimmäisenä todella lumisena talvena vuosiin, katoilta putosi jääpuikkojen lisäksi myös yllättävän suuri joukko lumenpudottajia. Vain osa selvisi pelkällä säikähdyksellä. Viime talvena tiedotuskampanja toimi: katoilla kiipeili ilmeisesti enimmäkseen ammattilaisia tai riittävin turvavälinein varustettuja harrastelijoita. Turvavaljaat loppuivat kaupoista jo tammikuun alussa.

Pelastuslaitos on lähestynyt medioita myös toisen lumesta syntyvän pulman tiimoilta: tänä talvena usean ambulanssin ja paloauton tulo on viivästynyt siksi, että pelastustiet ovat olleet tukossa. Kiinteistöjen omistajien on huolehdittava siitä, että ajoväylät ovat riittävän hyvässä kunnossa, jotta autot pääsevät riittävän lähelle taloa tulipalon tai sairastapauksen sattuessa.

Kerrostaloissa on huolehdittava myös varauloskäyntien kulkuyhteydestä: tikasautolle tulee järjestää nostopaikat siten, että pelastaminen onnistuu kaikista kolmatta kerrosta korkeammalla sijaitsevista asunnoista, joihin on suunniteltu. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kerrostalojen parvekkeiden alapuolelle on päästävä ajamaan, sillä parvekkeet on tarkoitettu kolmikerroksisten tai sitä korkeampien kerrostalojen varapoistumisteiksi.

Pelastuslaitos muistuttaa, että on taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän vastuulla huolehtia siitä, että talvikunnossapito on järjestetty asianmukaisesti. Vahingon tapahtuessa taloyhtiöllä on ensisijainen korvausvastuu, mutta myös hallitus ja isännöitsijä voivat joutua vastuuseen vahingosta, mikäli laiminlyönti on todistettavissa.

Lumikinosten kasvaessa pelastuslaitos muistuttaa myös siitä, että opasteiden ja osoitenumeroiden tulisi näkyä myös kinosten keskellä ja räystäiltä roikkuvien jääpuikkojen takaa, jotta hälytysajoneuvot löytäisivät perille.

Kommentit (1)Add Comment
...
Kirjoittanut Eteläisen Kirkkonummen asuntoalueiden tiestön talvikunnossapidosta, 25.02.2012
Edellä olevassa uutisessa pelastuslaitos muistuttaa taloyhtiöitä pelastusteistä ja niiden kunnossapidosta.
Mikä viranomaistaho ottaa kantaa siihen, että eteläisen Kirkkonummen asuntoalueiden kunnan kunnossapitovastuulla olevat tiet ovat turvallisia käyttää kaikkien käyttäjien osalta.

Kun tarkestellaan mm. Kantvikin alueen tiestöä, missä erittäin usealla on kunnan toimesta liikennemerkein osoitettuna pysäköintikielto. Näin talvella samoilla tiealueilla ei edes henkilöutojen kohtaaminen ole mahdollista, ellei toinen vastaantulijoista väistä jalkakäytävälle, raskaasta liikenteetä puhumattakaan. Eikös tässä asiassa ole selkeä ristiriita, pysäköidä tiealueella ei saa mutta samalla paikalla "saa" varastoida lunta ilman että kukaan viranomaistaho puuttuu asiaan vaikka lumi vaarantaa tienkäyttäjien turvallisuuden.

Mikäli tienvarren lumivalliin kaivaa auton mentävän kolon ja jättää auton siihen koloon parkkiin, niin varmasti auton tuulilasissa on enenpitkään joko poliisin maksumuistutus pysäköintikieltoon liittyen tai talvikunnospidon häiriön takia siirtokehoitus kunnan taholta - ellei jopa molemmat lippuset.

Ensiviikolla koululaiset palaavat takaisin Kantvikin liikenteeseen talvilomalta. Kuinka koululaiset osaavat varautua siihen, että kohtaamistilanteessa autot joutuvat osalla tiestöä väistämään sinne jalkakäytävälle koululaisten sekaan ja kuinka hyvin autoilijat huomioivat väistämistilanteessa ne koululaiset?

Upinniemen- ja Naissaarenteiden liittymästä hävisivät nopeasti näkyvyyttä haittaavat lumikasat, koska jokaisella tienkäyttäjällä on mahdollisuus ilmoittaa niistä tienkäyttäjän linjalle ja isompien teiden talvikunnossapitoa valvoo viranomaistahona ELY. Kuka ottaa tosissaan meidän kuntalaisten ilmoitukset? Kuka viranominen valvoo, että kunnan kunnossapidon vastuulla oleva tiestö on kaikkien tienkäyttäjien kannalta turvallisen liikennöinnin mahdollistavassa kunnossa?

Kirkkonummella on muistaakseni laadittu liikenneturvallisuus strategia-muistio tai jokin vastaava asiakirja, missä on yhdeksi kohdaksi nostettu esiin kouluteiden turvallisuuden 4 km:n säteellä koulusta. Kuinka tämä koulumatkan turvallisuus on otettu huomioon eteläisen Kirkkonummen tiestön talvikunnossapidon kilpailuttamisen yhteydessä. Kun käy kävelemässä Kantvikin koulun lähialueen tiestöllä, tulee vääjämättä esiin, että tienkäyttäjien ja erityisesti koululaisten koulutien turvallisuus ei ole pääosassa vaan raha ratkaisee, lumenpoiston kustannusten muodossa. Autoilijalla ei, esimerkiksi Kantvikintie 4:n läheisyydessä, ole mitään mahdollisuutta havaita ajoissa Kantvikin koulun suunnasta pyörätieltä suojatielle tulevia koululaisia mutkaan kerättyjen korkeiden lumivallien vuoksi - siis mutkan takaa Sokeritehtaan tien suunnasta ajettaessa. Osalla Kantvikin tiestöä poistettavaa lunta ei edes tarvitsisi kuljettaa useita kilometrejä lumenkaatopaikalle, pelkkä siirto toiselle puolelle tietä kauhalla tai järeällä lumilingolla parantaisi tienkäyttäjien turvallisuutta merkittävästi. Kysymyshän on viime kädessä rahasta ja ilmeisesti talvikunnossapito on kilpailutettu niin tiukaksi, että lumenpoisto ei ole kannattavaa useamman kerran suoritettuna näin runsaslumisina talvina. Vaan keneen on vastuu jos vahinko lumen vuoksi kaventuneella tiestöllä tapahtuu?

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 21.02.2012 13:11 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0662 sekunnissa.