Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Kylät Haavissa - Vid hovet

Haavissa - Vid hovet

Sähköposti Tulosta

Pentti, Erik ja toinen Pentti - Porkkala - Verkkonummi.fi

Merellinen taidetapahtuma 22. - 24.8 Rigårdsnäsissä

Porkkalassa, Rigårdsnäsin nuorisoseuran talossa, on tarjolla viikonloppuna taidetta ja musiikkia. Jo yhdettätoista kertaa järjestettävä elokuun lopun taidetapahtuma on yleisölle ilmainen ja koostuu totutusti Erik Uddströmin valokuvanäyttelystä, Pentti Aaltosen maalauksista, kalapainantatöistä ja tarinatauluista sekä Pentti Hildénin sunnuntaisesta kitarakonsertista. Vierailevana esiintyjänä tapahtumassa on tällä kertaa Julia Salomäen ja Juho Hynysen countryhenkistä musiikkia soittava Malva. Duo esiintyy lauantaina.

Sovittujen esiintyjien lisäksi järjestäjät toivottavat tänäkin vuonna kaikki halukkaat ilostuttamaan tilaisuutta laulun tai vaikkapa runon mittaisella esityksellä. Viikonloppu täyttyy mukavasta yhdessäolosta ja spontaanista luovuudesta.

Taiteesta ja musiikista koostuva koko perheen viikonlopputapahtuma oli alun perin ajateltu kertaluontoiseksi mutta toisin kävi. Ensimmäisen tapahtuman kävijämäärä yllätti järjestäjät ja tilaisuus päätettiin uusia yleisön pyynnöstä seuraavanakin vuonna. Ja siitä perinne on jatkunut aina vuosi kerrallaan.

Tapahtuman tämänkertaista nimeä, Haavissa – vid Hovet eli haavissa hovissa, taiteilijoiden ei tarvinnut kauaa miettiä. Viimeiset puolenkymmentä vuotta he ovat joutuneet aloittamaan tilaisuutensa järjestelyt päiväkausia kestäneellä tilan raivaamisella edes jonkinlaiseen näyttelykuntoon koska kulttuurihistoriallisesti arvokas talo on ollut saneerauksen alla. Remontti valmistui kuitenkin suunnitellusti täksi kesäksi ja talon omistava Porkala Ungdomsförening r.f. pääsi viettämää 110-vuotisjuhlaa uudistuneissa tiloissaan. Taiteilijat kertoivat seisseensä salissa ja todenneensa että ovat nyt kuin hovissa. Siitä nimi.

Saneerauksen valmistuttua taidetapahtumayleisöltä poistui tosin yksi mielenkiintoinen anti. Tähän asti he ovat päässeet seuraamaan miten Rigårdsnäsin pelastusoperaatio on vuosi vuodelta ja vaihe vaiheelta edistynyt. Ja myös sitä miten vanhan rakennuksen saneeraus tehdään oikeaoppisesti vanhoja perinteitä kunnioittaen. Lopputulos on nyt nähtävillä.

Taulujen ja valokuvien aiheet taiteilijat ovat hakeneet pitkin vuotta jälleen mereltä, joka on molempien elämässä päivittäin läsnä. 40 vuotta valokuvauksella itsensä elättäneen Erik Uddströmin kotitalo on rannalla Porkkalassa ja vene aina lähtövalmiina laiturissa. Pentti Aaltosen toinen työ taiteen ja kirjoittamisen lisäksi on puolestaan erilaisten meriretkien järjestäminen veneellään. Merelläolopäiviä molemmille kertyykin vuodessa paljon enemmän kuin "maapäiviä".

Suomen klassisen kitaransoiton huippuihin lukeutuva Pentti Hildén on konsertoinut tänä vuonna kiivaaseen tahtiin ja vauhti jatkuu edelleen. Torstaina 21.8 hän konsertoi Helsingin Taiteiden yössä yhdessä Janne Lehtisen kanssa. Ohjelmassa on Jorge Cardoson konsertto kahdelle kitaralle ja jousille. Heti perjantaina matka suuntautuu Taalintehtaalle, jossa argentiinalainen tangolaulaja Martin Alvarado avaa Norpas-festivaalien Verstaan konsertin yhdessä Hildénin ja Mikko Heleniuksen kanssa. Ja sunnuntaina on jo vuorossa aina yhtä kiitollisena odottava yleisö Rigårdsnäsissä.

Porkala Ungdomsförening r.f. vuokraa Rigårdsnäsiä myös ulkopuolisille erilaisien tapahtumien järjestämistä varten. Nuorisoseurantalon lisäksi alueella on erillinen vanhanajan tanssilava, jollaisia ei nykyisin juurikaan enää ole juhlatilojen yhteydessä tarjolla.

Taidetapahtuma "Haavissa – vid Hovet" 22 - 24.8.2014 Rigårdsnäsissä, Porkkalantie 1710. Avoinna pe klo 15 – 22, la 10 – 20, su 10 – 18. Taidenäyttelyt ovat avoinna koko aukioloajan, musiikkiesitykset: Malva lauantaina klo 16, Pentti Hildén sunnuntaina klo 15.00. Vapaa pääsy.

Teksti: Pentti Aaltonen

Ps. Toimituksen ajatuksia:

Kirkkonummi on täynnä ihania, lämminhenkisiä, spontaaneja kyläläisten ja luovien taitureiden järjestämiä tapahtumia. Rigårdsnäsin merellinen juhla on yksi sykähdyttävämmistä. Toimitus on vieraillut jo ainakin kolmesti "viimeistä kertaa järjestettävillä juhlilla, eikä jätä tätäkään kertaa väliin.

Koska aina on olemassa se riski, että juhla tällä kertaa todellakin on viimeinen laatuaan, toimitus suosittelee siellä vierailua lämpimästi – eikä yksin siksi, että talkoilla, rakkaudella ja vanhoilla käsityötaidoilla kunnostettu Rigårdsnäs on näkemien arvoinen.

Toimitus toivoo hartaasti, että yksi ihanimmista perinteistä ei katkeaisi – vaikka tietysti on kohtuutonta vaatia, että samat ihmiset vuodesta toiseen tekevät palkkiotta ja omalla kustannuksellaan meille ihanat juhlat. Mutta aina voi toivoa.

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 20.08.2014 08:20 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.0675 sekunnissa.