Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Kylät Eerikinkartano ei aio unohtua

Eerikinkartano ei aio unohtua

Sähköposti Tulosta

Eerikinkartano - Veikkola - Verkkonummi.fi

Veikkolan keskustan eteläpuolella, Haapajärven rannalla seisoo Eerikinkartano. Carl Ferdinand von Wahlberg testamenttasi kartanon ja siihen kuuluvat laajat maa-alueet Kirkkonummen kunnalle menetettyään vanhimman poikansa Erikin tapaturmaisesti. Kyläläiset haluavat nostaa vanhan kartanon uuteen kukoistukseen, ennen kuin sen laajat maa-alueet on pala palalta nakerrettu ja kartano unohdettu kokonaan. 13.9.2014 kartanolla pidetään syysmarkkinoita ja juhlitaan uuden kulttuuripolun avajaisia.

Viimevuotiset joulumarkkinat, viikonlopun syysmarkkinat ja uusi kulttuuripolku ovat vasta alkua: veikkolalaiset toivovat, että kartano ja sen vielä jäljellä olevat tilat saataisiin hyödylliseen ja niiden arvolle sopivaan käyttöön. Kunta ei ole pystynyt huolehtimaan tiloista niin aktiivisesti kuin olisi ollut toivottavaa: jos tilojen tarjoamiin mahdollisuuksiin olisi suhtauduttu suopeammin, Veikkolassa saattaisi jo olla elävä matkailu- ja kulttuurikeskus, joka tuottaisi hyvinvointia koko kunnalle.

Eerikinkartanon kehitystä ovat hidastaneet sekä poliittisen päätöksentekojärjestelmän kankeus että virkamiesten haluttomuus. Poliittinen päätöksentekoprosessi on hyvin hidas. Se ei taivu talouden ja tilanhoidon vaatimaan nopeuteen – etenkään jos valmisteleva virkamies ei halua kehittää toimintaa lainkaan. Ja Eerikinkartanon kohdalla kukaan kunnantalossa ei tunnu uskovan mahdollisuuksiin, joita kartano kyläläisten mielestä voisi tarjota.

Kyläläiset eivät kuitenkaan ole aikeissa luovuttaa. Veikkolan kyläyhdistyksen aloitteesta ja EU:n hakerahoilla kartanon käyttömahdollisuuksista teetettiin selvitys, joka valmistui viime syksynä. Nyt Veikkolassa toivotaan, että Eerikinkartanon hallintoa muutettaisiin niin, että se olisi joustavampi ja nopeampi ja siten, että mahdollisesti myytävien maiden tuotoista varattaisiin kartanon ja sen rakennusten kunnossapitoon. Jo nyt osa arvokkaista rakennuksista on vaarassa tuhoutua lopullisesti kunnostustöiden viivästyessä.

Myös itse kartanon päärakennus on kuntalaisten kannalta väärässä käytössä. Vain alakerran suuri juhlasali on kuntalaisten käytössä ja talon päädyt ovat vuokra-asuntoina. Jos koko päärakennus olisi esimerkiksi juhlakäytössä tai yritystoiminnassa, käyttöä olisi huomattavasti nykyistä enemmän – eivätkä kunnan saamat vuokratulotkaan luultavasti pienenisi.

Parempaa hallintoa odotellessa Eerikinkartanon ystävät ovat päättäneet ryhtyä tekemään kartanosta elävää ja tärkeää kaikille kirkkonummelaisille. Avukseen he ovat saaneet kunnan kulttuuritoimen, jolla on myös onneksi selkeä käsitys kartanon arvosta. Kulttuuritoimenjohtaja Maaret Eloranta on yhdessä Veikkolan kyläyhdistyksen ja Eerikinkartanon johtokunnan kanssa tehnyt upean aineistopaketin kartanosta ja sen historiasta. Eerikinpolun esitettä on saatavilla kulttuuripolun avajaisten yhteydessä ja myöhemmin se on printattavissa kunnan nettisivuilta.

Eerikinpolun avajaisia vietetään siis lauantaina 13.9.2014 klo 11-15 Eerikinkartanon maisemissa. Yleisöllä on mahdollisuus tutustua polkuun ja kylän kertomuksiin oppaiden johdolla ja viettää iloista sadonkorjuujuhlaa markkinoiden, melonnan, poniratsastuksen ja muun mukavan merkeissä.

