Kirkkonummi - asuinpaikasta kotipaikaksi

Etusivu Kirkkonummi Kylät Kutominen on maailman paras stressinhoitokeino

Kutominen on maailman paras stressinhoitokeino

Sähköposti Tulosta

Impin tupa - Veikkola - Verkkonummi.fi

Lonksaus, polkaisu, pujotus, lonksaus, polkaisu, pujotus, lonksaus, polkaisu ja minkähän värin ottaisin seuraavaksi? Kun pää ei enää kestä ylikuormitusta, kutomista parempaa tyhjennyskeinoa ei olekaan. Kun koko päivän keskittyy rytmiin ja väreihin, kuuntelee kangaspuun lonksotusta ja näkee, miten omin käsin syntyy sentti toisensa jälkeen kaunista mattoa, mieli rauhoittuu. Stressi jää vangiksi matoon.

Ja lämminkin kutoessa tulee. Siksi on oivallista, että tämän kylmän kesän iloksi Veikkolassa on avattu uudelleen Impin tupa, jossa vuosien tauon jälkeen kangaspuut taas kolisevat. Kyläyhdistyksen voimin vanha mattokutomo on saanut uuden elämän ja kaikki halukkaat pääsevät kutomaan.

Impi Lindströmin vanhemmat rakensivat tyttärelleen Veikkolan Oikotiellä olleen omakotitalonsa pihalle pienen kutomon, jossa Impi kutoi ammatikseen mattoja vuosikymmenien ajan. Viimeinen matto valmistui Impin ollessa 90-vuotias. Eikä Impi kutonut yksin: hän työllisti useita naisia ja myi mattojaan ulkomaita myöten.

Kutomon kangaspuut ehtivät olla hiljaa parikymmentä vuotta, ennen kuin Veikkolan kyläyhdistyksen aktiivi Pirkko Kautto keksi kysyä Impin tyttäreltä Tytti Lehtinen-Lindströmiltä, voisiko kutomon toiminnan käynnistää uudelleen. Tytti Lehtinen-Lindström innostui ajatuksesta. Kyläyhdistys solmi hänen kanssaan neljän vuoden vuokrasopimuksen ja kyläyhdistyksen kyläavustaja ryhtyi remontoimaan piharakennusta. Uusittu Impin tupa avasi ovensa huhtikuun lopussa.

Kutomoon saatiin lahjoituksena useita kangaspuita, jotka nyt odottavat käyttäjiä. Kutomon suurimmat kangaspuut ovat peräti 240cm leveät, tosin tällä hetkellä siinä on "vain" 180 cm leveät loimet. Loimia luodaan talkoilla kutojien toiveiden mukaan. Mattojen lisäksi puissa voi kutoa mitä vain poppanaliinoista ja shaaleista hartiahuiveihin ja pöytäliinoihin.

Toiveissa on myös kudontakurssien järjestäminen, kunhan vapaaehtoisvoimat selviytyvät muista sitoumuksistaan: artesaani Riikka Tiittanen, joka on vastannut muun muassa kartanoteatterin puvustuksesta, on luvannut opettaa halukkaita ainakin jossain vaiheessa. Kyläyhdistyksessä on pohdittu myös muiden kädentaidon kurssien ja näytösten järjestämistä Impin tuvassa.

Kutomon on tarkoitus toimia omakustannehintaan. Kangaspuiden käytöstä maksetaan pieni viikkovuokra, minkä lisäksi kutoja maksaa käyttämistään loimista materiaalimaksun. Tavoitteena on, että kaikki kutomosta syntyvät kulut saadaan katettua kutojien maksamista vuokrista. Voittoa kutomon ei ole tarkoitus kyläyhdistykselle tuottaa. Kutomossa saavat käydä kutomassa muutkin kuin veikkolalaiset.

Jos olet kiinnostunut kutomisesta ja haluat rentoutua luovalla ja hyödyllisellä tavalla, voit lähettää viestin osoitteeseen Sähköpostiosoite on suojattu roskapostiohjelmia vastaan, Javascript-tuen tulee olla päällä nähdäksesi osoitteen ja tiedustella vapaita kangaspuita.

Kuvan kutomon avajaisista on ottanut Maarit Orko

Kommentit (0)Add Comment

Kirjoita Kommentti
Kommentointi on lukittu.

busy
Viimeksi päivitetty ( 28.06.2014 13:25 )  

Tuoreimmat kommentit


 
Löydä meidät Google+ -palvelusta
Luotu 0.065 sekunnissa.