Ohjelma

13:00 Eerikinpolun avajaiset Eerikinkartanon päärakennuksen salissa, Eerikinkartanontie 164, Veikkola Eerikinkartanon johtokunnan, Kirkkonummen kulttuuritoimen ja Veikkolan kyläyhdistyksen puheenvuorot Eerikinpolun taustasta, tavoitteista ja tulevaisuudesta.
Tunnustusten jako taustatukijoille ja tiedonantajille.
Nähtävänä arkistoaineistoa ja vanhojen kuvien kopioita, myynnissä Eerikinkartanoon liittyviä julkaisuja.
Ex tempore - musiikkiesitykset polun kunniaksi ovat tervetulleita!
Eerikinkartanon sali avoinna klo 11-15. Bändipajassa avoimet ovet klo 11-15

Opastetut kimppakävelyt
11:00 "Kulttuurimaisema kautta aikojen", lähtö Eerikinkartanon pihapiiristä
11:15 "Aamu Haapajärven rantamilla", lähtö Navalan puiston huvimajalta opastuspisteissä reitin varrella asiantuntijoina Reijo Penttilä (käävät ja sienet) ja Topi Tjäder (linnut)
14:00 "Eerikinkartano – osa Kirkkonummen historiaa", lähtö Eerikinkartanon pihapiiristä opastuspisteessä Tanssiladon luona asiantuntijana Topi Tjäder, linnut

 

Kommentit (5)Add Comment
...
Kirjoittanut Roger Forsman, 13.09.2014
Korjaus: Erik ei ollut v Wahlbergien ainoa poika, vaan vanhin. Joten periöitä kyllä olisi löytynyt.
...
Kirjoittanut Toimitus, 13.09.2014
Kiitos korjauksesta.
...
Kirjoittanut Tsemppihenkeä kuntaan, 02.10.2014
Haloo, kunta on tosi kuralla, ei haluton. Kyllä siellä tehtäisiin, mutta kun pitää priorisoida. Tsempatkaa sitä porukkaa, älkää ruoskiko. Antakaa kunnon palautetta onnistumisista - johtaa seuraaviin. On kuulkaa johtamisen mentaliteetti tänään. Muuten märinä laajenee.
...
Kirjoittanut westerholm, 04.10.2014
Kunnan haluttomuudesta kerto sekin tosiasia että Eerikinkartanon metsätaloutta ei ole miteenkään hyödynnetty viime vuosikymmenellä. Ymmärtävätköhän edes?
...
Kirjoittanut Jerri, 04.10.2014
Eerikinkartano, vaikkakin kunnan alaisuudessa, toimii omalla von Wahlbergin rahastolla, jonne vuosittaiset tulokset joko kasvattaa tai pienentää rahastoa (tietyissä raja-arvoissa). Rahaston arvo on usean vuoden aikana kasvanut vuosittain ja nyt tällä toimikaudella on Eerikikartanon johtokunta päättänyt käyttää rahastoa parantaakseen hallinnassaan olevan omaisuutta. On tullut jo vesi ja viemäriliitännät. Tämän vuoden päähankeen, Navalan kartanon päärakennuksen julkisivukorjaus on loppusuoralla, ja kuntoarvoiden tekoa muillekin rakennuksille on jatkettu.

Olemme juuri edellisessä kokouksessa (23.9.2014 §21) hyväksyneet vuoden 2015 talousarvioehdotuksen ja vuosien 2015-2019 korjausohjelman. Vuonna 2015 on suunnitelmissa Navalan kartanon punaisen tuvan julkisivun ja vesikaton kunnostus, sekä Eerikinkartanon perhetukikeskuksen asuinrakennuksen julkisivukorjaus. Lisäksi päärakennuksen kehittäminen aloitetaan niin että v 2016 päästäisiin varsinaisiin toimenpiteisiin.

Metsänhoidosta totean lopuksi että tänäkin vuonna suoritetaan Eerikinkartanon alueilla hakkuita - olemme 24.2.2014 §10 hyväksyneet Eerikinkartanon metsänhoitosuunnitelman vuosille 2014-2016.


Jerri Kämpe-Hellenius
Eerikinkartanon johtokunta, vpj

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 13.09.2014 09:03 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0661 sekunnissa.